Σάββατο, 16 Οκτωβρίου 2021 09:01

Ξεκίνησε το 1ο Διεθνές Forum Διπλωματίας Καλαμάτας

Γράφτηκε από την
Ξεκίνησε το 1ο Διεθνές Forum Διπλωματίας Καλαμάτας

 

 

Ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται σήμερα στο Πνευματικό Κέντρο το 1ο Διεθνές Forum Διπλωματίας Καλαμάτας.

Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος. Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε κινηματογραφημένο μήνυμά του τόνισε ότι η Ελληνική Επανάσταση ήταν εθνικοαπελευθερωτική και ότι δεν είχε κοινωνικά αιτήματα. Στο δικό του κινηματογραφημένο μήνυμα ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος είπε ότι η Πελοπόννησος είναι η κοιτίδα της Ελληνικής Επανάστασης. Χαιρετισμό απηύθυναν οι βουλευτές Μίλτος Χρυσομάλλης και Περικλής Μαντάς, ο αντιπεριφερειάρχης Στάθης Αναστασόπουλος και ο κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών Νίκος Ζαχαριάς.

Ο πρέσβης της Κύπρου στην Ελλάδα Κυριάκος Κενεβέζος και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Θανάσης Κατσής έστειλαν γραπτό μήνυμα που διαβάστηκε στην εκδήλωση.

Ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, στην ομιλία του για την ιδιοπροσωπία της Ελληνικής Επανάστασης, τόνισε ότι λαός που ξεχνά την ιστορία του δεν έχει μέλλον. Είπε επίσης ότι η Ελληνική Επανάσταση δεν ταυτίζεται ούτε με τη Γαλλική ούτε με την Αμερικανική καθώς ήταν μια εξέγερση του ελληνικού γένους απέναντι στον οθωμανικό ζυγό και δεν είχε ταξικό χαρακτήρα. Οι αγωνιστές θυσιάστηκαν για την ελευθερία τους, ο ελληνικός λαός αγωνίστηκε για του Χριστού την πίστη την αγία και της πατρίδας την ελευθερία, τόνισε ο κ. Χρυσόστομος.

 

Το σημερινό πρόγραμμα του 1ου Διεθνούς Forum Διπλωματίας

 

2η Συνεδρία 

Προεδρείο: Ιάκωβος Μιχαηλίδης, Βασίλειος Νικόλτσιος  

10 π.μ. Νικόλαος Αναστασόπουλος, επίκουρος καθηγητής Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων: «23 Μαρτίου 1821. Η απελευθέρωση της Καλαμάτας και η μαρτυρία των απομνημονευμάτων.

10.20 π.μ. Roderick Beaton, ομότιμος καθηγητής Νέων Ελληνικών και Βυζαντινής   Ιστορίας, Γλώσσας και Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου του Λονδίνου: «Το φιλελληνικό “κίνημα” στην Ευρώπη και ο ρόλος του στην έκβαση της Ελληνικής Επανάστασης».

10.40 π.μ. Ευάγγελος Λιβιεράτος, ομότιμος καθηγητής Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ,   honorary fellow of the International Cartographic Association: «Γεωχωρικά διακυβεύματα της Επανάστασης: τα οράματα, οι γαίες, η ουτοπία του Καποδίστρια, τα σύνορα, οι Γάλλοι χαρτογράφοι και οι μετέπειτα χρόνιες συγχύσεις του κράτους (μέχρι σήμερα;)».

11 π.μ. Γεώργιος Νικολάου, αναπληρωτής καθηγητής Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων: «Η έναρξη της Επανάστασης στη Μεσσηνία στα ιστοριογραφικά έργα του Αμβρόσιου Φραντζή και του Ιωάννη Φιλήμονα: Συγκριτικές παρατηρήσεις».

 

3η Συνεδρία

Προεδρείο: Roderick Beaton, Νικόλαος Μισολίδης 

11.40 π.μ. Κωνσταντίνος Μαζαράκης-Αινιάν, επίτιμος Αρχηγός Στόλου, γενικός διευθυντής Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη: «1821, κριτική του ναυτικού αγώνα».

12 μ. Δημήτριος Μαλέσης, δρ. διδάσκων Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων: «Η πορεία προς την ανεξαρτησία: Η ναυμαχία του Ναβαρίνου, η σημασία και ο αντίκτυπος στην Ευρώπη».

12.20 μ.μ. Βασίλειος Νικόλτσιος, συνταγματάρχης ε.α., ειδικός σύμβουλος Πολεμικού Μουσείου, συγγραφέας: «Τα όπλα των Ελλήνων στην Επανάσταση του 1821».

 

4η Συνεδρία

Προεδρείο: Δημήτριος Μαλέσης, Γεώργιος Νικολάου

1.30 μ.μ. Ανδρέας Κούκος, νομικός - ιστορικός, πρόεδρος ΔΣ ΕΜΕΝΣΙ: «Η διοικητική οργάνωση της Μεσσηνίας κατά την καποδιστριακή περίοδο (1828-1831)».

1.50 μ.μ. Νικόλαος Μισολίδης, υποψήφιος διδάκτωρ Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου: «Η αμερικανική ανθρωπιστική βοήθεια στην επαναστατημένη Ελλάδα 1826-1828. Η δράση του Αμερικανού ιατρού Samuel Gridley Howe στη Μεσσηνία».

2.10 μ.μ. Νικόλαος Χριστόπουλος, υποψήφιος διδάκτωρ Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου: «Η συμβολή του ορθόδοξου κλήρου της μεσσηνιακής γης στον Αγώνα του ΄21. Μεσσήνιοι ιερείς και αρχιερείς μάχονται “Για του Χριστού την Πίστη την Αγία και της Πατρίδος την Ελευθερία”».

 

ΚΑΛΑΜΑΤΑ: ΧΤΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΜΑΣ ΜΕ «ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ» ΤΡΟΠΟ

Προεδρείο: Βασίλειος Μπαζάνης, Αντωνία Παυλάκου

2.45 μ.μ. Παναγιώτα Κουράκλη, διευθύντρια Προγραμματισμού, Ανάπτυξης και Ευρωπαϊκών Θεμάτων Δήμου Καλαμάτας: «Δημιουργία Ψηφιακού Μουσείου – Κέντρου Προβολής Διπλωματίας Καλαμάτας».

3 μ.μ. Θανάσης Βασιλόπουλος, δήμαρχος Καλαμάτας: «Καλαμάτα: 200 χρόνια μετά».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER