Παρασκευή, 19 Νοεμβρίου 2021 20:00

Οι Μεσσήνιοι της Αθήνας γνώρισαν τα “Κάστρα” του Γιάννη Μπίρη (βίντεο-φωτογραφίες)

Γράφτηκε από τον

Με επιτυχία διοργανώθηκε το βράδυ της Πέμπτης η παρουσίαση του βραβευμένου από την Ακαδημία Αθηνών βιβλίου του Γιάννη Μπίρη με τίτλο "Κάστρα και οχυρά στη Μεσσηνία - Οχυρωματικές θέσεις ανά τους αιώνες - Περιηγητική και ιστορική αναζήτηση". 

Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο ξενοδοχείο “Athens Hilton”, στη μεγάλη αίθουσα "Τερψιχόρη”, παρουσία σημαντικών προσωπικοτήτων του πολιτικού χώρου και δεκάδων Μεσσήνιων  που βρέθηκαν στην παρουσίαση, παρά τις κυκλοφοριακές δυσκολίες στο κέντρο της Αθήνας λόγω της απεργίας των μέσων μεταφοράς.

Το “παρών” μεταξύ άλλων έδωσαν ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρώην πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου Βύρων Πολύδωρας, οι βουλευτές Μεσσηνίας Γιάννης Λαμπρόπουλος, Μίλτος Χρυσομάλλης, Περικλής Μαντάς, η Μεσσήνια βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Νάντια Γιαννακοπούλου, ο δήμαρχος Πύλου-Νέστορος Παναγιώτης Καρβέλας, καθώς και ο γ.γ. της ΚΕΔΕ Δημήτρης Καφαντάρης.

Η εκδήλωση άνοιξε με το χαιρετισμό του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, ο οποίος έκανε λόγο για ένα σπουδαίο έργο, αποτελώντας μια μεγάλη προσφορά στη Μεσσηνία και σε ολόκληρη την Ελλάδα. «Σήμερα τα κάστρα μας είναι πλούτος, είναι οι μνήμες μας, οι ψυχές τον προγόνων μας, είναι οι πέτρες πάνω στις οποίες χάθηκαν άνθρωποι για αξίες και ιδανικά και ασφαλώς η διάσωση τους είναι το πρώτιστο καθήκον μας» ανέφερε, υπενθυμίζοντας πως το κάστρο της Μεθώνης, με τα όποια προβλήματα έχει, είναι ο χώρος με την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα, καθώς  δέχεται 250.000 επισκέπτες κάθε χρόνο. Επιπλέον, εξέφρασε την πικρία του για το εκπαιδευτικό σύστημα, το οποίο δεν είναι έτσι προσανατολισμένο ώστε τα παιδιά στη Μεσσηνία και σε άλλες περιοχές να διδάσκονται σωστά την τοπική ιστορία, διευκρινίζοντας πως η Περιφέρεια έχει διαθέσει 4 εκατομμύρια ευρώ για τα κάστρα της Μεσσηνίας.

Χαιρετισμούς στη συνέχεια απηύθυναν με τη σειρά τους ο Μεσσήνιος αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών Γιώργος Δημόπουλος, ο δήμαρχος Νέας Σμύρνης Σταύρος Τζουλάκης, ο Πρόεδρος Εφετών Αθηνών Αθανάσιος Δαββέτας και ο γενικός γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά Γιώργος Βίτσας.

Ο κ. Δημόπουλος ανέφερε πως παρότι τουριστικά η Μεσσηνία έχει πάρει την «πάνω βόλτα», το μεγάλο πολιτιστικό απόθεμα του Νομού δεν έχει τύχει της αναγνώρισης και της γνωστοποίησης που θα έπρεπε, αποδίδοντας τα εύσημα του στον Γιάννη Μπίρη καθώς «ταξιδεύει» τους αναγνώστες πίσω στο χρόνο.

Ο κ. Τζουλάκης εξήρε το χαρακτηριστικό όπως είπε του συγγραφέα που δεν είναι άλλο από το ατέλειωτο πάθος για το κάθε τι που καταπιάνεται, υπογραμμίζοντας πως δίνει τη σκυτάλη σε όσους διαβάσουν το βιβλίο να ανακαλύψουν μια ελεύθερη, φιλόξενη και όμορφη πατρίδα. Από την πλευρά του, ο κ. Δαββέτας, ως εκπρόσωπος των παλιών συμμαθητών του Γιάννη Μπίρη υποστήριξε πως ο συγγραφέας ήταν από τους πιο αγαπητούς συμμαθητές και φίλους, αλλά και κορυφαίος μαθητής, επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες όλων με την πορεία του. «Τιμούμε σήμερα τον διακεκριμένο γιατρό, τον ακάματο ιστορικό ερευνητή και τον ακούραστο μαραθωνοδρόμο μεταφορικά και κυριολεκτικά της ζωής και του αθλητισμού» πρόσθεσε. Το σκέλος των χαιρετισμών έκλεισε ο κ. Βίτσας, τονίζοντας σε χιουμοριστικό ύφος προς τον συγγραφέα πως «γεννήθηκε κλωνοποιημένος», καθώς παρουσιάζεται εξαίρετος σε όλους τους τομείς.

Εν συνεχεία, η συντονίστρια της βραδιάς και επιμελήτρια της έκδοσης Βίκυ Ιγγλέζου, αφού παρουσίασε το βιογραφικό του Γιάννη Μπίρη και την πορεία του στο χώρο της συγγραφής μέσα από την προσωπική της προσέγγιση, έδωσε το λόγο στον μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο.

Ο κ. Χρυσόστομος σημείωσε μεταξύ άλλων πως ο Γιάννης Μπίρης επανήλθε στον εκδοτικό «στίβο» με μια νέα αξιόλογη εργασία για τον «σκελετό» της οποίας μίλησε εκτενώς, υπογραμμίζοντας πως μεταξύ άλλων, σημαντικό μέρος της παρούσας μελέτης αποτελούν τα οχυρωματικού τύπου θρησκευτικά και εκκλησιαστικά μνημεία. «Το έργο αυτό είναι καρπός μελέτης, πολυετούς συγγραφής και επιτόπιας έρευνας γι’ αυτό και αξίζει συγχαρητηρίων και ευχών προκειμένου ο μελετητής να συνεχίσει την παραγωγική του συγγραφή» σχολίασε, συμπληρώνοντας πως στον κ. Μπίρη, η περιγραφή του Φώτη Κόντογλου στο έργο του «Καστρολόγος» βρίσκει την πλήρη δικαίωση της.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η ακαδημαϊκός Χρύσα Μαλτέζου στάθηκε στις παραδόσεις που ακολουθεί ο συγγραφέας στο βιβλίο του, λέγοντας πως ανήκοντας στην κατηγορία των ιατροφιλοσόφων ο συγγραφέας προσφέρει στους ερευνητές ένα νέο κλειδί που τους βοηθά στην κατανόηση του παρελθόντος. Η ίδια, όπως είπε, εστίασε την προσοχή της σε μια αξιόλογη συμβολή του πονήματος στην έρευνα, στην ταύτιση οχυρώσεων ή θέσεων γνωστών ως τώρα μόνο μέσα από γραπτές πηγές. «Πρόκειται για τα κάστρα της Μόνιστας και της Κόσμινας που τα συναντούμε στις πηγές αλλά παρά τις προσπάθειες γνωστών ιστορικών δεν είχαν ως τώρα ταυτιστεί» διευκρίνισε.

Στο βήμα των ομιλητών ήταν προγραμματισμένο να βρεθεί ο καθηγητής Αρχαιολογίας Πέτρος Θέμελης, ωστόσο λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν κατέστη δυνατή η φυσική παρουσία του στην εκδήλωση. Αντ' αυτού, η Βίκυ Ιγγλέζου μετέφερε το σημείωμα του, σχετικά με το βιβλίο του συγγραφέα στο οποίος έδωσε τον τίτλο «Γιάννης Μπίρης – Ο καστρολόγος γιατρός», στο οποίο ξεχώρισε η διαπίστωση πως το να ασχοληθεί με την μελέτη των κάστρων και των φρουρίων ένας αρχιτέκτονας δεν αποτελεί είδηση, το να τα μελετάει όμως συστηματικά και να τα αγαπάει ένας γιατρός είναι σαφώς σημαντικό γεγονός. «Τα υλικά κατάλοιπα του παρελθόντος, στην πορεία τους στο χρόνο, αποκτούν νέο νόημα και νέες αξίες με αποτέλεσμα να αποτελούν και προϊόντα του εκάστοτε παρόντος, του κοινωνικού γίγνεσθαι, τα οποία άνθρωποι με ευαίσθητες κεραίες όπως ο Γιάννης  Μπίρης, μπορούν να συλλάβουν και να μεταδώσουν» τόνισε μεταξύ άλλων το μήνυμα του κ. Θέμελη.

Τέλος, εμφανώς συγκινημένος, ο Γιάννης Μπίρης ανέφερε πως το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών ήρθε ως επιστέγασμα της πολύχρονης ενασχόλησης του με την ιδιαίτερη πατρίδα του, και τους περήφανους πέτρινους γίγαντες που συνεχίζουν να ζουν πάνω στο «κορμί» της. Ο ίδιος δήλωσε πως ξεκίνησε αυτή την προσπάθεια με ενθουσιασμό αλλά και παντελή άγνοια κινδύνου. «Χρειάστηκαν πολλά χρόνια αναζήτησης, καταγραφής αλλά και εξαντλητικής τεκμηρίωσης για να φτάσουμε εδώ, σχεδόν 24» σημείωσε, προσθέτοντας πως περιηγήθηκε σε κάθε βουνοκορφή, λόφο, νησάκι ή ακρογιάλι, αναζητώντας τους μάρτυρες της ιστορίας μας.

Ο συγγραφέας παράλληλα, επικαλέστηκε ένα απόσπασμα του Φώτη Κόντογλου από ένα χειρόγραφο του, το οποίο εκφράζει απόλυτα, τον αγώνα και την αγωνία του, στην αναζήτηση του. Αυτό έχει ως εξής: «Οι γραμματιζούμενοι που γράφουνε τα ιστορικά που γινήκανε στα κάστρα, δε ζυγώνουνε σχεδόν ποτέ σε τούτα τα άσπλαχνα τα μέρη (βρίσκονται τα πιο πολλά σε τόπους ξεμοναχιασμένους, μακρυά από χωριό κι’ από ανθρώπου χνώτα). Πρέπει να κάνεις μισόν πόλεμο, να ξεραθεί η γλώσσα σου από τη δίψα, νά βγει η ψυχή σου στον ανήφορο, και σα ζυγώσεις στην καστρόπορτα, θάσαι ματωμένος και ζεστός».

Οσο για τον σκοπό των προσπαθειών του, ο Γιάννης Μπίρης, με βάση την «Ασκητική» του Καζαντζάκη, μίλησε για τα χρέη των ανθρώπων. «Το πρώτο σου χρέος, εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το δεύτερο, να φωτίσεις την ορμή τους και να συνεχίσεις το έργο τους. Το τρίτο σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Για μένα αυτή είναι η μεγάλη στιγμή» είπε φορτισμένος συναισθηματικά, κάνοντας γνωστό πως ανάμεσα στους θεατές ήταν ο γιός του, δηλώνοντας πως με αυτό το βιβλίο, παραδίδοντας του τη μεγάλη εντολή ξεπληρώνει τα χρέη του στη ράτσα.

Παρακολουθήστε ολόκληρη την παρουσίαση βιβλίου: 

Πληροφορίες για το βιβλίο και παραγγελίες ΕΔΩ