Σάββατο, 19 Μαρτίου 2022 20:23

Η Ενωση Μεσσήνιων Συγγραφέων τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

 

Την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης 2022 τιμά η Ενωση Μεσσήνιων Συγγραφέων με το αφιέρωμα “Ρήγας - Κάλβος - Σολωμός - Οι βάρδοι της Επανάστασης και της Ελευθερίας”, που θα φιλοξενηθεί αύριο Κυριακή στο Πνευματικό Κέντρο στις 7.30 μ.μ.

Το πρόγραμμα έχει ως εξής: α’ μέρος: καλωσόρισμα – εισαγωγικά, ομιλία από τον Γιώργο Ανδρειωμένο καθηγητή Νεοελληνικής Φιλολογίας και αντιπρύτανη στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου με θέμα «Η επαναστατική προοπτική ως ιδεολογικό πρόταγμα και λογοτεχνική πραγμάτωση στο έργο του Ρήγα, του Σολωμού και του Κάλβου». Β’ μέρος: αποσπάσματα από τα έργα του Ρήγα: “Νέα Πολιτική Διοίκησις” και “Θούριος”, μελοποιημένο απόσπασμα από το ποίημα του Ρήγα “Θούριος”, σε παραδοσιακό σκοπό Α ήχου, καταγραφής Αντ. Σιγάλα. Αποσπάσματα από τις “Ωδές” του Ανδρέα Κάλβου: “Εις δόξαν”, “Εις τον Ιερόν Λόχον”, “Ο ωκεανός”, “Εις Σάμον”, μελοποιημένη απόδοση αποσπάσματος από την ωδή “Εις Σάμον”, σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη. Αποσπάσματα από τα έργα του Διονυσίου Σολωμού: “Υμνος εις την ελευθερίαν” και “Ελεύθεροι πολιορκημένοι”, μελοποιημένη απόδοση του αποσπάσματος «Το χάραμα επήρα» σε μουσική Χρήστου Λεοντή.

Οι συντελεστές του β΄ μέρους είναι οι: Χορωδία και Σύνολο Μικρών Μουσικών του Συλλόγου Μικρασιατών Καλαμάτας σε μουσική επιμέλεια και διεύθυνση Γεωργίας Ψαραδέλλη. Μαθητές Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας με υπεύθυνο τον καθηγητή κιθάρας Αντώνη Κουφουδάκη. Διεθνής Χορωδία Allegri, την οποία διευθύνει η μαέστρος  Αγγελική Λαζάρου. Τα κείμενα διαβάζουν οι: Ολγα Αλεξανδροπούλου ηθοποιός - σκηνοθέτις,

Βασίλης Φλώρος λογοτέχνης - σκηνοθέτης, μέλος του Δ.Σ. της Ε.Μ.Σ., δημιουργία και προβολή οπτικού υλικού: Μαρία Νταλλή, ειδική γραμματέας  Ε.Μ.Σ.. Εισαγωγικά στοιχεία και σχολιασμός κειμένων: Αντωνία Παυλάκου πρόεδρος Ε.Μ.Σ.