Σάββατο, 25 Σεπτεμβρίου 2021 23:43

Καλαμάτα: Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας εγκαινίασε την έκθεση του Χρ. Μποκόρου (βίντεο-φωτογραφίες)

Γράφτηκε από τον

 

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου εγκαινίασε το απόγευμα του Σαββάτου, στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, την έκθεση του Χρήστου Μποκόρου με τίτλο “Μνήμον φως”.

Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, από το Δήμο Καλαμάτας και περιλαμβάνει 26 σπουδαία έργα του Χρ. Μποκόρου από τα τελευταία χρόνια της καλλιτεχνικής του πορείας. Ανάμεσά τους, ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει και 3 έργα ειδικά φτιαγμένα για την επέτειο των 200 χρόνων, τα οποία το κοινό θα δει για πρώτη φορά.

Στην ομιλία της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατ. Σακελλαροπούλου σημείωσε:

“Εγκαινιάζω σήμερα την έκθεση του Χρήστου Μποκόρου «Μνήμον φως» στην Καλαμάτα, μια πόλη απόλυτα συνδεδεμένη με το ξέσπασμα της εθνεγερτήριας επανάστασης. Μια πόλη που κρατάει ζωντανή τη θύμηση εκείνου του πρωινού της 23ης Μαρτίου 1821, όταν οι Ελληνες αγωνιστές ανάγκασαν τον Τούρκο διοικητή Σουλεϊμάν Αρναούτογλου να παραδοθεί. Εκείνης της περίλαμπρης ημέρας που η Μεσσηνιακή Γερουσία με την προκήρυξή της «Προειδοποίησις εις τας Ευρωπαϊκάς Αυλάς» γνωστοποίησε στους χριστιανικούς λαούς την απόφαση του έθνους να αποτινάξει το ζυγό της Οθωμανικής τυραννίας, ζητώντας τη συνδρομή τους.

Εχει ισχυρό συμβολισμό η παρουσίαση στην Καλαμάτα της έκθεσης ενός δημιουργού που με τα έργα του αποτίνει φόρο τιμής στο κοινό και το κύριο για να χρησιμοποιήσω δικά του λόγια.

Το κοινό τουτέστιν το νήμα που μας συνδέει και μας ενώνει στο παλαιότατο κοινοτικό μας βίο. Και το κύριο, την ουσία αυτού του βίου την επανεύρεση της ιερότητάς του. Μιας ιερότητας που συμπυκνώνεται στην ταπεινότητα και τη λιτότητα, αλλά και στην ενατένιση του υψηλού, στην επίμονη αναζήτησή του.

Τα έργα του Χρήστου Μποκόρου φέρνουν στο νου το στίχο του Διονυσίου Σολωμού από τους Ελεύθερους Πολιορκημένους «Ολίγο φως και μακρινό σε μέγα σκότος κι’ έρμο».

Τα κεράκια που καταυγάζουν το σκοτάδι σε πολλά από τα έργα του, η φλόγα ενός καντηλιού δίπλα στο πρόσφορο και το ποτήρι με το κόκκινο κρασί, το φως που σιγοτρέμει πάνω σε μια φθαρμένη από τη φύση ελληνική σημαία, δηλώνουν για μένα το θρίαμβο της ζωής όχι μόνο πάνω σε όσα την απειλούν, αλλά κυρίως σε όσα την ευτελίζουν. Συμβολίζουν την κατίσχυση της ύπαρξης επί της ανυπαρξίας, τη στερεότητα του νοήματος έναντι της συνεχούς διαρροής του.

Στην ταπεινή τους λάμψη συμπυκνώνεται η έννοια του καλού και αγαθού, η αδιάθετη λαχτάρα του ανθρώπου για πνευματική ανάταση και υπέρβαση. Και είναι ακριβώς αυτή η ανάγκη για υπέρβαση που βοήθησε τους αγωνιστές της Επανάστασης, τους απλούς, τους αφανείς να ξεπεράσουν το φόβο, να αψηφήσουν την τουρκική υπεροπλία, να εξεγερθούν.

Ο Χρήστος Μποκόρος ζωγραφίζει σημαίες ελευθερίας, άνθη λεμονιάς και πορτοκαλιάς. Ταπεινά αντικείμενα του καθημερινού βίου πάνω σε καμβά, σε φθαρμένα ξύλα, σε κάθε λογής επιφάνεια. Μνήμη ηρώων και ταπεινών ανθρώπων είναι το εμπύρευμα που κινητοποιεί τη ζωγραφική πράξη. Μνήμη αναστάσιμη, επικλητική ξαναζωντανεύει το παρελθόν στο χρόνο του παρόντος. Μνήμη που πυροδοτεί τη φαντασία σε μια κοινή αναζήτηση του πνευματικά επουσιώδους, της αιωνιότητας και της αλήθειας των πραγμάτων.

Σε αυτά τα συγκινητικά, παρηγορητικά, ηθικά διαπλαστικά έργα η τέχνη συνδιαλέγεται με το φως και το σκοτάδι της ιστορίας, με τον πόνο και την ελπίδα των ανθρώπων, μετατρέποντας τη μνήμη σε μνημείο, όπως χαρακτηριστικά έχει πει ο ζωγράφος.

Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος της θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι και ένα καράβι, που σημαίνει ότι με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις, έγραψε ο Οδυσσέας Ελύτης. Αυτή η αντίληψη της γενιάς του ‘30 διαπερνά και το έργο του Χρ. Μποκόρου. Με τα ελάχιστα καταφέρνει να δημιουργήσει το μείζον. Τον ευχαριστούμε”.

Στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος παρατήρησε ότι η παρουσία της Προέδρου περιποιεί τιμή για την πόλη. Επεσήμανε τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Καλαμάτας στον Αγώνα του 1821 και το γεγονός ότι ήταν η πρώτη πόλη που απελευθερώθηκε. Μίλησε για πόλη πολιτισμού και ελευθερίας, για δυναμική πόλη, για δήμο σημείο αναφοράς και σημείωσε τη φιλοδοξία της συμβολής στην Καλαμάτα του μέλλοντος, με τη διεκδίκηση να είναι μία από τις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο επιμελητής της έκθεσης Κωνσταντίνος Παπαχρίστου, ιστορικός τέχνης, έκανε λόγο για ατομική και κοινωνική μνήμη, για καθημερινή αναμέτρηση με το παρελθόν και παρατήρησε πως η ζωγραφική Μποκόρου είναι ανθρωποκεντρική και ξυπνά μνήμες.

Στα εγκαίνια της έκθεσης παρέστησαν οι βουλευτές Μίλτος Χρυσομάλλης, Περικλής Μαντάς και Αλέξης Χαρίτσης, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι και άλλοι.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 31 Οκτωβρίου, με ωράριο λειτουργίας καθημερινά από τις 10 π.μ. έως τις 10 μ.μ. και ελεύθερη είσοδο. Την έκθεση, η οποία θα πραγματοποιηθεί με την ενίσχυση του Ιδρύματος Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια, παρουσιάζει ο Εικαστικός Τομέας του Δήμου Καλαμάτας, με την καλλιτεχνική διεύθυνση του Παναγιώτη Λαμπρινίδη.

Νωρίτερα, η κυρία Σακελλαροπούλου ξεναγήθηκε στη Συλλογή Ελληνικών Ενδυμασιών «Βικτώρια Γ. Καρέλια» στον εκθεσιακό χώρο του Λυκείου Ελληνίδων Καλαμάτας, ενώ το πρωί επισκέφθηκε τον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο της Αρχαίας Μεσσήνης.

Γ.Σ.