Σάββατο, 09 Απριλίου 2022 08:30

Σήμερα το Φεστιβάλ Ελιάς και Ελαιόλαδου (βίντεο)

Σήμερα το Φεστιβάλ Ελιάς και Ελαιόλαδου (βίντεο)

 

Το 8ο Φεστιβάλ Ελιάς και Ελαιόλαδου θα πραγματοποιηθεί σήμερα 9 και αύριο 10 Απριλίου στο Elite City Resort.

Για τους στόχους του φεστιβάλ μίλησαν στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας Μιχάλης Αντωνόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Βασίλης Καπέλιος και ο αντιδήμαρχος Καλαμάτας Νίκος Μπασακίδης. Οι εργασίες του 8ου Φεστιβάλ θα μεταδοθούν live από το site του συνεταιρισμού kalamata-olive.gr.

 

Αναλυτικά το πρόγραμμα του φεστιβάλ:  

Σάββατο

6.30 μ.μ. Έναρξη του φεστιβάλ από τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας Μιχάλη Αντωνόπουλο. Παρουσίαση προγράμματος Sustainolive και άλλων επιστημονικών προγραμμάτων που συμμετέχει ο συνεταιρισμός.

6.45 μ.μ. Χαιρετισμοί.

7.15 μ.μ. Ο αντιδήμαρχος Καλαμάτας Μπασακίδης Νίκος θα αναπτύξει το θέμα «Πολιτιστικές διαδρομές - Λάδι ‘21».

7.30 μ.μ. Ο αντιπεριφερειάρχης Στάθης Αναστασόπουλος θα αναφερθεί στις «Δράσεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τη στήριξη της ελαιοκαλλιέργειας και την προώθηση των προϊόντων της».

8 μ.μ. Ο κοσμήτορας της σχολής Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Δημήτρης θα μιλήσει με θέμα «H παγκόσμια αγορά ελαιόλαδου (παραγωγή – κατανάλωση – τιμές)».

8.20 μ.μ. Ο διευθυντής της "Εσοδα Plus" Αντώνης Μαλάμης θα αναπτύξει το θέμα  «Η νέα πραγματικότητα στον αγροτικό τομέα και τα διαθέσιμα χρηματοοικονομικά εργαλεία».

8.40 μ.μ. Ο προϊστάμενος της ΔΑΟΚ Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος θα αναφερθεί στα «Σύγχρονα δεδομένα για την επιδημιολογία του γλοιοσπόριου - διαχείριση ασθένειας».

 

Κυριακή

11 π.μ. Ο μηχανολόγος μηχανικός Τάκης Παπαδόπουλος θα αναπτύξει το θέμα  «Kalamata Olives ΠΟΠ και brandname».

11.20 π.μ. Ο οικονομολόγος Χρήστος Αναστασόπουλος θα μιλήσει για την «ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας».

11.40 π.μ. Ο διευθυντής του γραφείου Στρατηγικών Προγραμμάτων της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Φίλιππος Παπαδόπουλος θα αναπτύξει το θέμα «ΚΑΕΜ και ψηφιακός μετασχηματισμός στην αγροδιατροφική αλυσίδα».

12.20 μ.μ. Ο εντεταλμένος ερευνητής, ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ Βασίλης Γκισάκης θα αναφερθεί στις «Αγροοικολογικές πρακτικές στον ελαιώνα. Αρχικά αποτελέσματα του έργου Sustainolive».

12:50 μ.μ. Ο ηλεκτρολόγος μηχανικός Κώστας Μουρτζανός θα αναπτύξει το θέμα «Φωτοβολταϊκά συστήματα για εξοικονόμηση ενέργειας σε ελαιουργικές επιχειρήσεις».

1.10 μ.μ. Ο εκπαιδευτής του ΚΕΔΙΒΙΜ του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Κώστας Πανουσόπουλος θα μιλήσει για τα «Αντιοξειδωτικά και αρωματικές ουσίες του παρθένου ελαιόλαδου, σε σχέση με τις τεχνικές κατεργασίες του ελιαόκαρπου».

1.30 μ.μ. Ο επιθεωρητής εργασίας Σωκράτης Δαμηλάτης θα μιλήσει «Για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων στα ελαιουργεία».

1.45 μ.μ. Ο διευθυντής της ΔΑΟΚ Αργολίδας Δημήτρης Δήμου, ιολόγος Φυτών (MSc)  θα αναφερθεί στην «Xyllela astidiosa (Ξυλλέλα): Το βακτήριο που καταστρέφει τις ελιές στη Νότιο Ιταλία, εφιάλτης και για τη χώρα μας. Είναι ανθεκτικές οι ποικιλίες Καλαμών και Κορωνέϊκη».

2 μ.μ. Ο γευσιγνώστης ελαιόλαδου και επιτραπέζιας ελιάς Γιώργος Κουτέλας θα αναπτύξει το θέμα «Οργανοληπτική παρουσίαση εξαιρετικών παρθένων ελαιόλαδων».

Θα ακολουθήσει ελαφρύ γεύμα με τοπικά εδέσματα και γευσιγνωσία των διαγωνιζόμενων ελαιόλαδων.

Στο φεστιβάλ θα τηρηθούν όλα τα πρωτόκολλα υγιεινής και ασφάλειας. Λόγω των συνθηκών οι προσκλήσεις θα είναι περιορισμένες και ονομαστικές. Παρακαλούνται όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν να δηλώσουν συμμετοχή στα τηλέφωνα 27210 24590 και 6944-144295.