Παρασκευή, 26 Νοεμβρίου 2021 21:29

Παρουσιάζεται το βιβλίο του Τάκη Αναστόπουλου για την Ευρώπη

Παρουσιάζεται το βιβλίο του Τάκη Αναστόπουλου για την Ευρώπη

 

Το σημαντικό βιβλίο του αείμνηστου Τάκη Αναστόπουλου για την Ευρώπη, το οποίο εκδόθηκε πρόσφατα από την “Εστία”, παρουσιάζεται αυτή τη Δευτέρα 29 Νοεμβρίου στην Αθήνα.

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος (πρ. αντιπρόεδρος κυβέρνησης, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου ΑΠΘ), η Άννα Διαμαντοπούλου (πρόεδρος του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ευρώπη, πρ. επίτροπος Ε.Ε., πρ. υπουργός) και ο Σωτήρης Ντάλης (αν. καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ενοποίησης στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου), θα παρουσιάσουν το βιβλίο με τίτλο “Η καρδιά της Ευρώπης: Ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην εξέλιξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, το οποίο προλογίζει ο ακαδημαϊκός Νικηφόρος Διαμαντούρος.

Η εκδήλωση, που θα γίνει στις 6.30 το απόγευμα της Δευτέρας στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β.& Μ. Θεοχαράκη (Βασ. Σοφίας 9 και Μέρλιν 1, τηλ. 210 3611206), αποτελεί μια συνδιοργάνωση του Ιδρύματος Θεοχαράκη και των “Εκδόσεων της Εστίας”. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο καθηγητής Ιστορίας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο Νίκος Ε. Καραπιδάκης, διευθυντής της «Νέας Εστίας».

Η είσοδος στο χώρο της παρουσίασης επιτρέπεται κατόπιν επίδειξης πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης από Coνid-19.

 

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

Ο Τάκης Αναστόπουλος γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1948 και πέθανε στην Αθήνα το 2019. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στην Αθήνα και το Στρασβούργο. Υπήρξε μέλος (1977-1981) της ομάδας διαπραγματεύσεων στο υπουργείο Συντονισμού για την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ. Υπηρέτησε από το 1982, μετά από διαγωνισμό, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Λουξεμβούργο και σε διάφορες θέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες, φτάνοντας ως τον βαθμό του διευθυντή, πριν αφυπηρετήσει το 2011 με τον τίτλο του διευθυντή επί τιμή. Ήταν υποψήφιος στις ευρωεκλογές του 2014 με το κόμμα της Ελιάς, αντιπρόεδρος του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, μέλος της συντονιστικής επιτροπής της πολιτικής κίνησης “Πολιτεία 2012” και της συντονιστικής επιτροπής των Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία. Είχε πλούσια πολιτική αρθρογραφία σε εφημερίδες και περιοδικά, ενώ δημοσίευσε πεζά κείμενα και ποιήματα αυτοτελώς και σε διάφορα περιοδικά.

“Η καρδιά της Ευρώπης” αποτελεί ένα ευανάγνωστο και πολύτιμο εγχειρίδιο, απαραίτητο για τη βιβλιοθήκη κάθε ενεργού και ενημερωμένου πολίτη, πολλαπλά δε χρήσιμο για φοιτητές αλλά και πανεπιστημιακούς καθηγητές σε ένα πλήθος σύγχρονων κλάδων.

Όπως αναφέρει ο Νίκος Καραπιδάκης σχετικά με το βιβλίο: «Αποτελεί μια εισαγωγή στην ιστορία του κεντρικού θεσμικού οργάνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που λειτούργησε -όπως παρατηρεί ο Νικηφόρος Διαμαντούρος στον πρόλογό του- ως κύριος μοχλός για την προώθηση του οράματος των ιδρυτών της Ενωμένης Ευρώπης. Πρόκειται για την ιστορία ενός μοναδικού στην ιστορία θεσμού, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που υιοθέτησε ως ουσιώδη τρόπο λειτουργίας του τη συναίνεση, το συμβιβασμό και την εμπιστοσύνη μεταξύ των μελών του, τα οποία δεν ήταν άλλα από τα ευρωπαϊκά κράτη, που μόλις είχαν βγει από τον πιο αιματηρό πόλεμο της Ιστορίας, τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Γραμμένο από έναν άνθρωπο που γνώρισε και υπηρέτησε τους ευρωπαϊκούς θεσμικούς οργανισμούς εκ των έσω, δεν αποτελεί μια γραμμική αφήγηση της ιστορίας τους, αλλά έναν στοχασμό για τη φύση τους, την ιστορικότητά τους, την ιδεολογία τους και την πρωτοτυπία τους -κυρίως μάλιστα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που έως και σήμερα έχει τον κύριο λόγο για την ευρωπαϊκή ενοποίηση. Ο αναγνώστης θα γνωρίσει την ατμόσφαιρα που κυριαρχούσε στις εργασίες της θεσμικής οικοδόμησης της Ευρώπης, με τις δυσκολίες και τις παλινδρομήσεις που εμφανίζονταν κατά καιρούς και που εξακολουθούν, άλλωστε, να υπάρχουν».