Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου 2021 17:38

Το πλούσιο καλλιτεχνικό έργο του Αντώνη Πέππα

Γράφτηκε από την
Το πλούσιο καλλιτεχνικό έργο του Αντώνη Πέππα

Πλούσιο καλλιτεχνικό έργο άφησε πίσω του ο καταξιωμένος καλλιτέχνης του ψηφιδωτού Αντώνης Πέππας, ο οποίος έφυγε από τη ζωή πριν λίγους μήνες, αφήνοντας πίσω του ένα δυσαναπλήρωτο κενό.

Ο ίδιος ασχολιόταν με την αγιογράφηση ναών με ψηφιδωτά, με πρώτιστο κίνητρο την αγάπη για την τέχνη του, όπως ανέφερε στον ιστότοπό του. Η 25ετής εμπειρία του οδήγησε στο να γίνει ένας από τους πιο γνωστούς “εργάτες” του ψηφιδωτού, σε έργα διακόσμησης εσωτερικών και εξωτερικών χώρων. Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει πριν από λίγα χρόνια, ο ίδιος δήλωνε πως “Ο καλλιτέχνης οφείλει να αντιστέκεται στην ασχήμια” και πως “Τέχνη είναι η ικανότητα του δημιουργού να μπαίνει μέσα στο έργο του, να του δίνει πνοή και να ζει μέσα του”.

Με την τέχνη του ένιωθε πως αντιστέκεται και ένιωθε περισσότερο “έτοιμος” και
ελεύθερος για να υποδεχτεί την ομορφιά γύρω του. Η ενασχόλησή του ξεκίνησε από την ηλικία των 6 ετών, όταν έπαιζε με κομμάτια από χαρτόνια, φτιάχνοντας δικά του  σχέδια. Οταν τελείωσε το λύκειο, διδάχθηκε ελεύθερο και γραμμικό σχέδιο και αργότερα στη σχολή,
βιτρώ και ψηφιδωτό. Το 1986, ξεκίνησε να ασχολείται επαγγελματικά με την “τέχνη της υπομονής”. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Αντώνης Πέππας είχε ασχοληθεί και με τον το συνδυασμό γλυπτικής και ψηφιδωτού.

Οσον αφορά τα βιογραφικά του στοιχεία: γεννήθηκε, και μεγάλωσε στον Πειραιά. Είχε σπουδάσει ελεύθερο και αρχιτεκτονικό σχέδιο, ψηφιδωτό και βιτρώ. Δάσκαλοι του ήταν του ήταν ο Βρασίδας Βλαχόπουλος στο σχέδιο (1979 - 1981) και ο Παγής Αντζουλάτος στο ψηφιδωτό και στο βιτρώ (1981 - 1983). Εργάστηκε σε εργαστήρια ψηφιδωτού από το 1986 μέχρι το 1996 και από το 1996 μέχρι και φέτος, διατηρούσε το δικό του εργαστήριο, στο οποίο δημιουργούσε μαζί με την Κωνσταντίνα Μακρυπίδη.

Οσον αφορά την συνεργάτιδά του, η ίδια σημειώνει όσον αφορά τον Αντώνη Πέππα: “Συνεργαζόμουν τα τελευταία 15 χρόνια μαζί του, αρχικά ως μαθήτριά του στο εργαστήριο που διατηρούσε στην περιοχή του Αγ. Νικολάου στην Αθήνα και στη συνέχεια ως συνεργάτες. Ο Αντώνης ήταν ένας πολύ έξυπνος, δημιουργικός, εύστροφος άνθρωπος και με μεγάλη αίσθηση του χιούμορ. Ξεκίνησε την ενασχόλησή του με το ψηφιδωτό το 1986, αρχικά ως βοηθός σε άλλα εργαστήρια και στη συνέχεια, τα τελευταία 27 χρόνια είχε το δικό του εργαστήριο, από το οποίο πέρασαν πολλοί μαθητές, που τους έμαθε την τέχνη του ψηφιδωτού. Εχει κατασκευάσει πάρα πολλά ψηφιδωτά, κυρίως βυζαντινά. Ωστόσο έχει φτιάξει και χρηστικά αντικείμενα όπως τραπέζια, καθρέπτες, ρολόγια, κάδρα. Επίσης έχει φτιάξει ψηφιδωτά δάπεδα για ξενοδοχείο και αυλές εξοχικών κατοικιών και επιτοίχια ψηφιδωτά σε κουζίνες και μπάνια.

 Ηταν ένας άνθρωπος πρόσχαρος, γεμάτος όνειρα, με μεγάλη φαντασία - που ήταν και το εργαλείο της δουλειάς του - πολύ θετικός, αισιόδοξος, ελεύθερος από στερεότυπα και προκαταλήψεις. Είχε ένα ελεύθερο πνεύμα. Αγαπούσε πολύ τη θάλασσα, του άρεσε πολύ να φωτογραφίζει τις ομορφιές που έβλεπε γύρω του. Ενας άνθρωπος που δεν παραπονιόταν, δεν βαρυγκομούσε, έκρυβε μέσα του μεγάλη δύναμη και πολύ αγάπη για όλο τον κόσμο. Εδινε απλόχερα την αγάπη που ένιωθε. Την αγάπη και τα θετικά συναισθήματα που είχε μέσα του τα έβγαζε και στη δουλειά του, αυτό φαίνεται άλλωστε στις εκφράσεις των αγίων. Δεν του άρεσαν οι μίζεροι άνθρωποι. Ηταν ένας αυτόφωτος άνθρωπος, δε στηριζόταν στους άλλους για να είναι χαρούμενος, είχε μια λάμψη μέσα του που τον έκανε φωτεινό, χαρούμενο, χαμογελαστό και τρυφερό. Ηταν πολύ κοινωνικός και όλοι τον ήθελαν για παρέα τους, ωστόσο ο Αντώνης ήθελε να περνάει και χρόνο μόνος του με τις σκέψεις του, με τα όνειρά του, τα σχέδιά του και να χάνεται μέσα σε όμορφες σκέψεις και εικόνες” καταθέτει στην “Ε”.

Εργα του υπάρχουν στους ναούς: Αγ. Παντελεήμονα Μηλιάς Νεστάνης, Αγ. Ραφαήλ Γηροκομείου Τρίπολης, Αγίας Μακρίνας Τρίπολης, Αγίου Φανουρίου Δραπετσώνας, Οσίου Δαυίδ Τρίπολης, Αγίου Νικολάου Ηλιουπόλεως, Αγίου Γεωργίου Μαυροματίου, Αγίου Αθανασίου στο Αίγιο, Αγίου Κωνσταντίνου Υδραίου, Παναγίας Επάνω Χρέπας Τρίπολης, Αγίας Τριάδος Σπαρμού Ελασσόνας, Αγίου Παύλου Regina Canada, όπως και στην Κρήτη και στην Αυστραλία.


NEWSLETTER