Κυριακή, 14 Αυγούστου 2022 19:38

Μεσσηνία: Συμπόσιο Γλυπτικής "Μνήμες από την Πέτρα στο Μάρμαρο" στο Ρίπεσι (βίντεο-φωτογραφίες)

Γράφτηκε από τον

Αυλαία για το Συμπόσιο Γλυπτικής "Μνήμες από την Πέτρα στο Μάρμαρο" το βράδυ της Παρασκευής στην Κεφαλόβρυση (Ρίπεσι) Τριφυλίας, αλλά σίγουρα πρεμιέρα για μια νέα κοιτίδα πολιτισμού στο όμορφο αυτό χωριό.

Ένα μικρό χωριό που με τους κατοίκους και τους φίλους τους δείχνουν το δρόμο για το τι πραγματικά είναι πολιτισμός , παράδοση και το κυριότερο πως μπορούν να εμπνεύσουν τις νέες γενιές.  Αυτό που δημιούργησαν εκεί είναι κάτι το μοναδικό , για 12 μέρες το χωριό τους έγινε ένα «εργοτάξιο τέχνης και πολιτισμού» όπως σημειώνει και ο πρόεδρος της Τοπική κοινότητας Περικλής Κανελλόπουλος.  Γλυπτά που φιλοτέχνησαν 4 γλύπτες θα φιλοξενούνται πλέον στο προαύλιο χώρο του σχολείου του χωριού , μέσα από τα οποία δίνεται έμφαση και στην τοπική ιστορία της περιοχής με τους ηρωικούς Ντρέδες.

Παράλληλα από τις 7 μέχρι τις 12 Αυγούστου στο χώρο του κοινοτικού καταστήματος , φιλοξενήθηκε η σημαντική έκθεση φωτογραφιών και έργων τέχνης «Μύρτις: Πρόσωπο με Πρόσωπό με το παρελθόν».

Έτσι η τελετή λήξης δεν μπορούσε να είναι μια πραγματική γιορτή αυθεντική γιορτή πολιτισμού , καθώς σε όλη αυτή τη διαδικασία συμμετείχε όλο το χωριό που την αγκάλισε και το κυριότερο τα νέα παιδιά.

Η τελετή λήξης  ξεκίνησε με την περιήγηση στο χώρο έκθεσης των γλυπτών όπου το κοινό είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους καλλιτέχνες.

Στους χαιρετισμούς που ακολούθησαν ο πρόεδρος της ΤΚ Περικλής Κανελλόπουλος καλωσόρισε όλους στο χωριό και επισήμανε ότι η συγκίνηση τους είναι μεγάλη δίπλα στα γλυπτά των αγαπημένων καλλιτεχνών και της συντροφιάς της Μύρτιδως. Η βραδιά είπε είναι αφιερωμένη σε όσους συνέβαλαν να πραγματοποιηθεί το Συμπόσιο που τα αποτελέσματα του είναι πέρα από κάθε προσδοκία.

Η πρόεδρος των Αποδήμων Κεφαλοβρυσητών Μαριάννα Τσουρεκά, επισήμανε ότι μπήκαν 2 μεγάλες σφραγίδες πολιτισμού στο χωριό τους η μια με το Συμπόσιο Γλυπτικής τα οποία πλέον  γίνονται του χωριού και μια με τη σημαντική έκθεση Μύρτις.

Εκ μέρους του Δήμου Τριφυλίας ο αντιδήμαρχος Σωτήρης Μπακούρος , επισήμανε ότι αναδεικνύεται πως όταν υπάρχει σύμπνοια ακόμη και ένα μικρό χωριό μπορεί να κάνει πολλά πράγματα. Ενώ ανακοίνωσε ότι ο Δήμος θα κηρύξει επίτιμους δημότες τους καλλιτέχνες που συμμετείχαν στο συμπόσιο.

Ο βουλευτής Γιάννης Λαμπρόπουλος τόνισε ότι όταν είμαστε όλοι μαζί και στοχεύουμε όλοι μαζί , αφήνουμε έργο και διδάσκουμε. Πρέπει να πράττουμε μονιασμένοι. Ενώ επαίνεσε όλους που συνέβαλαν στην πραγματοποίηση του Συμποσίου.

Ο βουλευτής Περικλής Μαντάς τόνισε πως είναι εξαιρετικό αυτό που έγινε , υλοποιήθηκε είπε η πιο εξαιρετική ιδέα που έχει δει στις πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Η αντιπεριφερειάρχης Άννα Καλογερόπουλου επισήμανε ότι είναι καταπληκτική όλη η προσπάθεια που έγινε , η τέχνη λειτουργεί ως οξυγόνο. Ενώ τόνισε ότι πρέπει να έχουμε ως φάρο τον πολιτισμό που κάνει την Ελλάδα να ξεχωρίζει.

Στη συνέχεια το λόγω είχαν οι καλλιτέχνες Αμαλία Καρκούλια, Γιώργος Παπασωτηρίου, Στέλιος Γαβαλάς, Αλέξιος Ξενίας, Γιώργος Σταματόπουλος, Στέλιος Παναγιωτόπουλος.

Ενώ χαιρετισμό απεύθυνε και ο επίκουρος  καθηγητής ορθοδοντικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Μανώλης  Παπαγρηγοράκης.

Η κήρυξη της λήξης ήταν εκρηκτική με δύο κανονιοβολισμούς , ενώ στη συνέχεια ο λόγος στην συνέχεια ανήκε στους νέους και τα παιδιά του χωριού που ευχαρίστησαν και αποχαιρέτησαν όλους  με τα μουσικά τους όργανα και το τραγούδι τους. Στο τελευταίο δε τραγούδι είναι χαρακτηριστικοί οι στίχοι που εμπνεύστηκαν:

«Ευχαριστούμε κυρ Ξενία που ήρθες απ' την Ικαρία

Το γλυπτό σου να αφήσεις

Το χωριό μας να αγαπήσεις

Και του Στέλιου το γλυπτό θα στολίσει το χωριό

Που ειν' στη τέχνη του τεχνίτης κι εμπνευσμένος απ' τη Μύρτις

Και ο Γιώργος ο παλιός που δουλεύει σαν τρελός

Και ζητάει φαγητά μόνο όμως τα εκλεκτά

Το έργο αυτό του Γαβαλά που ειν' γεμάτο με κλειδιά

Το χωριό να εμπλουτίσει και με τέχνη να γεμίσει

Και ο Γιώργος ο ψηλός που ήρθε γλύπτης βοηθός

Λίγες μέρες πριν τελειώσει

Ήρθε όλους να μας σώσει

Όλο δυνατά γελάει και τη Μύρτιδα ξυπνάει

Ο Μανώλης είναι αυτός που είναι ορθοδοντικός

Και όλοι οι άλλοι που βοηθήσαν και τους γλύπτες μας ταΐσαν

Χίλια χρόνια να μας ζήσουν και το χορό να συνεχίσουν!»

Κ.Μπ.