Σάββατο, 16 Απριλίου 2022 10:58

Καλαμάτα: Ολοκληρώνεται την Κυριακή το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου

Γράφτηκε από την

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ τελειώνει αύριο Κυριακή, με δωρεάν προβολές στο Πνευματικό Κέντρο, με μουσική, χορό και βραβεία.

Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής: σήμερα Σάββατο: 1 μ.μ. “Downstream to Kinshasa”, Dieudo Hamadi. Τον Ιούνιο του 2000 ξέσπασαν αιματηρές συγκρούσεις στους δρόμους της πόλης    Κισανγκάνι, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα περίπου 1.000 νεκρούς και τουλάχιστον 3.000 τραυματίες. Τα θύματα από τον άμαχο πληθυσμό της πόλης έλαβαν υπόσχεση για αποζημιώσεις, αλλά μετά από 18 χρόνια ακόμα δεν έχουν πάρει τίποτα. Κουρασμένοι από τις ψεύτικες υποσχέσεις, κάποιοι από αυτούς αποφάσισαν να πάνε στην πρωτεύουσα, την Κινσάσα, προκειμένου να εκφράσουν τα αιτήματά τους. Ταξιδεύουν με βάρκα, κατά μήκος του ποταμού Κονγκό, αποφασισμένοι να βρουν το δίκιο τους. Το «Πλέοντας προς την Κινσάσα» είναι παραπάνω από μια απαίτηση για αποζημίωση. Το πνεύμα μέσα από το οποίο τα θύματα ζητούν την θέση τους στην κοινωνία φτιάχνει ένα πορτραίτο ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

- 3 μ.μ. “Το τείχος των σκιών”, Eliza Kubarska. Μια οικογένεια της φυλής Σέρπα, σπάει ένα ταμπού και αναρριχάται στο πιο ιερό βουνό προκειμένου να κερδίσει χρήματα για την εκπαίδευση του γιου της. Συνοδεύουν μια αποστολή δυτικών στην ανατολική πλευρά του όρους Κουμπακάρνα, εκεί που κανείς ποτέ δεν έχει σκαρφαλώσει. Η ταινία αφηγείται το χρονικό μιας συνάντησης μεταξύ ενός νεαρού αγοριού της φυλής των Σέρπα κι ενός έμπειρου ορειβάτη στους πρόποδες ενός ιερού βουνού. Θα αντιμετωπίσουν άραγε την οργή των θεών του βουνού;

- 5 μ.μ. “Κοντά στον πυρήνα”, Μελέτης Μοίρας. Πώς ο Δημήτρης και η Ντάνα, μετά από 4 δεκαετίες στην πόλη, αποφάσισαν -εδώ και 6 χρόνια- να ζουν στο δάσος σε μια σκηνή; Γιατί ο Βασίλης έχει επιλέξει να ζει στην πόλη; Τι είναι αυτό που τον κινεί και συνειδητά επιλέγει το αστικό περιβάλλον; Πόσο μας έχει επηρεάσει ο τρόπος που ζούμε;

Η φύση είναι η λύση; Ή η πόλη δίνει λύσεις; Μήπως έχουμε ξεχάσει ως όντα από που έχουμε προέλθει; Ή η ανάγκη μας για κοινωνικοποίηση είναι πιο δυνατή από τη φυσική μας θέση;

Μια ταινία, που ερευνά ένα νέο τρόπο προσέγγισης, για το μόνο πράγμα που έχετε. Τον εαυτό σου.

- 6.30 μ.μ. παρουσίαση ελληνοβασκικής συμπαραγωγής. - 7.30 μ.μ. “Μέρες και νύχτες της Δήμητρας Κ.”, Εύα Στεφανή. Η Δήμητρα είναι εργαζόμενη στο χώρο του σεξ και επί χρόνια πρόεδρος του σωματείου Ατόμων Εργαζόμενων στο Σεξ Ελλάδας. Αγαπάει τη δουλειά της και υπήρξε ιδιοκτήτρια σε ένα από τα παλαιότερα σπίτια της Αθήνας. Η ταινία σκιαγραφεί το πορτρέτο της Δήμητρας στη διάρκεια 12 χρόνων. Ταυτόχρονα, η κάμερα καταγράφει όψεις της πόλης που αλλάζει, σημαδεμένη από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης. Γνωρίζοντας τη Δήμητρα ερχόμαστε αντιμέτωποι με τα στερεότυπα μας για το σεξ, την γυναικεία επιθυμία, την ατομική ελευθερία, αλλά και τον τρόπο που μας αλλάζουν οι δοκιμασίες σε κρίσιμες ιστορικές στιγμές.

- 9 μ.μ. απονομή Βραβείων Ισότητας/Ειδικού Βραβείου Αφιερώματος. - 9.30 μ.μ. “Η μαφία της τίγρης”, Karl Ammann. Η τίγρης είναι ένα από τα πιο αγαπημένα και απειλούμενα πλάσματα στον κόσμο. O κινηματογραφιστής, Καρλ Αμάν αποκαλύπτει την παράνομη αναπαραγωγή τους σε μυστικές εκμεταλλεύσεις τίγρεων της Νοτιοανατολικής Ασίας. Η εννιαετής έρευνά του αποκαλύπτει τον τρόπο συγκομιδής των τμημάτων του σώματος τόσο από ζωντανές όσο και από θανατωμένες τίγρεις τα οποία στη συνέχεια διακινούνται προς πώληση στις υπόγειες βιομηχανίες φαρμακευτικών προϊόντων και κοσμημάτων της Κίνας.

- Αύριο Κυριακή 11 π.μ. “Ο διάδοχος του Λιστ (ταινίες    για όλη την οικογένεια)”, Natalie Halla. Πώς εμφανίζεται μια μουσική ιδιοφυία; Το ντοκιμαντέρ «Ο διάδοχος του Λιστ» μιλάει για την ιδιαίτερη ζωή του εντεκάχρονου βιρτουόζου πιανίστα και συνθέτη Μίχαελ Ανδρέας Χέρινγκερ και ρίχνει φως σε κρυφά σημεία της βιογραφίας των διάσημων προγόνων του, Φραντς Λιστ και Sophie Menter.

- 12 μ. “Η γη είναι μπλε σαν πορτοκάλι”, Iryna Tsilyk. Η Αννα, ανύπαντρη μητέρα, ζει με τα 3 παιδιά της στο Ντονμπάς της Ουκρανίας, στην πρώτη γραμμή της εμπόλεμης ζώνης. Καθώς έξω μαίνονται οι βομβαρδισμοί και το χάος, η οικογένεια διατηρεί το σπίτι ως ένα ασφαλές καταφύγιο γεμάτο φως και ζωή. Ολόκληρη η οικογένεια έχει πάθος με τον κινηματογράφο και αυτό τους δίνει κίνητρο να γυρίσουν μία ταινία παίρνοντας έμπνευση από την ίδια τους την ζωή κατά τη διάρκεια του πολέμου. Για την Αννα και τα παιδιά, το να μετατρέψουν μια τραυματική εμπειρία σε ένα έργο τέχνης αποτελεί τον καλύτερο τρόπο να διατηρήσουν την ανθρωπιά τους.

- 1.30 μ.μ. “Επανάσταση από μακριά”, Bentley Brown. Το 2019, έπειτα από μήνες διαδηλώσεων σε όλο το Σουδάν, στρατιωτικές δυνάμεις απομάκρυναν από την εξουσία τον επί 30 χρόνια δικτάτορα Ομάρ Αλ Μπασίρ κι επιτέθηκαν με βιαιότητα εναντίον της καθιστικής διαμαρτυρίας έξω από το αρχηγείο του στρατού. Το νέο καθεστώς, έκλεισε το ίντερνετ, με αποτέλεσμα όσοι ήταν εκτός Σουδάν να απευθύνουν έκκληση για μια αναίμακτη απομάκρυνση της στρατιωτικής δικτατορίας και μετάβαση σε δημοκρατικό καθεστώς. Έναν ωκεανό μακριά, οι Σουδανοαμερικανοί ποιητές και μουσικοί, οι οικογένειες των οποίων έφυγαν από το Σουδάν δεκαετίες πριν, τώρα πραγματοποιούν εκδηλώσεις σε μεγάλες αμερικανικές πόλεις, προκειμένου να υποστηρίξουν την επανάσταση.   

- 3 μ.μ. “Σόφτι”, Sam Soko. Ο Μπονιφάσε «Σόφτι» Μουάνγκι, πολεμάει εδώ και καιρό εναντίον των αδικιών που συμβαίνουν στην χώρα του, όντας πολιτικός ακτιβιστής. Τώρα, κάνει το επόμενο βήμα και κατεβαίνει υποψήφιος στις τοπικές εκλογές μιας περιοχής της Κένυας. Κατεβαίνοντας όμως υποψήφιος ενάντια σε διεφθαρμένους αντιπάλους, γίνεται όλο και πιο δύσκολο να παλέψεις μόνο με ιδεαλισμό. Σύντομα ανακαλύπτει ότι οι ισχυρές πολιτικές δυναστείες θέτουν σε κίνδυνο την οικογένειά του. Πρέπει όντως να βάζουμε την χώρα πάνω από την οικογένεια, όπως    ο Μπονιφάσε πίστευε πάντα;

- 5 μ.μ. “Ο πλανήτης των κλόουν”, Héctor Carré. Από τα στρατόπεδα των προσφύγων στους Αγίους Τόπους, σε μια εκκλησία αφιερωμένη στη λατρεία μιας λαστιχένιας πάπιας στη Μαδρίτη μέχρι τα νοσοκομεία και ορφανοτροφεία της Ρωσίας, ο σκηνοθέτης μάς ξεναγεί στον κόσμο των ακτιβιστών κλόουν. Ο ίδιος γίνεται κλόουν σε ένα πλήρωμα με επικεφαλής του Πατς Ανταμς προκειμένου να βιώσει ο ίδιος την πίστη, τη μαγεία, το γέλιο, την αγάπη και τις θεραπευτικές δυνάμεις του τρόπου με τον οποίο οι κλόουν αντιμετωπίζουν την ύπαρξη.

- 6.30 μ.μ. “Επιστροφή στη γη”, Ακης Κερσανίδης - Χρύσα Τζελέπη. Εμφανίζονται: Εκτορας Μαυρίδης, Σαβίνα Γιαννάτου, Anat Pick, Κωστής Δρυγιανάκης, Tanir Milanov, Elina Sundukova, Karen Wong. Μουσική: Κωστής Δρυγιανάκης, μουσικοί: Κώστας Παντόπουλος - μπάσο, Χρήστος Καλτής - μπάσο, Νίκος Ξηράκης - μεταλόφωνο, συρτάρι, Κώστας Ανέστης – κρουστά. Ο Εκτορας Μαυρίδης είναι κεραμίστας. Αφοσιωμένος τα τελευταία χρόνια στο εν εξελίξει έργο του “Σβώλοι” διερευνά το αποτύπωμα της αρχέγονης φόρμας στο δημόσιο χώρο. Οι σβώλοι που συλλέγει από το οργωμένο χωράφι είναι η πρώτη ύλη. Η μορφή τους, η μυρωδιά του υγρού χώματος τού ξυπνούν αναμνήσεις. Τους παρατηρεί, τους αγγίζει. Θέλει να τους μεταμορφώσει. Δουλεύει με τη φωτιά, το νερό, το χρόνο. Το σώμα μεταφέρει την ενέργεια, η ψυχή του το βαθύ μπλε χρώμα. Τώρα οι σβώλοι δεν έχουν βάρος, αιωρούνται επάνω από τα στάχυα μαζί με ένα κομμάτι των αναμνήσεων και της ταυτότητας του δημιουργού τους, του Εκτoρα.

- 7.30 μ.μ. “Ακριβή συντήρηση – Εργα και ημέρες του Ντάνι Κάραβαν”, σκηνοθεσία: Barak Heymann, Lukasz Konopa. Ο Ντάνι Κάραβαν έχει δημιουργήσει σχεδόν 100 περιβαλλοντικές εγκαταστάσεις σε όλο τον κόσμο και έχει κερδίσει πολλά υψηλού κύρους βραβεία. Παρ’ όλα αυτά, ο Κάραβαν, απέχει πολύ από το να είναι ικανοποιημένος. Οι μεγαλειώδεις κατασκευές του φθείρονται, η προχωρημένη του ηλικία έχει αρχίσει να τον καταβάλλει, το πολιτικό κλίμα στο Ισραήλ τον κάνει να τρελαίνεται και βρίσκεται εμπλεκόμενος σε μια πολιτική και καλλιτεχνική διαμάχη που σχετίζεται με την τελευταία ανάθεση που του έχει γίνει.

- 9 μ.μ. παρουσίαση συλλογικού ντοκιμαντέρ «Πορτραίτα»,    απονομή Βραβείων Κοινού, 9.30 μ.μ. τελετή λήξης, 10 μ.μ. συναυλία.