Τετάρτη, 22 Ιουνίου 2022 16:05

Τίμησαν την 196η επέτειο της Μάχης της Βέργας (βίντεο+φωτογραφίες)

Τίμησαν την 196η επέτειο της Μάχης της Βέργας (βίντεο+φωτογραφίες)

Η επέτειος της μάχης στη Βέργα Αλμυρού, στις 22 Ιουνίου 1826, τιμήθηκε σήμερα με κάθε επισημότητα.

Στις 10.30 το πρωί, τελέστηκε δοξολογία στο ναό Αγίου Νικολάου Αλμυρού, χοροστατούντος του μητροπολίτη Μάνης Χρυσοστόμου.

Ακολούθησε λιτανεία της εικόνας της Παναγίας της Ελπιδοφόρου έως τη θέση Μάνδρα Αλμυρού κι επιμνημόσυνη δέηση στο ηρώο των πεσόντων από τον κ. Χρυσόστομο.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η Μαριλένα Γυφτέα, πολιτική επιστήμονας - δημοσιογράφος. Εξιστόρησε τα γεγονότα με την πανωλεθρία των Τουρκοαιγυπτιακών στρατευμάτων του Ιμπραήμ από τους Μανιάτες και Μεσσήνιους, που αναπτέρωσε το ηθικό των Ελλήνων, καθώς έδειξε ότι δεν ήταν ανίκητος ο Ιμπραήμ. Επεσήμανε ότι ο διχασμός μας οδήγησε στις μεγαλύτερες καταστροφές και πως τώρα είναι πιο κρίσιμο από ποτέ να είμαστε ενωμένοι.

Στεφάνια κατέθεσαν  ο βουλευτής Μεσσηνίας Μίλτος Χρυσομάλλης, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, οι δήμαρχοι Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος και Δυτικής Μάνης Δημήτρης Γιαννημάρας, ο αντιδήμαρχος Ανατολικής Μάνης Γεώργιος Καπασούρης - Σεψάκος, ο αντισμήμαρχος (Ι) Δημήτριος Κοκκώνης, ο πρόεδρος της Βέργας Γιώργος Κουρεντζής και άλλοι εκπρόσωποι τοπικών συλλόγων και φορέων.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με απαγγελίες ποιημάτων από παιδιά του Παιδικού Σταθμού Βέργας και μαθήτριες του Δημοτικού Σχολείου.

Τιμές απέδωσε η Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας.

Οι εκδηλώσεις για την 196η επέτειο της μάχης της Βέργας ξεκίνησαν χθες το απόγευμα, με την κάθοδο της εικόνας της Παναγίας της Ελπιδοφόρου και την εναπόθεσή της στο ναό Αγίου Νικολάου Αλμυρού. Αργότερα, στο πάρκο Αλμυρού πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις “Φάγαμε μαζί ψωμί και αλάτι”.