Σάββατο, 22 Ιανουαρίου 2022 14:48

Προβολή ντοκιμαντέρ του ΚΚΕ στην Καλαμάτα: ”Μακρόνησος. Μπόλικη πέτρα, μπόλικη καρδιά"

Γράφτηκε από την
Προβολή ντοκιμαντέρ του ΚΚΕ στην Καλαμάτα: ”Μακρόνησος. Μπόλικη πέτρα, μπόλικη καρδιά"

 

Το ντοκιμαντέρ της Κ.Ε. του ΚΚΕ "Μακρόνησος. Μπόλικη πέτρα, μπόλικη καρδιά" θα προβληθεί αύριο Κυριακή και τη Δευτέρα στις 7 το απόγευμα, στο αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση: “Η Κ.Ε. του ΚΚΕ δημιούργησε νέο ντοκιμαντέρ για το κολαστήριο της Μακρονήσου, που ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1947. Εγινε σε στενή συνεργασία της ελληνικής άρχουσας τάξης με τους Αγγλους και Αμερικανούς συμμάχους της, για να τσακίσουν το εργατικό - λαϊκό κίνημα, που διεκδικούσε τη δικαίωση των θυσιών του με την απελευθέρωση της Ελλάδας από τον ζυγό της φασιστικής και ναζιστικής κατοχής και την ταξική αναμέτρηση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Σχεδόν 100.000 στρατιώτες και πολίτες υπολογίζεται ότι πέρασαν μέχρι το πέρας της λειτουργίας του, το 1954. Το ντοκιμαντέρ είναι βασισμένο σε 36 αληθινές μαρτυρίες. Οι μαρτυρίες αυτές είναι φόρος τιμής στους αγωνιστές της Μακρονήσου, του αποκαλούμενου «Νταχάου της Μεσογείου». Εκεί, όπου οι μηχανισμοί καταστολής τελειοποιήθηκαν, η βία συστηματοποιήθηκε και οι πολιτικά διωκόμενοι έζησαν τη μεγαλύτερη αναμέτρησή τους όχι μόνο με τον ταξικό αντίπαλο, αλλά και με τον ίδιο τους τον εαυτό. Μοναδικός σκοπός: να υποταχθούν, να δηλώσουν μετάνοια, να αποκηρύξουν το ΚΚΕ και τις ιδέες τους”.

Με πλήθος αρχειακών, φωτογραφικών και οπτικοακουστικών τεκμηρίων, σκίτσων, έργων τέχνης, μουσικής και ποίησης που γράφτηκαν στην Μακρόνησο, ή και μετά, γι' αυτό το κολαστήριο, γίνεται προσπάθεια ο θεατής να αντιληφθεί στην ολότητά του “τι εστί” Μακρόνησος. Σε συνδυασμό με την επιτόπια βιντεοσκόπηση και τη δραματουργική αποτύπωση σε διάφορα σημεία του ντοκιμαντέρ, δίνεται για πρώτη φορά κινηματογραφικά και με ακρίβεια το σύνολο του νησιού (Α', Β', Γ', Δ' Τάγμα, ΣΦΑ, ΑΕΤΟ και ΑΕΤΟ-ΕΣΑΙ, ΒΕΤΟ και ΒΕΤΟ-ΕΣΑΙ, Γ' Κέντρο Αξιωματικών, Στρατόπεδο Γυναικών), ενώ στέκεται με λεπτομέρεια σε σημαντικά γεγονότα, όπως η Σφαγή στο Α' Τάγμα στις 29 Φλεβάρη - 1Μάρτη του 1948.

Ανάμεσα στους δεκάδες που βοήθησαν στην υλοποίηση, οι συντελεστές είναι οι: αφήγηση: Μαριάνθη Σοντάκη, αφηγήσεις μαρτυριών (αλφαβητικά): Δημήτρης Αντωνιάδης, Ελένη Γερασιμίδου, Κώστας Καζάκος, Δημήτρης Καταλειφός, Δανάη Κατσαμένη, Γιώργος Κιμούλης, Αντρέας Κωνσταντίνου, Ηλιάνα Μαυρομάτη, Πέρης Μιχαηλίδης, Παύλος Ορκόπουλος, Θέμης Πάνου, Μάκης Παπαδημητρίου, Γιάννης Στάνκογλου, σκηνοθετική επιμέλεια: Σήφης Στάμου, σενάριο: Αλέξανδρος Βαλσαμής, Νίκη Κυριαζή, μαέστρος: Χρήστος Κολοβός, πρωτότυπη μουσική: Δημήτρης Ανδρονιάδης, μοντάζ: Σωτήρης Γκέκας, διεύθυνση Φωτογραφίας: Ακης Βαλεργάκης, ηχοληψία: Παύλος Χαρμπαλής.

Στην εκδήλωση θα τηρηθούν όλα τα απαραίτητα υγειονομικά πρωτόκολλα, η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική κατά την διάρκεια την εκδήλωσης.


NEWSLETTER