Παρασκευή, 27 Μαϊος 2022 07:54

Εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

Γράφτηκε από την
Εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

 

Με την έπαρση της επετειακής σημαίας για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και το έτος Μνήμης Προσφυγικού Ελληνισμού, ξεκίνησαν προχθές, οι εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος Καλαμάτας.

Η έπαρση της σημαίας έγινε από τον δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο και την Μικρασιάτισσα, δεύτερης γενιάς, Αστρινή Ντορμούσογλου Μαυρέα, μπροστά από το μνημείο Μικράς Ασίας και Μικρασιατών, στην πλατεία του ναού της Ανάληψης.

Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον εκπρόσωπο του μητροπολίτη Μεσσηνίας - αρχιμανδρίτη Αλέξιο Αρώνη, τον  δήμαρχο Καλαμάτας, τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Βασίλη Καπέλιο και τις προέδρους της Ένωσης Μικρασιατών Μεσσηνίας “Ιωνία” Φωτεινή Κοτσογλανίδη και του Συλλόγου Μικρασιατών Καλαμάτας Αργυρώ Μητράκου.

Στον χαιρετισμό του ο κ. Βασιλόπουλος, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι “μπορεί να πέρασε ένας αιώνας από την αποφράδα χρονιά, το 1922, αλλά θυμόμαστε. Θυμόμαστε πως ήταν ίσως η χειρότερη ιστορική στιγμή του Ελληνισμού, όταν χάσαμε την Μικρά Ασία που από αρχαιοτάτων ετών στήριζε και τροφοδοτούσε το Ελληνικό Πνεύμα, την υπόστασή μας. Ο δρόμος της προσφυγιάς έφερε στην Καλαμάτα πάνω από 4.000 βασανισμένες ψυχές. Μια κοινότητα σπουδαίων ανθρώπων που με τα χρόνια μεγαλούργησαν. Όμως δεν ξέχασαν ποτέ”.

Στη συνέχεια, τιμώντας τις ψυχές που χάθηκαν και ξεριζώθηκαν από τις αλησμόνητες πατρίδες τους, εκπροσωπώντας τους Μικρασιάτες και τους συλλόγους τους, η Αστρ. Ντορμούσογλου Μαυρέα κατέθεσε με συγκίνηση μια ανθοδέσμη στο μνημείο.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μικρασιάτικα τραγούδια από τη χορωδία και το σχήμα μικρών μουσικών του Συλλόγου Μικρασιατών Καλαμάτας, υπό τη διεύθυνση της καθηγήτριας Μουσικής Γεωργίας Ψαραδέλλη.


NEWSLETTER