Τρίτη, 09 Νοεμβρίου 2021 08:29

Εγκαινιάστηκε έκθεση της Βουλής στα Φιλιατρά

Γράφτηκε από τον

 

Τα εγκαίνια της έκθεσης «Βουλή των Ελλήνων. Οι σταθμοί μίας διαδρομής σχεδόν διακοσίων ετών», που φιλοξενείται στο Κτήριο Σπέντζα στα Φιλιατρά, εγκαινιάστηκε το απόγευμα της Κυριακής.

Πρόκειται για μία ιστορική διαδρομή δύο αιώνων κοινοβουλευτικού βίου, μέσα από την οποία αποτυπώνεται και η ιστορία της πατρίδας μας την περίοδο αυτή.

Στους χώρους της έκθεσης την οποία παρουσιάζουν το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, σε συνεργασία με την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Τριφυλίας (Κ.Ε.Π.Π.Α.ΠΕ.ΔΗ.Τ.) και την Επιτροπή «Ελλάδα, Τριφυλία 1821-2021», οι επισκέπτες μπορούν να ανοίξουν και να διαβάσουν πιστές αναπαραγωγές των ελληνικών συνταγμάτων και άλλων σπάνιων εγγράφων, αλλά και να γνωρίσουν τόσο ιστορικές όσο και απλές καθημερινές στιγμές του Κοινοβουλίου.

Η διάρκεια της έκθεσης θα είναι μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου με ώρες λειτουργίας: Δευτέρα - Παρασκευή 11 π.μ. - 1 μ.μ., Σάββατο και Κυριακή 11 π.μ. - 1 μ.μ. και 5 - 8 μ.μ.

Τους επίσημους προσκεκλημένους και το κοινό καλωσόρισε από την πλευρά του δήμου η Φωτεινή Στυλιανού, «ψυχή» όλης αυτής της προσπάθειας, η οποία αναφέρθηκε στη συγκεκριμένη έκθεση σημειώνοντας ότι το υλικό  προέρχεται από τη Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων, το Εθνικό-Ιστορικό Μουσείο, το Μουσείο Μπενάκη, το Αρχείο ΕΡΤ, το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και πολλούς άλλους φορείς. Στόχος της είναι η ανάδειξη των κομβικών γεγονότων που συνιστούν την ιστορία του κοινοβουλευτισμού στην Ελλάδα, η αποτύπωση του έργου των βουλευτών και η εμπέδωση της σημασίας του Κοινοβουλίου στη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Τριφυλίας Γιώργος Λεβεντάκης μεταξύ άλλων επισήμανε ότι προσπαθούν να προάγουν τον πολιτισμό, να φτιάξουν αυτό το μουσείο, να προσελκύσουν τα παιδιά και το νέο κόσμο, να αρχίσουν να παίρνουν τα Φιλιατρά διαφορετικό τρόπο ζωής όπως παλιά.

Τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων και του Ιδρύματος κ. Τασούλα εκπροσώπησε ο βουλευτής Μεσσηνίας Ιωάννης Λαμπρόπουλος, ο οποίος χαιρέτισε την εκδήλωση σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι η συγκεκριμένη έκθεση είναι σημαντικό γεγονός για τα Φιλιατρά, καθώς έχει μεταφερθεί μόλις σε δύο άλλες πόλεις της Ελλάδας. Επισήμανε ότι από την έκθεση πρέπει να περάσουν όλα τα σχολεία και να την δουν τα παιδιά που είναι το μέλλον μας. Υπογράμμισε επίσης πως «σε αυτή τη χώρα όταν ήμασταν ενωμένοι μεγαλουργήσαμε και γράψαμε ιστορία, ενώ όταν ήμασταν διχασμένοι χάσαμε. Αυτά ας μας γίνουν μαθήματα».

Χαιρετισμό απηύθυνε ο βουλευτής Περικλής Μαντάς, ο οποίος τόνισε ότι η Βουλή των Ελλήνων αποτελεί τον κορυφαίο αντιπροσωπευτικό θεσμό στην πατρίδα μας και εκφράζει τη λαϊκή βούληση και λαϊκή κυριαρχία. Κυρίως όμως αποτελεί την καρδιά της δημοκρατίας.

Αναλυτικότερα για την έκθεση μίλησε Γεώργιος Σταθακόπουλος ιστορικός και προϊστάμενος του Τμήματος Εκθέσεων της Βουλής, περιγράφοντας τους στόχους τους Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, αλλά και όσα μπορεί να δει κανείς στο εσωτερικό της έκθεσης. Κλείνοντας ευχαρίστησε τον Δήμο Τριφυλίας και το δήμαρχο, αλλά και την «ψυχή» αυτής της συνεργασίας, την ακούραστη Φωτεινή Στυλιανού.

Την κορδέλα των εγκαινίων έκοψε ο δήμαρχος με τους δύο βουλευτές και ακολούθησε η πρώτη ξενάγηση από τον κ. Σταθακόπουλο.

Να σημειωθεί ότι στην εκδήλωση παρόντες ήταν ο αντιδήμαρχος Καλαμάτας Ιωάννης Ζαφειρόπουλος, ο πρώην δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας, καθώς και οι μουσειολόγοι που επιμελήθηκαν την έκθεση Μ. Καρακωνστάνογλου και Κ. Τζωρτζάτου.

Κ.Μπ.