Παρασκευή, 19 Αυγούστου 2022 19:44

Πολύλοφος Μεσσηνίας: Πλήθος κόσμου για μία ακόμα χρονιά στη Γιορτή του Σύκου (βίντεο-φωτογραφίες)

Γράφτηκε από τον

Το σύκο στήριξε τον τόπο μας σε δύσκολες εποχές και η Πολιτεία οφείλει να το στηρίξει για να έχει μέλλον, εντάσσοντας το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της καλλιέργειας στο Ταμείο Ανάκαμψης, αποδεχόμενη, όμως, την πλήρη πρόταση της Συκικής. Αυτό τονίστηκε στη 19η Γιορτή Σύκου το βράδυ της Πέμπτης, στον Πολύλοφο, όπου ο κόσμος κατέκλυσε το χώρο της γιορτής και διασκέδασε μέχρι πολύ αργά με τα τραγούδια του Γεράσιμου Ανδρεάτου και του Παναγιώτη Λάλεζα.

Στους χαιρετισμούς υπήρξαν διαβεβαιώσεις για την υλοποίηση του έργου της λιμνοδεξαμενής στο Τρίκορφο, ωστόσο, ο πρόεδρος της Συκικής παρατήρησε ότι δεν καλύπτει όλη την περιοχή και πως η οργάνωση θα κάνει μελέτες για αρδευτικά έργα και σε άλλες περιοχές.

Οι παριστάμενοι πολιτικοί και αυτοδιοικητικοί συνεχάρησαν τον Μορφωτικό Σύλλογο Πολυλόφου, τον πρόεδρο και το Δ.Σ. για τις προσπάθειες που κάνουν για την προβολή του σύκου και την άψογη οργάνωση της γιορτής.

Αναλυτικά, ο πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου Πολυλόφου Θανάσης Αναστασόπουλος, αφού υπενθύμισε ότι η γιορτή γίνεται 2 χρόνια μετά την προηγούμενη, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, υποσχέθηκε πως “το 2023 θα δείτε σημαντικές αλλαγές, καινοτόμες δράσεις”. Κάλεσε τον κόσμο να ενημερωθεί από την ιστοσελίδα του συλλόγου, όπου υπάρχει ο ηλεκτρονικός μαγειρικός οδηγός που δημιουργήθηκε με επιμέλεια του Ηλία Μαμαλάκη. Παρατήρησε πως σκοπός της γιορτής είναι να επωφεληθεί ο μεσσήνιος συκοπαραγωγός, επεσήμανε ότι “από τα σύκα μεγαλώσαμε και σπουδάσαμε” και ζήτησε από τους παριστάμενους πολιτικούς “να συνεχίσετε να στηρίζετε τη Συκική. Να υποστηρίξετε πιο δυνατά τις προτάσεις της και ιδιαίτερα αυτή για την αναδιάρθρωση της καλλιέργειας στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης”. Αναφέρθηκε στη σημασία του έργου της λιμνοδεξαμενής και των αρδευτικών δικτύων στο Τρίκορφο και σημείωσε πως “η ύπαιθρος βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση, λόγω της πολύ μεγάλης μείωσης του πληθυσμού”.

Ο εκπρόσωπος του μητροπολίτη Μεσσηνίας ιερέας Προκόπιος Καρούτζος παρατήρησε ότι η συκιά θέλει ύψωμα για να παράγει καλό καρπό, γι’ αυτό και αναπτύσσεται στην περιοχή αυτή που έχει υψώματα.

Ο δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος επεσήμανε ότι η μεγαλύτερη ποσότητα, το 75% του σύκου παράγεται στο δήμο, τονίζοντας πως “εδώ είναι το κέντρο της περιοχής παραγωγής του ποιοτικότερου σύκου”. Δεσμεύτηκε ότι σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και με την κυβέρνηση θα υλοποιηθεί το έργο της λιμνοδεξαμενής Τρικόρφου, “που θα δώσει ανάσα στις αρδευτικές ανάγκες του σύκου και της ελαιοκαλλιέργειας”. Ενημέρωσε ότι η περιφέρεια προχωράει την περιβαλλοντική αδειοδότηση της λιμνοδεξαμενής χωρητικότητας 68.000 κυβικών, κόστους 6 εκ. ευρώ και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στη χρηματοδότηση των 4 εκ. ευρώ από το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” για την αγροτική οδοποιία, που προβλέπει να ασφαλτοστρωθούν 45 χιλιόμετρα δρόμων.

Ο βουλευτής Γιάννης Λαμπρόπουλος εκτίμησε ότι “το σύκο είναι καλύτερο και από το λάδι και την ελιά, 3 στρέμματα ελιά αντιστοιχούν σε 1 στρέμμα σύκο σε εισόδημα”. Για το θέμα της αναδιάρθρωσης της καλλιέργειας είπε ότι είχε βαλτώσει η υπόθεση και ανέφερε πως μετά από σύσκεψη “βρισκόμαστε σε πολύ καλό στάδιο για να βάλουμε σε καινούργιο σχέδιο την αναδιάρθρωση, που θα μπορέσει να δώσει μεγάλη ανάπτυξη”.

Ο βουλευτής Μίλτος Χρυσομάλλης προέτρεψε “να εξελίξουμε ακόμα περισσότερο την παραγωγή”. Ζήτησε να υλοποιηθεί το “πρόγραμμα αναδιάρθρωσης όπως το έχει μελετήσει η Συκική”, αναγνώρισε ότι “δεν είναι ακόμα θελκτικό για τον συκοπαραγωγό” και δήλωσε αισιόδοξος πως θα βρεθεί η καλύτερη λύση.

Ο βουλευτής Περικλής Μαντάς ανέφερε ότι “ο πρόεδρος, ο διευθυντής της Συκικής έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν ένα υγιή συνεταιρισμό, να καινοτομούν”. Παρατήρησε ότι “η αναδιάρθρωση πρέπει να γίνει για να κρατηθεί το προϊόν” και πως “η αγροτιά κράτησε στα δύσκολα”.

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας ανέφερε ότι έχει καλή συνεργασία με τον δήμαρχο Μεσσήνης για τα έργα και το ξαναζωντάνεμα της υπαίθρου και σημείωσε πως “χρειάζεται γενναία αγροτική πολιτική κι εθνική αγροτική πολιτική, που εδώ και 40 χρόνια δεν έχουμε”. Υποσχέθηκε ότι “αυτό που τόνισε ο δήμαρχος (για τη λιμνοδεξαμενή Τρικόρφου) θα το δείτε σύντομα να έχει υλοποιηθεί”.

Ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος είπε ότι “η αγροτική παραγωγή είναι η βαριά βιομηχανία της περιοχής μας και το σύκο είναι το διαμάντι της” και παρατήρησε πως “οφείλουμε να στηρίξουμε το σύκο, την αναδιάρθρωση, ακούγοντας τη Συκική και τους παραγωγούς.

Ο πρόεδρος της Συκικής Παναγιώτης Παπαγεωργίου παρατήρησε ότι “η Συκική λειτουργεί από το χωράφι στο ράφι, εξάγει σε όλο τον πλανήτη” και σημείωσε πως “είμαστε από τις λίγες συνεταιριστικές οργανώσεις που αντέξαμε. Μόνο οι υγιείς συνεταιρισμοί μπορούν να στηρίξουν τα αγροτικά προϊόντα”. Επεσήμανε την πλήρη πρόταση για την αναδιάρθρωση που έχει κάνει η οργάνωση στο Ταμείο Ανάκαμψης, διευκρινίζοντας ότι πρέπει να αναπληρωθεί το χαμένο εισόδημα των παραγωγών με την αναδιάρθρωση και να ποτιστούν οι συκεώνες. Εκτίμησε ότι “με μια λιμνοδεξαμενή δεν καλύπτουμε την υπόλοιπη Μεσσηνία” κι ενημέρωσε πως η Συκική θα κάνει μελέτες για αρδευτικά έργα και σε άλλες συκοπαραγωγικές περιοχές.

Επιβεβαίωσε το σοβαρό πρόβλημα με τους εργάτες γης που δεν υπάρχουν, στάθηκε στην επιδίωξη να ενταχθεί η Συκική σε επιδοτούμενο πρόγραμμα για να μαζεύουν πιο σύντομα και πιο ποιοτικό προϊόν και δήλωσε πως “ενωμένοι οι παραγωγοί θα πετύχουμε πολλά”.

Γ.Σ.