Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2013 08:15

"Μια βραδιά χορού της Μαίρυ Βίγκμαν"

Συνεχίζεται σήμερα το 19ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας με την παράσταση "Μια βραδιά χορού της Μαίρυ Βίγκμαν" από το Fabian Barba στις 10 μ.μ. στην κεντρική σκηνή ΔΗΠΕΘΕΚ (οδός Δημοσθένους 2).

Ο Φαμπιάν Μπάρμπα, ένας ταλαντούχος χορευτής, έφτασε από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, από το μακρινό Εκουαδόρ, για να σπουδάσει στη διάσημη σχολή Parts της Αν Τερέζα Ντε Κέερσμακερ. Εφερνε μαζί του τη μακρόχρονη παιδεία του χορευτή από τη χώρα του, όμως, ύστερα από τέσσερα χρόνια στο περιβάλλον του σύγχρονου χορού στο Βέλγιο, κατάλαβε ότι είχε πάει πολύ μακριά· κι έτσι αποφάσισε ν’ αναζητήσει τη ρίζα του μοντέρνου χορού, για να βρει τη δική του ταυτότητα. Η αναβίωση οκτώ χορογραφιών της Μαίρυ Βίγκμαν – της πρωτοπόρου του μοντέρνου χορού, που άφησε με το εξπρεσιονιστικό της στιλ ανεξίτηλο το στίγμα της στην ιστορία του χορού τόσο στη Γερμανία όσο και στην Αμερική, έγινε γι’ αυτόν μια απίστευτη περιπέτεια και του αποκάλυψε έναν ολόκληρο κόσμο.  Η παράσταση "Μια βραδιά χορού της Μαίρυ Βίγκμαν" έχει αποκαλύψεις για όλους: ένα ταξίδι στο χρόνο, ένα μοναδικό ταλέντο επί σκηνής, τη μεταμόρφωση ενός χορευτή σε ντίβα των αρχών του 20ού αιώνα, και ένα καταπληκτικό χορογραφικό ταλέντο που καταφέρνει ν’ ανασυστήσει ακόμα και χαμένες χορογραφίες κάνοντας δικό του όχι μόνο το χορογραφικό λεξιλόγιο, αλλά ακόμα και τις υποκλίσεις της μεγάλης Βίγκμαν. Η αποκατάσταση των χορογραφιών έγινε υπό την καθοδήγηση τριών μεγάλων κυριών του χορού και πρώην μαθητριών της Βίγκμαν, της Σουζάνε Λίνκε, της Ιρένε Σίιμπεν και της Καταρίνα Σενέρτ.

Ιδέα και Χορός: Fabián Barba. Mentors: Katharine Sehnert, Irene Sieben, Susanne Linke. Κοστούμια: Sarah-Christine Reuleke. Φωτισμοί: Geni Diez. Τεχνικός περιοδείας: Elke Verachtert. Σύνθεση μουσικής για τις χορογραφίες Anruf Pastorale, Seraphisches Lied, Sturmlied και Sommerlicher Tanz: Hanns Hasting. Σύνθεση μουσικής για τις χορογραφίες Raumgestalt, Zeremonielle Gestalt και Drehmonotonie: Sascha Demand. Παραγωγή: K3 - Zentrum für Choreographie, Tanzplan Hamburg (DE). Συμπαραγωγή: Fabrik Potsdam (DE) στο πλαίσιο του Tanzplan Potsdam Artists-in-Residence, Kaaitheater (Βρυξέλλες, BE), P.A.R.T.S. (Βρυξέλλες, BE), wp Zimmer (Αμβέρσα, BE). Υποστήριξη: Mary Wigman Gesellschaft (Αμβούργο, Βρέμη, DE), PACT Zollverein (Εσεν, DE). Διαχείριση περιοδείας: Caravan Production.