Δευτέρα, 31 Ιανουαρίου 2022 08:16

Μεσσηνία: Προσπάθεια ανάδειξης της πρώτης μάχης του Αγώνα

Γράφτηκε από την
Μεσσηνία: Προσπάθεια ανάδειξης της πρώτης μάχης του Αγώνα

 

Οι προσπάθειες για την ανάδειξη της πρώτης μάχης του Αγώνα ενάντια στην Τουρκοκρατία (Λιγούδιστα, 27 Μαρτίου 1821) ξεκινούν σύντομα, όπως αποφασίστηκε από τον Αγροτικό Ελαιοπαραγωγικό Συνεταιρισμό “Νηλέας” μετά από σύσκεψη που έγινε το Σάββατο.

Στη διευρυμένη σύσκεψη συμμετείχε ο πρόεδρος της Κοινότητας, εκπρόσωποι φορέων και ο γιατρός – ιστορικός ερευνητής Γιάννης Μπίρης. Υστερα απο την παρουσίαση του ιστορικού γεγονότος απο τον κ. Μπίρη και την ανταλλαγή απόψεων, αποφασίστηκε ομόφωνα η συνεργασία όλων των φορέων για τον προγραμματισμό και τη διοργάνωση εκδήλωσης στις 26 Μαρτίου 2022 στη Χώρα, για την παρουσίαση της πρώτης μάχης από τον καθηγητή Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Θανάση Χρήστου και τον ερευνητή Γιάννη Μπίρη. Την επόμενη μέρα, θα γίνει η πρώτη εκδήλωση τιμής και μνήμης στο σημείο όπου έγινε η μάχη.

Η πρόταση του κ. Μπίρη έτυχε ομόφωνης αποδοχής, και με αίτημα του Τοπικού Συμβουλίου προς το Δήμο Πύλου - Νέστορος ζητείται η 27η Μαρτίου να καθιερωθεί ως τοπική εθνική εορτή, με στόχο μελλοντικά ο χώρος να διαμορφωθεί σε Πάρκο Ιστορικής Μνήμης και να αναδειχτεί σε συνδυασμό με τη μάχη στο κοντινό γεφύρι του Μανούσου, του 1944. 

Επίσης αποφασίστηκε, με πρωτοβουλία της Δημοτικής Κοινότητας και εθελοντών, να προηγηθεί διαμόρφωση στο σημείο όπου έγινε η μάχη, πριν την εκδήλωση του Μαρτίου.


NEWSLETTER