Τετάρτη, 24 Απριλίου 2013 08:35

Παρωδύσσεια, υπό το φως του Οδυσσέα" του Χρήστου Λεοντή

Γράφτηκε από την
Παρωδύσσεια, υπό το φως του Οδυσσέα" του Χρήστου Λεοντή

Η παρουσίαση του cd "Παρωδύσσεια, υπό το φως του Οδυσσέα" του Χρήστου Λεοντή θα γίνει από την Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας σήμερα στις 8.30 το βράδυ στο ΔΗΠΕΘΕΚ.

 

Εκεί θα προβληθούν και σκηνές από την παράσταση κούκλας "Οι περιπέτειες του Οδυσσέα". Καλεσμένοι θα είναι ο συνθέτης και ο Μεσσήνιος Θανάσης Συλιβός εκδότης του περιοδικού "Μετρονόμος". Συντονίζει η δημοσιογράφος Μαρία Τομαρά. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη. Την εκδήλωση στηρίζουν τα βιβλιοπωλεία "Παπασωτηρίου". 

Στο χώρο θα μπορεί κανείς να αγοράσει το cd το οποίο είναι στην τιμή των 10 ευρώ. 

Στη χθεσινή συνέντευξη τύπου η πρόεδρος Λέττα Πετρουλάκη είπε πως στις 28 Ιουλίου θα γίνει στο Κάστρο μια μεγάλη συναυλία αφιέρωμα στο Χρήστο Λεοντή με χορηγία της κ. Καρέλια, για τα 50 χρόνια δημιουργικής πορείας του συνθέτη. Εκεί θα ακουστούν παλιά και νέα τραγούδια του. Η καλοκαιρινή παράσταση της "Πειραματικής" θα είναι η "Λυσιστράτη", η οποία και πάλι θα στηριχτεί στη βραβευμένη μουσική του Λεοντή, από παράσταση που είχε ανέβει το 2004 σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου με πρωταγωνίστρια τη Λυδία Κονιόρδου.

Το νέο cd περιλαμβάνει τη μουσική από την παράσταση "Οι περιπέτειες του Οδυσσέα" που έχει γράψει ο Χρήστος Λεοντής. "Η πρόθεση της «Πειραματικής Σκηνής Καλαμάτας» να ανεβάσει κάτι σχετικό με την «Οδύσσεια», ήταν η αφορμή να κυκλοφορήσει η ""Παρωδύσσεια" υπό το φως του Οδυσσέα» στην αυθεντική της μορφή, χωρίς καμία αλλαγή" αναφέρει στο σημείωμά του ο συνθέτης Χρήστος Λεοντής. 

"Δουλέψαμε πολύ και καταλάβαμε «Ιθάκες τι σημαίνουν»" είχε γράψει ο Μίμης Κουγιουμτζής το Νοέμβριο του 1999.

Ο ψηφιακός δίσκος περιλαμβάνει τα τραγούδια: Τραγούδι έναρξης, Στο δρόμο του γυρισμού, Σειρήνες, Μερόνυχτα ταξίδευαν, Σκύλλα και Χάρυβδη, Πολλοί σύντροφοι χάθηκαν, Λωτοφάγοι, Τις θάλασσες οργώνανε, Κύκλωπας, Νανούρισμα Κύκλωπα - Το φιτίλι, Τον Κύκλωπα τον τύφλωσαν, Κίρκη, Γλυκό τους έδωσε, Πηνελόπη, Μες στα ταξίδια, Αδης, Ιθάκη του Κωνσταντίνου Καβάφη, Εσύ μας χάρισες.

Τα τραγούδια ερμηνεύουν ηθοποιοί που είχαν παίξει στην ομώνυμη παράσταση του Θεάτρου Τέχνης, διαβάζει ο Μίμης Κουγιουμτζής.

Οι παραστάσεις "Οι περιπέτειες του Οδυσσέα" από την "κουκλοπαρέα" της Πειραματικής Σκηνής Καλαμάτας παίζονται για μαθητές νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων. Ευέλικτες ξύλινες μαριονέτες και γιγάντιες κούκλες ζωντάνεψαν τους ήρωες της Οδύσσειας, από 8 κουκλοπαίκτες. 

Η σκηνοθεσία ήταν του Γιώργου Πασσάκου, η μουσική του Χρήστου Λεοντή, από την παράσταση του θεάτρου Τέχνης «Παρωδύσσεια». Την επεξεργασία κειμένου και τις κουκλοκατασκευές έκανε η Λέττα Πετρουλάκη. Τον ήχο και τους φωτισμούς χειρίστηκαν η Πόπη Μαυρέα και η Ντίνα Τσαπάκη. Επαιξαν με αλφαβητική σειρά οι: Φανή Αλεξανδρίδη, Σταυρούλα Γκόνου, Ελίνα Εγγλέζου, Τζένη Μητσούλα, Γιώργος Πασσάκος, Λέττα Πετρουλάκη, Ελένη Σιγαλού και Ελένη Χριστοπούλου. Το βίντεο έκανε ο Νίκος Τζαβάρας.

Γ.Σαρ. 


NEWSLETTER