Παρασκευή, 12 Νοεμβρίου 2021 19:43

Οργανώνεται το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους Καλαμάτας

Γράφτηκε από την
Οργανώνεται το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους Καλαμάτας

 

Κάτι νέο ετοιμάζεται στο Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας, αφού η πόλη αποκτά το δικό της Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους. Πρόκειται για τη “γέννηση” ενός δεύτερου διεθνούς Φεστιβάλ, αυτή τη φορά μόνο για μικρού μήκους ταινίες, που θα γίνεται κάθε φθινόπωρο.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους Καλαμάτας (Kalamata International Short Docs Festival) που θα γίνει για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 2022, θα διαρκεί 4 με 5 ημέρες και θα έχει διεθνή διαγωνιστικό χαρακτήρα. Οι ταινίες θα αξιολογούνται από διεθνή κριτική επιτροπή που θα απονείμει συνολικά 4 βραβεία: 2 βραβεία για το καλύτερο ελληνικό και ξένο ντοκιμαντέρ και 2 βραβεία για το καλύτερο φοιτητικό - σπουδαστικό και μαθητικό ντοκιμαντέρ.

Οι ταινίες που θα βραβεύονται, θα προκρίνονται αυτόματα, ως «επίσημες επιλογές», στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, τον χειμώνα. Η διαδικασία επιλογής των ταινιών για το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Μικρού Μήκους Καλαμάτας έχει ήδη ξεκινήσει από τον Οκτώβριο του 2021 και θα διαρκέσει μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2022. Σε αυτήν συμμετέχει ψηφίζοντας και το κοινό της Καλαμάτας.

Κάθε μήνα, οι ενδιαφερόμενοι δημιουργοί στέλνουν τις ταινίες τους στο Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας “Filmfreeway”. Ακολουθεί αξιολόγηση από τριμελή επιτροπή του Κέντρου και οι καλύτερες τίθενται προς ψηφοφορία, κατόπιν προβολής τους στο κοινό της Καλαμάτας. Αυτές που θα συγκεντρώσουν τις περισσότερες ψήφους, μπαίνουν αυτομάτως στο πρόγραμμα του ετήσιου Διεθνούς Φεστιβάλ Μικρού Μήκους Καλαμάτας. Η διαδικασία επαναλαμβάνεται κάθε μήνα. Για τις ταινίες του Οκτωβρίου, η ψηφοφορία θα γίνει αυτό το Σάββατο, 13 Νοεμβρίου, στις 8μ.μ., σε ειδική προβολή στον χώρο του Κέντρου Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας (Μπενάκη 11) στο Ιστορικό Κέντρο.

Το νέο αυτό Φεστιβάλ, που αξίζει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει αντίστοιχό του στην Ελλάδα και μάλιστα διεθνές, θα εμπλουτιστεί με εργαστήρια, σεμινάρια και ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα που απευθύνονται σε όλες τις βαθμίδες Εκπαίδευσης. Προτεραιότητα είναι το νεανικό κοινό να έρθει σε επαφή με το ντοκιμαντέρ και να ασχοληθεί ενεργά και δημιουργικά με αυτό, δίνοντάς του το αρχικό κίνητρο για να δημιουργήσει και δικές του παραγωγές. Στο πλαίσιο, μάλιστα, του μνημονίου συνεργασίας που υπεγράφη φέτος με το Τμήμα Τεχνών Ηχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου, συμφωνήθηκε να γίνει στο Φεστιβάλ Μικρού Μήκους Καλαμάτας ένα πολύ σημαντικό και καινοτόμο σεμινάριο για την έναρξη φοιτητικού «Pitching lab». 


NEWSLETTER