Πέμπτη, 04 Ιουλίου 2013 08:15

Eναρξη απόψε για το Φεστιβάλ Μηδέν

Γράφτηκε από την

Με τη συμμετοχή της Νέας Κινηματογραφικής Λέσχης Καλαμάτας, ξεκινάει σήμερα στις 9.30 μ.μ. στην πλατεία Αμφείας (Παπλωματάδικα) στο Ιστορικό Κέντρο το Φεστιβάλ Μηδέν. Σε ένα από τα πιο επιτυχημένα φεστιβάλ βιντεοτέχνης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη επιμελείται μια ενότητα κινηματογραφικών ταινιών μικρού μήκους σε μια προσπάθεια να συνδεθεί η βιντεοτέχνη με τον κινηματογράφο.

 

Στην ενότητα αυτή, που θα προβληθεί αύριο, θα συναντηθούν για πρώτη φορά σπουδαίες εκδοχές εικαστικών προσεγγίσεων από σημαντικούς δημιουργούς της 7ης τέχνης, ξετυλίγοντας γραμμικά την έμπνευση και τα μέσα από την γέννηση της κινηματογραφικής τέχνης μέχρι σήμερα.

Στην θεματική τους, η πραγματικότητα τέμνεται με πρωτόγνωρο τρόπο με την φαντασία, αναγκάζοντας τον θεατή να δει την καθημερινότητά του μέσα από ένα διαφορετικό οπτικό πρίσμα. Είναι άλλωστε εποχές που η πραγματικότητα είναι τόσο αλλοιωμένη, που χρειάζεσαι έναν παραμορφωτικό καθρέφτη για να αντικρίσεις την καθαρή εικόνα της.

Αναλυτικά, τα φιλμ που θα προβληθούν είναι:

Georges Melies, Le Voyage Dans Le Lune (1902) ,13 min

Γυρισμένο το 1902 από τον γάλλο Georges Melies, θεωρείται το πρώτο φιλμ μυθοπλασίας, ο αδιαμφισβήτητος πρόγονος των ταινιών επιστημονικής φαντασίας, και πάνω απ’όλα ένα ονειρώδες πρωτοποριακό επίτευγμα.

Luis Bunuel, Un Chien Andalou (1929), 16 min

Εκεί που ο εικονοπλαστική αλληγορία του Salvador Dali συναντά την αναρχική αποδόμηση του Louis Bunuel, ο Ανδαλουσιανός Σκύλος  αποτελεί ένα avant-garde σουρεαλιστικό μανιφέστο που καταργεί κάθε γνωστό φορμαλισμό για να δείξει στο θεατή αυτό που όφειλε να δει, στο δεδομένο περιβάλλον:  ένα όνειρο, αποσπασματικό, ασύνδετο και βασανιστικά δυσερμήνευτο.

Dominique Monféry / Walt Disney / Salvador Dali, Destino (1945 -2003), 7 min

Μια γυναίκα μπροστά σ’ ένα άγαλμα αναπολεί τον αγαπημένο της για να ξυπνήσει κρυμμένες μεταφορές και αλληγορίες που ξεπηδούν από τον φανταστικό animated κόσμο του  Walt Disney και του Salvador Dali μέχρι την ολοκλήρωσή του, από τον Dominique Monfery, 50 χρόνια μετά.

Chris Marker, La Jetee (1962),  28 min

Μια αριστοτεχνική συνδιαλλαγή από στατικές εικόνες και αφηγηματικά voice-over πλάθουν ένα δυστοπικό οπτικοακουστικό ποίημα, μια εμβληματική σπουδή στο μοντάρισμα και στην μνήμη, που συναντιέται ακόμη και σήμερα στις λίστες με τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών.

Juan Diego Solanas,  L' Homme Sans Tete (2003), 18 min

Με την διάκριση του Φεστιβαλ Καννών να την συνοδεύει, η ιστορία του Ανθρώπου χωρίς Κεφάλι μπορεί να εκτυλίσσεται σε μια μελλοντική κοινωνία, το κεντρικό της όμως μήνυμα παραμένει διαχρονικό και αθεράπευτα αισιόδοξο.

Josh Mahan / Joey Ingram, Awaken (2005), 5 min

Ακόμη και αν τα εκφραστικά μέσα έχουν εξελιχθεί τόσο, που σου επιτρέπουν να εκφραστείς μινιμαλιστικά με τα απολύτως απαραίτητα, η καθημερινότητα δεν παύει μέχρι και σήμερα να είναι μια συνεχή μάχη ανάμεσα στο καλό και το κακό. 

Συνολική διάρκεια: 87 min. Επιμέλεια: filmhouse / νέα κινηματογραφική λέσχη Καλαμάτας.