Πέμπτη, 10 Μαρτίου 2022 16:12

Καλαμάτα: Γέμισε το Μέγαρο Χορού για τον “Υμνος εις την Ελευθερίαν” από το σύνολο “ΜεῙΖοΝ Ensemble” (βίντεο-φωτογραφίες)

 

 

Με μια συναυλία - φόρο τιμής στους ήρωες του 1821 έγινε την Τετάρτη το βράδυ στο Μέγαρο Χορού η έναρξη των επετειακών εκδηλώσεων του Δήμου Καλαματας για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Το κοινό που γέμισε την κεντρική σκηνή του Μεγάρου, απόλαυσε το φωνητικό σύνολο “ΜεῙΖοΝ Ensemble” στο μνημειώδες έργο των Διονυσίου Σολωμού - Νικόλαου Μάντζαρου: “Υμνος εις την Ελευθερίαν” σε διεύθυνση του μαέστρου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Αγαθάγγελου Γεωργακάτου.

Ο συνδυασμός δραματοποιημένης αφήγησης - τραγουδιού, με άρτια εκτέλεση από τον παγκοσμίου φήμης βαρύτονο, τον καλαματιανό Δημήτρη Πλατανιά και τους υπόλοιπους μουσικούς - έκανε το κοινό να ανατριχιάσει και το χειροκρότημα να διαρκέσει αρκετά λεπτά στο φινάλε, μετά τον Εθνικό Υμνο.

Χαιρετισμούς απηύθυναν στην αρχή ο δήμαρχος Θ. Βασιλόπουλος και ο πρόεδρος της “Φάρις” Παντελής Δρούγας.

Στη βραδιά ακούστηκε η τρίτη εκδοχή μελοποίησης του ελληνικού Εθνικού Υμνου, την οποία συνέθεσε ο Νικόλαος Μάντζαρος (1870) και θεωρήθηκε αριστούργημά του. Η εκδοχή αυτή, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Μάρτιο του 2021 σε πανηγυρική διαδικτυακή συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.