Παρασκευή, 26 Νοεμβρίου 2021 20:37

Εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα: “Η βία δεν είναι αγάπη, είναι έγκλημα” (βίντεο)

Γράφτηκε από την
Εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα: “Η βία δεν είναι αγάπη, είναι έγκλημα” (βίντεο)

 

“Η βία δεν είναι αγάπη, είναι έγκλημα” ξεκαθάρισε μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ Καλαμάτας και την εκπομπή της Μαρίας Τομαρά “12-1 Ψυχραιμία” η κοινωνική λειτουργός Μαρία Στρατάκου, στέλεχος του Κέντρου Συμβουλευτικής Γυναικών του Δήμου Καλαμάτας, με αφορμή τη χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

Στην ίδια εκπομπή συμμετείχε και η δημοσιογράφος της “Ε” Νικολέττα Κολυβάρη, η οποία μίλησε για περιστατικά βίας κατά γυναικών, όπως καταγράφονται στο αστυνομικό και δικαστικό ρεπορτάζ. 

Το Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Καλαμάτας λειτουργεί από τον Αύγουστο του 2013. Ολες οι υπηρεσίες του παρέχονται εντελώς δωρεάν και διέπονται από το απόρρητο. Στις γυναίκες θύματα βίας που απευθύνονται στο Κέντρο παρέχεται ψυχολογική και κοινωνική στήριξη, νομική συμβουλευτική και πληροφόρηση, νομική βοήθεια, συμβουλευτική απασχόληση και υπηρεσίες παραπομπής σε ξενώνες ή άλλες υπηρεσίες, όποτε και όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο.

 

ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΓΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ

Οι υπηρεσίες που παρέχει το Κέντρο Συμβουλευτικής σκοπεύουν στην ενδυνάμωση των γυναικών ώστε αυτές να ανακτήσουν την αυτοεκτίμησή τους και τον αυτοέλεγχό τους, “να ενθαρρυνθούν για να σπάσουν τη σιωπή τους”, όπως ανέφερε η κ. Στρατάκου τονίζοντας πως αυτό είναι και το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας, αλλά και γενικότερα, “ώστε να αναλάβουν οι ίδιες οι γυναίκες την ευθύνη της προσωπικής, επαγγελματικής και οικογενειακής τους ζωής και να είναι σε θέση να παίρνουν οποιαδήποτε απόφαση που τις αφορά”.

Η κ. Στρατάκου μετέφερε επίσης την πεποίθηση πως το Κέντρο έχει παγιωθεί στην τοπική (και όχι μόνο) κοινωνία και πλέον “πολύς κόσμος γνωρίζει για εμάς κι αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια η προσέλευση των γυναικών που έρχονται να ζητήσουν βοήθεια, για να αντιμετωπίσουν το θέμα της έμφυλης βίας και όχι μόνο”. Και εξήγησε πως ακόμα και “ένας απλός πολίτης που είναι ευαισθητοποιημένος έρχεται για πληροφόρηση πάνω σε θέματα έμφυλης βίας”.

 

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΒΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ

Η κοινωνική λειτουργός του Κέντρου Συμβουλευτικής Καλαμάτας αναφέρθηκε και στην αύξηση των περιστατικών στη διάρκεια του εγκλεισμού και της καραντίνας και παρατήρησε πως από εκείνη την περίοδο και μετά αυξήθηκε περισσότερο η προσέλευση. Εξήγησε ακόμα πως “στις περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις η βία προϋπήρχε, ωστόσο με τον εγκλεισμό αυξήθηκε η συχνότητα και η ένταση των περιστατικών. Δηλαδή, κάθε μέρα είχαμε περιστατικά, ενώ πιο πριν δεν ήταν τόσο μεγάλη η συχνότητα”. Επεσήμανε επίσης τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν πολλές γυναίκες θύματα βίας στη διάρκεια του εγκλεισμού, καθώς “πέρα από την τηλεφωνική επικοινωνία, το να ζητήσει μια γυναίκα βοήθεια ήταν δύσκολο, όπως και να βγει έξω, ώστε να γίνουν αυτοπροσώπως κάποιες συνεδρίες”, ωστόσο “όταν μια γυναίκα θα είναι έτοιμη να κάνει το επόμενο βήμα, θα βρει τον τρόπο και θα το κάνει και το βλέπουμε και στην πράξη”.

 

ΤΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΣΗΜΑΔΙΑ

Σημαντικό, τόνισε η κ. Στρατάκου, είναι η αναγνώριση του προβλήματος από την ίδια τη γυναίκα προκειμένου να κατανοήσει ότι είναι θύμα βίας. “Ακόμα και ερχόμενη εδώ (σ.σ. στο Κέντρο Συμβουλευτικής), μια γυναίκα μπορεί να αναφέρει κάποια σημάδια κακοποιητικής σχέσης που υπάρχουν από το σύντροφο ή το σύζυγο, αλλά να μην είναι ακόμη σε θέση να αναγνωρίσει ότι βρίσκεται σε μια κακοποιητική σχέση”, σημείωσε και ανέφερε ενδεικτικά κάποια προειδοποιητικά σημάδια: “Η παθολογική ζήλεια, η κτητικότητα -όταν θέλει συνεχώς ο σύζυγος ή ο σύντροφος να έχει τον έλεγχο, όταν προσπαθεί να απομονώσει κοινωνικά τη γυναίκα ώστε να μην έχει επαφή ούτε με την οικογένειά της-, η υποτίμηση, η απαξίωση, ο εξαναγκασμός σε ερωτική πράξη ή η στέρηση χρημάτων, όλα αυτά είναι κάποια από τα πολλά σημάδια, τα οποία είναι προειδοποιητικά”. Οταν όμως “τα σημάδια αυτά επαναλαμβάνονται συστηματικά, τότε μιλάμε για μια κακοποιητική σχέση”, είπε καταλήγοντας η κοινωνική λειτουργός του Κέντρου.

 

ΑΝΟΙΧΤΟ ΣΕ ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών Καλαμάτας είναι ανοιχτό σε όλες και όλους όσοι θελήσουν να ζητήσουν συμβουλές ή πληροφόρηση και όπως σημείωσε η Μαρία Στρατάκου υπάρχουν και αρκετοί άντρες που έχουν καλέσει ή προσέλθει στο Κέντρο για να ενημερωθούν πάνω σε θέματα έμφυλης βίας. 

Το Κέντρο είναι μέρος ενός ευρύτερου δικτύου υποστηρικτικών δομών και μεταξύ των 43 τέτοιων Κέντρων Συμβουλευτικής σε όλη την Ελλάδα. Στο δίκτυο αυτό εντάσσονται επίσης 19 ξενώνες φιλοξενίας και η Γραμμή SOS 15900, που λειτουργεί σε 24ωρη βάση. Το Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών Καλαμάτας στεγάζεται στην οδό Περρωτού και Μαντίκλου, πίσω από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου και λειτουργεί Δευτέρα έως Παρασκευή 8 το πρωί με 4 το απόγευμα. Τηλ. επικοινωνίας: 27210 99222, 27210 99225 και 27210 99212.     


NEWSLETTER