Τετάρτη, 15 Σεπτεμβρίου 2021 22:28

Μεγάλη συμμετοχή στο διεθνές συνέδριο για την Αρχαία Σπάρτη

Γράφτηκε από την
Μεγάλη συμμετοχή στο διεθνές συνέδριο για την Αρχαία Σπάρτη

 Με μεγάλη συμμετοχή από την επιστημονική κοινότητα ολοκληρώθηκαν την περασμένη Κυριακή στη Σπάρτη οι εργασίες του διήμερου διεθνούς συνεδρίου «Οι Διεθνείς Σχέσεις στην αρχαιότητα: η περίπτωση της Σπάρτης».

Το συνέδριο διοργανώθηκε με πρωτοβουλία και ευθύνη του Ινστιτούτου Σπάρτης και ήταν αφιερωμένο στα 2.500 χρόνια από τη μάχη των Θερμοπυλών. Τιμώμενη πόλη ήταν η Σπάρτη της Πισιδίας της Μικράς Ασίας, την οποία εκπροσώπησε ο πρόεδρος της Ένωσης Σπάρτης Μ. Ασίας Λουκάς Χριστοδούλου. Στη διάρκεια του συνεδρίου ο κ. Χριστοδούλου παρουσίασε τη μικρασιάτικη πόλη και την κοινωνία της και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στους δεσμούς με τη μητέρα πόλη, την ιστορική Σπάρτη Λακωνίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των διοργανωτών υπήρξαν πολλές και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες εισηγήσεις από τους ομιλητές. Επίσης αναδείχθηκαν πλήθος νέων πληροφοριών σχετικά με τη Σπάρτη ως “αρχέτυπο”, αλλά και την καθιέρωσή της επί αιώνες ως παγκόσμια δύναμη και ως διεθνούς πρωταγωνίστριας.

Σημειώνεται ότι τα πρακτικά του συνεδρίου θα εκδοθούν σε τόμο και οι ανακοινώσεις που έγιναν στο πλαίσιο της διεξαγωγής του θα αποτελέσουν το πρωταρχικό υλικό για την ενεργοποίηση του επιστημονικού περιοδικού “Historical Review of Sparta”.

Το συνέδριο χαιρέτισε διαδικτυακά η πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής Dr Brook Holmes, πρόεδρος του προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Prinston. Επίσης, από το χώρο διεξαγωγής του χαιρέτισαν ο εκπρόσωπος του μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης π. Ραφαήλ Τσάλτας, οι βουλευτές Λακωνίας Νεοκλής Κρητικός και Σταύρος Αραχωβίτης, ενώ αναγνώστηκε και χαιρετισμός του βουλευτή Θανάση Δαβάκη. Χαιρετισμό απεύθυναν και ο δήμαρχος Σπάρτης Πέτρος Δούκας, καθώς και εκπρόσωποι επαγγελματικών φορέων.


NEWSLETTER