Τετάρτη, 06 Οκτωβρίου 2021 07:52

Πέντε παραστάσεις σήμερα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου

Γράφτηκε από την
Πέντε παραστάσεις σήμερα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου

 

Με πέντε παραστάσεις καθώς και μια παρουσίαση έργου («Ο φίλος μου ο Τόμπυ» στο Βρεφονηπιακό Σταθμό “Περιβόλι της Γιαγιάς”) συνεχίζεται σήμερα το 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Καλαμάτας που διοργανώνει η Πειραματική Σκηνή.

Εχοντας ξεκινήσει από την περασμένη Τετάρτη ο θεσμός της Μεσσηνιακής πρωτεύουσας παρουσιάζει καθημερινά έργα για μικρούς και μεγάλους, μέσα από ένα πρόγραμμα που συνδέεται με όλα τα είδη κουκλοθέατρου. Το φεστιβάλ σε ό,τι έχει να κάνει με τους θεατές δέχεται εμβολιασμένους, νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση) καθώς και όσους επιδεικνύουν rapid  test 48 ωρών. Τα παιδιά που κάνουν self test στα σχολεία τους, μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα ίδια για τις παραστάσεις.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

-«Ιστορίες του Ουρανού και των ανθρώπων» από την ομάδα κουκλοθέατρου "Pulsar Hibiscus" σήμερα στις 10 π.μ. στο Αμφιθέατρο του Πνευματικού Κέντρου (50', Ηλικία: 6+). Κι όμως ο ουρανός δεν ήταν πάντοτε γεμάτος αστέρια. Ούτε οι άνθρωποι αφηγούνταν πάντοτε ιστορίες. Oμως τη στιγμή που αποφάσισαν να το κάνουν, κάτι θαυμαστό συνέβη. Γέμισε ένα κενό που ούτε και αυτοί δεν γνώριζαν πως υπήρχε, αυτό της μνήμης. Ιστορίες αγάπης, αλλά και αρετής, μετατράπηκαν σε φάρους που φωτίζουν ανεξίτηλα το δρόμο των ανθρώπων. Και δεν είναι ποιητικός ο λόγος. Τόσο εντυπωσιάστηκαν οι θεοί από τις ιστορίες αυτές, που θέλησαν να τιμήσουν τους ήρωες μεταμορφώνοντας τους σε αστέρια. Συγγραφέας- Σενάριο: Γιώργης Ιορδανίδης, Αλεξάνδρα Ιορδανίδου, Συντελεστές: Ερατώ Σιωροπούλου, Στράτος Αλεξανδρόπουλος, Γιώργης Ιορδανίδης, Σκηνοθεσία: Γιώργης Ιορδανίδης, Αλεξάνδρα Ιορδανίδου, Κατασκευές: Γιώργης Ιορδανίδης, Αλεξάνδρα Ιορδανίδου, Εμψύχωση: Γιώργης Ιορδανίδης, Αλεξάνδρα Ιορδανίδου, Ερατώ Σιωροπούλου, Πρωτότυπη Μουσική, Φωτισμοί : SebastianLorch, Στράτος Αλεξανδρόπουλος.

-«Οι αρραβώνες του Καραγκιόζη» από το θέατρο σκιών “Ανεμοδούρα” σήμερα στις 11 π.μ. στο Αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου (60', Ηλικία: 4+). Η ομάδα Ανεμοδούρα παρουσιάζει μία από τις κλασικές κωμωδίες του παραδοσιακού θεάτρου σκιών στην οποία εμφανίζονται οι γνωστοί χαρακτήρες του θιάσου. Ο αγαπημένος μας ξυπόλητος ήρωας προσλαμβάνεται ως υπηρέτης στο σπίτι ενός ηλικιωμένου και πλούσιου ανθρώπου, έτσι ώστε να υποδέχεται τους καλεσμένους που περιμένει. Καλεσμένοι είναι επίδοξοι γαμπροί που έχει καλέσει ο οικοδεσπότης ελπίζοντας να καταφέρει να παντρέψει την κόρη του. Ο Καραγκιόζης τους υποδέχεται όλους με… το δικό του τρόπο και ως συνήθως, ανατρέπει τα πάντα. Σκηνοθεσία: Μπάμπης Κωστιδάκης, Κατασκευές, Εμψύχωση Φιγούρες, Σκηνικά: Σταύρος Κωστιδάκης, Καραγκιοζοπαίχτης:  Μπάμπης Κωστιδάκης, Χειρισμός φιγούρας: Αγγελική Γουναρίδη, Καλλιτεχνικές τεχνικές: Παραδοσιακό θέατρο σκιών.

-«Ο Πουλτσινέλα και ο σκύλος» από το Κουκλοθέατρο "ΤΕΡΑΤΟ" σήμερα στις 6 μ.μ. στο Αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου (45', Ηλικία: 5+). Συγγραφέας- Σενάριο είναι από την παραδοσιακή "Γκουαρατέλα". "Γκουαρατέλα" ονομάζουμε το ναπολιτάνικο παραδοσιακό κουκλοθέατρο. Η αρχαία και μυστηριώδης αυτή τεχνική παραδίδετε προφορικά από δάσκαλο σε μαθητή από γενιά σε γενιά τα τελευταία τουλάχιστον 500 χρόνια. Πρωταγωνιστής και ψυχή της παράστασης είναι ο Πουλτσινέλα, που με το ελεύθερο πνεύμα του θέτει επί σκηνής την αιώνια σύγκρουση μεταξύ καλού και κακού, μια ρυθμική εναλλαγή από τον έρωτα στο θάνατο από το άσπρο στο μαύρο όπως η μάσκα του. Ο Πουλτσινέλα συντροφιά με την αγαπημένη του Τερεζίνα συναντά και συγκρούεται με ένα τερατώδη σκύλο, τον όμορφο και προνομιούχο Πασκουάλε, τον Αστυνόμο, τον Παππά, τον εκτελεστή και στο τέλος τον ίδιο το Χάρο. Μάχεται χωρίς πολλά λόγια και με συντριπτικό ρυθμό. Σε κάθε παράσταση ζει τη μια και μοναδική ζωή του με πάθη όμοια αυτών της ανθρώπινης φύσης. Μια λαϊκή καρναβαλική παράσταση γέλιου που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες καταφέρνει να ζήσει μέσα στους αιώνες στα χέρια επιδέξιων κουκλοπαικτών και στις καρδιές των ανθρώπων. Παρασέρνει το θεατή σε ένα ταξίδι ειρωνικό και μυστηριώδες όπως η ζωή. Το γέλιο έρχεται να επιφέρει την κάθαρση. Κατασκευές, Εμψύχωση: Ερατώ Σιωροπούλου.

-«Τα παραμυθαλήθεια, Αλία» από το Θέατρο κούκλας "Μαρμίτα" σήμερα στις 7 μ.μ. στο Αμφιθέατρο της Φιλαρμονικής (45', Ηλικία: 4+). Ο πόλεμος δεν κλέβει μόνο το παρόν μας, μα σβήνει και το παρελθόν μας. Κι έτσι αρπάζει το μέλλον μας. Βασόρα, Ιράκ, 2003. Οι μεγαλύτερες βιβλιοθήκες του Ιράκ, έχουν βομβαρδιστεί, σαν να ήταν στρατιωτικοί στόχοι. Λίγο μετά το τέλος της πρώτης φάσης της εισβολής του Αμερικανικoύ στρατού, ένα κορίτσι γυρνά στους έρημους δρόμους, ψάχνοντας κάτι που να της θυμίζει την παλιά της ζωή. Στην περιπλάνησή της, θα γνωρίσει την Αλία Μοχάμεντ Μπέικερ, τη βιβλιοθηκάριο της Βασόρας. Η συνάντηση αυτή γίνεται αφορμή για την εξιστόρηση της συγκλονιστικής ιστορίας μιας γενναίας γυναίκας, που τόλμησε κόντρα στις πιθανότητες και τα στερεότυπα, να πάρει την κατάσταση στα χέρια της και να καταφέρει να διασώσει από βέβαιη καταστροφή 30.000 τόμους ιστορίας, επιστήμης, λογοτεχνίας, ποίησης, φιλοσοφίας, από τη Βιβλιοθήκη της Βασόρας. Η αλήθεια ορμητική και δυνατή ντύνεται με παραμύθι, κουκλοθέατρο, μουσική και τραγούδι, σε αυτόν τον μαγικό τόπο, «τα παραμυθαλήθεια», όπου το απίστευτο γίνεται η πιο αληθινή μας ιστορία. Μία παράσταση που μας μιλά με ποιητική διάθεση, για το θάρρος των ανθρώπων, που υπερασπίζονται τη μνήμη, ψάχνουν την ιστορία, προστατεύουν τον πολιτισμό, διαφυλάσσουν το δίκαιο, ακόμα κι αν είναι λίγοι, ακόμα κι αν είναι μόνοι. Μια παράσταση θρεπτικού κουκλοθεάτρου, βασισμένη στην αληθινή ιστορία της Αλία Μοχαμεντ Μπέικερ, της γυναίκας που μας έμαθε τη δύναμη που φωλιάζει σε κάθε βιβλιοθήκη. Συντελεστές: Μαρία Μανάση, Αρχοντούλα Μήτσιου, Στέλλα Σακελλαρίου, Σενάριο, έρευνα: Μαρία Μανάση, Αρχοντούλα Μήτσιου, Στέλλα Σακελλαρίου, Κείμενο: Μαρία Μανάση, Στέλλα Σακελλαρίου, Μουσική σύνθεση και τραγούδια: Μαρία Μανάση, Σκηνοθεσία, κατασκευές: Μαρμίτα, Εμψύχωση: Aρχοντούλα Μήτσιου, Στέλλα Σακελλαρίου, Κιθάρα, γιουκαλίλι, ήχοι, φωνητικά: Μαρία Mανάση.

-«Ερωτόκριτος» από το Κουκλοθέατρο "Άριμα" σήμερα στις 8 μ.μ. στο Αμφιθέατρο του Πνευματικού Κέντρου (45', Ηλικία: 7+). Το έργο του Βιτσέντζου Κορνάρου "Ερωτόκριτος" είναι αναμφισβήτητα ένα αριστούργημα της Μεσαιωνικής Λογοτεχνίας. «Η πρόθεση µας να το ζωντανέψουμε στη σκηνή στηρίχτηκε στην ανάγκη µας να αναδείξουμε την ομορφιά των πραγμάτων και των αισθημάτων. Στον Ερωτόκριτο συναντήσαµε έναν ασύγκριτο γλωσσικό πλούτο και µια µαγεία που µας ερέθισε. Οπως γράφει και ο Στ. Αλεξίου στην έκδοση που µελετήσαµε, ο Ερωτόκριτος συνδυάζει τη µαγεία του παραµυθιού µε τη γνώση της ζωής. Με τις ποικίλες εµπειρίες που περιέχει, τη σωστή παρατήρηση και κατανόηση της ανθρώπινης συµπεριφοράς, ξεπερνά τον απλοϊκό σκελετό της πλοκής και γίνεται κάτι πολύ πιο βαθύ. Σ' αυτήν την παράσταση, µόνο όποιος ξέρει την οµορφιά της νιότης και του έρωτα, της θάλασσας και του αγώνα θα συναντηθεί µαζί µας. Με τα αρώµατα µιας παλιάς εποχής, µε τα χρώµατα, την ποίηση και µε την φαντασία, θα ταξιδέψει πλάι µας στον μαγικό κόσµο του Ερωτόκριτου» τονίζει το μήνυμα του Κουκλοθέατρου. Συγγραφέας: Βιτσέντζος Κορνάρος, Σκηνοθεσία - Διασκευή: Κωστής Ζαϊμάκης, Σκηνικά, κατασκευές: Κωστής Ζαϊμάκης, Νίκος Οικονομέας, Τεχνική: Χάρτινο θέατρο.


NEWSLETTER