Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου 2021 09:02

Το Διάσημο του Τάγματος Τιμής της Ιταλικής Δημοκρατίας στο ζεύγος Μανιατάκη (φωτογραφίες)

Γράφτηκε από την
Το Διάσημο του Τάγματος Τιμής της Ιταλικής Δημοκρατίας στο ζεύγος Μανιατάκη (φωτογραφίες)

 

Το Διάσημο του Τάγματος Τιμής της Ιταλικής Δημοκρατίας “Cavaliere dell’ Ordine della Stella d’ Italia” απονεμήθηκε στον Δημήτρη Μανιατάκη και στην Ελένη Ταγωνίδη-Μανιατάκη, πρόεδρο και αντιπρόεδρο αντίστοιχα του Μανιατακείου Ιδρύματος.

Η απονομή του Διασήμου έγινε από την πρέσβειρα της Ιταλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα Patrizia Falcinelli την περασμένη Τρίτη.

Η τιμή απονέμεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Ιταλίας μετά από πρόταση του υπουργού Εξωτερικών, σε συνέχεια διαβούλευσης με το Συμβούλιο του Τάγματος. Το Συμβούλιο, με πρόεδρο τον υπουργό Εξωτερικών, απαρτίζεται από τέσσερα επιπλέον μέλη, εκ των οποίων το ένα είναι ο επικεφαλής του Διπλωματικού Πρωτοκόλλου της Ιταλικής Δημοκρατίας. Με τις αλλαγές που εισήγαγε ο νέος νόμος, εστίασε στην ανταμοιβή όσων έχουν αποκτήσει ιδιαίτερα πλεονεκτήματα στην προώθηση σχέσεων φιλίας και συνεργασίας μεταξύ Ιταλίας και άλλων χωρών και στην προώθηση των δεσμών με την Ιταλία.

Η πρέσβειρα στην ομιλία της, αφού εξήρε τις προσωπικότητες του προέδρου και της αντιπροέδρου του Μανιατακείου Ιδρύματος, αναφέρθηκε στο έργο του ιδρύματος. Τέλος, διάβασε τις αποφάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας της Ιταλίας Sergio Mattarella και στη συνέχεια απένειμε το Διάσημο του Τάγματος Τιμής της Ιταλικής Δημοκρατίας “Cavaliere dell’ Ordine della Stella d’ Italia” στον Δημήτρη Μανιατάκη και την Ελένη Ταγωνίδη-Μανιατάκη.

Ο πρόεδρος του Μανιατακείου Ιδρύματος αφού ευχαρίστησε την πρέσβειρα για την τιμή, αναφέρθηκε στη μακρά και άρρηκτη κοινή ιστορία Ελλάδας και Ιταλίας, καθώς στοιχεία που καθορίζουν την ταυτότητα των δύο αυτών εθνών και ταυτόχρονα αναδεικνύουν τους πολιτιστικούς δεσμούς μεταξύ τους, ενσωματώνονται στη φράση «μια φάτσα μια ράτσα» (una faccia, una razza). Μίλησε για τα ιστορικά ορόσημα των κοινών σελίδων ιστορίας Ελλάδας και Ιταλίας και τόνισε ότι οι δράσεις του Μανιατακείου Ιδρύματος από τη σύστασή του εστιάζονται στην ενδυνάμωση των πολιτιστικών ανταλλαγών ανάμεσα στις δύο χώρες. Τέλος, επεσήμανε ότι η απονομή αποτελεί ακράδαντο διαπιστευτήριο της προσφοράς του ιδρύματος στην κοινωνία, στον τρόπο δηλαδή με τον οποίο προσεγγίζει το παρελθόν και κυρίως το μέλλον.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν η σύζυγος του τ. Προέδρου της Δημοκρατίας Σίσσυ Παυλοπούλου, η ακαδημαϊκός Χρύσα Μαλτέζου, ο αρχιμανδρίτης Αλέξιος Αρώνης, εκπρόσωπος του μητροπολίτη Μεσσηνίας και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και της Συμβουλευτικής Επιτροπής του ιδρύματος.


NEWSLETTER