Δευτέρα, 27 Μαϊος 2013 07:42

Αφιέρωμα στο Ζακ Λακαριέρ το Σάββατο στο "Καφέ - Σινέ"

Γράφτηκε από την
Αφιέρωμα στο Ζακ Λακαριέρ το Σάββατο στο "Καφέ - Σινέ"

 

Τιμητική εκδήλωση - αφιέρωμα στο Ζακ Λακαριέρ θα γίνει το Σάββατο 1η Ιουνίου στις 8.30 μ.μ. στο "Καφέ - Σινέ". 

 

Το βιβλιοπωλείο ''Παπασωτηρίου'' Καλαμάτας οργανώνει μια βραδιά αφιερωμένη στο συγγραφέα και μεταφραστή.

Για τη σχέση του Ζακ Λακαριέρ με την Ελλάδα και τα βιβλία του ''Ελληνικό καλοκαίρι'' και ''Ερωτικό λεξικό της Ελλάδας'' θα μιλήσουν οι

Πάνος Καρβούνης επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και η Ειρήνη Νικολοπούλου δημοσιογράφος.

Στο πέρασμά του από την περιοχή μας θ' αναφερθεί η Αγγελική Μήτρου πρώην διευθύντρια του Γαλλικού Ινστιτούτου Καλαμάτας.

Ο συγγραφέας και στοχαστής Ζακ Λακαριέρ, ο αιώνια ερωτευμένος με την Ελλάδα - έτσι ο ίδιος αποκαλούσε τον εαυτό του, γεννήθηκε στη Λιμόζ της Γαλλίας στις 2 Φεβρουαρίου 1925. Σπούδασε Νομικά και Φιλολογία στο Παρίσι. Το 1950 ξεκίνησε με τα πόδια με προορισμό την Ινδία, αλλά τελικά προτίμησε την Ελλάδα και την Εγγύς Ανατολή, όπου έζησε πολλά χρόνια, κυρίως στην Υδρα και στην Πάτμο, μέχρι το 1966.  Επιστρέφοντας στη Γαλλία, μετά το πραξικόπημα των συνταγματαρχών, εγκαταστάθηκε στη Βουργουνδία. Υπήρξε λάτρης της Αρχαίας και - κυρίως - της σύγχρονης Ελλάδας. Με το πάθος που τον χαρακτήριζε, κατάφερε ν' αναδείξει στο εξωτερικό το σύγχρονο πρόσωπο της χώρας και να το συνδέσει με την ιστορίας της. Εξέδωσε μυθιστορήματα, ποιήματα, ταξιδιωτικές εντυπώσεις, βιβλία τέχνης κ.ά., και ένα από τα καλύτερα βιβλία που γράφτηκαν για την Ελλάδα στο εξωτερικό, ''Το Ελληνικό καλοκαίρι'' (εκδ. Χατζηνικολή, 1976). Μετέφρασε στα Γαλλικά Ελληνες συγγραφείς, ανάμεσα στους οποίους οι Πρεβελάκης, Αλεξάνδρου, Τσίρκας, Ταχτσής, Σεφέρης, Ελύτης, Ρίτσος κ.ά. Στην Καλαμάτα ήρθε για 1η φορά τον Οκτώβριο του 1995 για μια εκδήλωση του Γαλλικού Ινστιτούτου. Η τελευταία δημόσια εμφάνισή του στη χώρα μας έγινε στις 4 Σεπτεμβρίου 2005 στην Τήνο. Μίλησε σε εκδήλωση που διοργανώθηκε προς τιμήν του από τον Δήμο Εξωμβούργου. Πέθανε απροσδόκητα, λίγες μέρες αργότερα, λόγω επιπλοκών ύστερα από μια απλή χειρουργική επέμβαση στο γόνατο, σε ηλικία 79 ετών. Η σορός του αποτεφρώθηκε και η στάχτη του σκορπίστηκε στη θάλασσα στ' ανοιχτά των Σπετσών, σύμφωνα με την τελευταία του επιθυμία.

"...Μια χώρα που θέλησα να μοιραστώ με τους αναγνώστες... την Ελλάδα όπως εγώ την έζησα από το πρώτο ταξίδι μου στα 1947 και όπως την γνώρισα όταν ήμουν ακόμα παιδί από τους αρχαίους ποιητές και συγγραφείς της. Μια Ελλάδα που πάει από τον Ομηρο ως τον Σεφέρη, από τον Ορφέα ως τον Τσιτσάνη μέσα από φωνές, ποιήματα, τραγούδια και έργα που εδώ και τόσα χρόνια επιλέγω και μεταφράζω. Μια Ελλάδα που πηγαίνει επίσης από τον Αναξαγόρα ως το ζεϊμπέκικο, από την Σαπφώ ως τον Σικελιανό, από τα αμυγδαλωτά ως τα παξιμάδια, από τα ακριτικά τραγούδια ως τα ρεμπέτικα…''.

 

Από τον πρόλογο του συγγραφέα στο βιβλίο του ''Ερωτικό λεξικό της Ελλάδας''.


NEWSLETTER