Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου 2022 09:04

Προτάσεις για την ανάδειξη του κάστρου της Μεθώνης (βίντεο)

Γράφτηκε από τον
Προτάσεις για την ανάδειξη του κάστρου της Μεθώνης (βίντεο)

 

Προτάσεις για την ανάδειξη του κάστρου της Μεθώνης, την στερέωση των τειχών του και την προώθηση των ανασκαφών που θα φέρουν στο φως τα οικοδομήματα της καστροπολιτείας διατύπωσαν τα μέλη Επιστημονικής Συμβουλευτικής Επιτροπής που συγκρότησε ο Σύλλογος Φίλων Κάστρου Μεθώνης. Τα μέλη της Επιτροπής παρουσιάστηκαν σε εσπερίδα που διοργανώθηκε το Σάββατο το βράδυ στο Πνευματικό Κέντρο Μεθώνης.

Στην Επιτροπή συμμετέχουν οι καθηγητές Πέτρος Θέμελης,  Ιάκωβος Μιχαηλίδης, Δημήτρης Σωτηρόπουλος, Αριστείδης Χατζής και η ερευνήτρια Αγγελική Πανοπούλου.

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση ο δήμαρχος Πύλου - Νέστορος Παναγιώτης Καρβέλας δήλωσε πως η τοπική αυτοδιοίκηση έχει κοινά οράματα με το Σύλλογος Φίλων Κάστρου Μεθώνης και στοχεύει στην ανάδειξη του κάστρου.

Ο καθηγητής Πέτρος Θέμελης είπε ότι το συνδέουν συναισθηματικοί δεσμοί με τη Μεθώνη από το 1963 όταν πρωτοεπισκέφτηκε την περιοχή και γνώρισε τον αείμνηστο Τάκη Δεμοδό. Ο κ. Θέμελης είπε ότι έχει ένα μεγάλο αρχείο ασπρόμαυρων φωτογραφιών της Μεθώνης το οποίο προτίθεται να δωρίσει αν υπάρχει δυνατότητα αξιοποίησης του. Ο κ. Θέμελης είπε ότι πρέπει να στερεωθεί άμεσα το κάστρο με συνεργασία της αυτοδιοίκησης, της Εφορείας Αρχαιοτήτων και του υπουργείου Πολιτισμού.

Η ερευνήτρια του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών Αγγελική Πανοπούλου μίλησε για την Βενετική περίοδο υπενθυμίζοντας ότι το λιμάνι της Μεθώνης από το 1207 μέχρι το 1500 ανήκε στο θαλάσσιο κράτος (Stato da Màr) της Βενετίας. Κατά τη διάρκεια της δεύτερης ενετοκρατίας από το 1686 μέχρι το 1715 ή Μεθώνη ήταν πρωτεύουσα του ομώνυμου διοικητικού διαμερίσματος (Territorio).

Η κ. Πανοπούλου είπε ότι για τις περιόδους αυτές υπάρχει πλούσιο αρχειακό υλικό στη Βενετία και πρότεινε να ανατεθεί σε δυο νέους ιστορικούς η έρευνα και η μελέτη του.

Ο καθηγητής Δημήτρης Σωτηρόπουλος επεσήμανε ότι πρέπει να ανοίξουν οι δράσεις του Συλλόγου Φίλων Κάστρου Μεθώνης με στόχο την προσέλκυση πόρων για την συντήρηση και την ανάδειξη του κάστρου. Ο κ. Σωτηρόπουλος πρότεινε να κάθε χρόνο να διοργανώνονται: α) μια ομιλία β) ένα συνέδριο και γ) καλοκαιρινά σχολεία (Summer Schools) με Έλληνες, ομογενείς και αλλοδαπούς  μαθητές.

Ο καθηγητής Αριστείδης Χατζής μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας είπε ότι ερευνώντας τους "επαναστατικούς χρόνους" μεταξύ 1770 και 1850 τον ιντριγκάρει η ΄έρευνα της αποτυχίας των Ελλήνων να πολιορκήσουν το κάστρο της Μεθώνης ενώ αντιθέτως οι Οθωμανοί με λιγότερα μέσα το κατάκτησαν το 1500.

Ο καθηγητής Ιάκωβος Μιχαηλίδης μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας είπε ότι θα στηρίξει τη πρωτοβουλία και ότι αισθάνεται σε μεγάλο βαθμό Πρελοποννήσιος. 

Ο καθηγητής Πέτρος Θέμελης παρεμβαίνοντας επεσήμανε την ανάγκη να εκλαϊκευτεί το δημοσιευμένο αρχειακό υλικό με άρθρα για την κοινωνική και οικονομική ζωή στη Μεθώνη. Επίσης τόνισε την ανάγκη δημιουργίας χορηγικών φακέλων από μηχανικούς με στόχο την προσέλκυση χορηγών από ιδιώτες και ιδρύματα.

Το μέλος του Συλλόγου Διονύσης Ψαλλίδας  είπε ότι υπάρχουν οι υποδομές και το υλικό για τη λειτουργία θερινών σχολείων.

Ο δημοτικός σύμβουλος Πύλου - Νέστορος, Δημήτρης Βρεττάκος τονίζοντας την ανάγκη να αναδειχθούν τα τέσσερα κάστρα του δήμου (Μεθώνης, Κορώνης, Πύλου και Παλαιόκαστρο), πρότεινε την αδελφοποίηση με το Δήμος της Βενετίας.

Η γυμνασιάρχης Κατερίνα Πλακούδα μίλησε για τις πρωτοβουλίες των μαθητών της Μεθώνης για την ανάδειξη του κάστρου και της περιοχής.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Κάστρου Μεθώνης, Αντώνης Τσιρίγος τόνισε ότι σύμφωνα με το καταστατικό σκοπός του Συλλόγου είναι η ανάδειξη, προβολή, διαφύλαξη και προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και του φυσικού περιβάλλοντος του Κάστρου και της ευρύτερης περιοχής της Μεθώνης.

Θ.Λ.

 

 


NEWSLETTER