Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου 2022 07:54

Το “Γλέντι'' κάνει πρεμιέρα σήμερα στο Πνευματικό Κέντρο

Το “Γλέντι'' κάνει πρεμιέρα σήμερα στο Πνευματικό Κέντρο

Πρεμιέρα κάνει σήμερα στις 9.15 μ.μ. το “Γλέντι'' της Αργυρώς Μαργαρίτη, το οποίο θα ανεβάσει το ΜΕΘ σε πρώτη Πανελλήνια παρουσίαση, στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας.

Πρόκειται για μια παραγωγή αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και στα 45 χρόνια συνεχούς προσφοράς του ΜΕΘ στον πολιτισμό, που θα ανέβει σε συνεργασία με τον Σύλλογο Μικρασιατών Καλαμάτας.

Σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε χθες, ο πρόεδρος του Μεσσηνιακού Ερασιτεχνικού Θεάτρου Γιώργος Παντελόπουλος ανέφερε πως οι δύο επέτειοι της παράστασης έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό, τον άνθρωπο και τη δύναμη του, τονίζοντας πως όταν οι ξεριζωμένοι Έλληνες αναγκάστηκαν να ξαναπλώσουν τις ρίζες τους, προσπάθησαν να σηκώσουν εκ νέου τον κορμό τους και να καρποφορήσουν, αυτό που τους έκανε να τα πραγματοποιήσουν όλα αυτά, όπως είπε, ήταν η αγάπη τους για τη ζωή και η θέληση να προχωρήσουν, έχοντας όραμα για τη ζωή. «Το ίδιο συνέβη σε μικρότερη κλίμακα στο ΜΕΘ και σε αυτούς που το πήραν στις πλάτες τους όλα αυτά τα χρόνια, φέροντας το στο σήμερα με όραμα. Αυτό το όραμα που μας οδηγεί στο παρόν ώστε με σιγουριά να γίνει ένα όμορφο μέλλον» σημείωσε, συμπληρώνοντας πως η  Αργυρώ Μαργαρίτη αγκάλιασε το ΜΕΘ και την προσπάθεια του. «Αυτή η συνεργασία μεταξύ διαφορετικών φορέων είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για το τι μπορεί να γίνει αλλά και το τι πρέπει να γίνει ανάμεσα σε φορείς, συλλόγους και ομάδες πολιτών. Θα πρέπει η Δημοτική Αρχή να δει με ένα άλλο πνεύμα εμάς τους εθελοντές του πολιτισμού και μαζί σε συνεργασία έξω από αγκυλώσεις και προκαταλήψεις να κάνουμε ένα επόμενο βήμα για το καλό της πόλης» επισήμανε. Ο σκηνοθέτης της παράστασης Βενετσάνος Μπαλόπουλος δήλωσε πως στο έργο οι χαρακτήρες παρουσιάζονται δέκα χρόνια μετά την Μικρασιατική Καταστροφή, σε μια γειτονιά της Αθήνας. «Μέσα στην ίδια αυλή, οι ρόλοι χτίζουν τις σχέσεις τους, προσπαθώντας να επιβιώσουν, και αυτό το κάνουν με τα χαρακτηριστικά των Μικρασιατών, μέσα από το γλέντι της παρέας. Μέσα από αυτό βλέπουμε τις μνήμες οι οποίες τους ακολουθούν και πόσο πονούν οι ίδιοι για τις χαμένες τους πατρίδες, καθώς και πως τους συμπεριφέρθηκαν οι υπόλοιποι έλληνες» εξήγησε, κάνοντας γνωστό πως η παράσταση έχει κωμικά αλλά και δραματικά στοιχεία. Η αντιπρόεδρος του ΜΕΘ Βίνα Μάλαμα έδωσε πληροφορίες για τις ώρες, τις μέρες και τους τρόπους κράτησης για τις παραστάσεις, λέγοντας πως οι προετοιμασίες διήρκησαν πέντε μήνες μέχρι το τελικό αποτέλεσμα, ενώ ο υπεύθυνος της διδασκαλία χορών, Ανδρέας Μεταξάς, σχολίασε πως το έργο έχει ένα βαθμό δυσκολίας για τα παιδιά, τα οποία χαρακτήρισε άξια καθώς οι ατάκες που έχουν θα συνδυαστούν με χορό. «Η μουσική είναι από την Γεωργία Ψαραδέλη και τον Τάσο Μπουκουβάλα» πρόσθεσε. Η ηθοποιός Ολυμπία Βενιζελέα αναφέρθηκε στο ρόλο της για τον οποίο, όπως είπε, χρειάστηκε να κάνει μια “βουτιά” στη ζωή των ανθρώπων αυτών και στα βιώματα τους. «Μνημόσυνα δεν ταιριάζουν για τις χαμένες πατρίδες αλλά ένα γλέντι θα είναι ταμάμ» σχολίασε, χρησιμοποιώντας μια ατάκα από το έργο.

ΑΙΧΜΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΥΣΙΑ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ 

Τέλος ο Γιώργος Παντελόπουλος, πήρε εκ νέου το λόγο, κάνοντας γνωστό πως υπάρχει προφορική συνεργασία με ανθρώπους της “Φάρις”, ούτως ώστε να γίνει μια παράσταση για τα 45 χρόνια συνεχούς προσφοράς του ΜΕΘ, χωρίς κάτι να είναι δεδομένο. «Αν δεν τελεσφορήσει αυτή η συνεργασία θα προχωρήσουμε σε μια δική μας δουλειά» πληροφόρησε, αφήνοντας αιχμές για την απουσία των κρατικών φορέων από τις όποιες συνεργασίες, υποστηρίζοντας πως τους εθελοντές του πολιτισμού πρέπει να τους βλέπουν σαν συμμέτοχους σε ένα τεράστιο έργο και όχι σαν αντιπάλους. «Κάποια στιγμή θα πρέπει να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι με ανθρώπους του Δήμου, καθώς μέχρι στιγμής στα χρόνια του ΜΕΘ δεν έγινε καμία επίσημη πρόταση για συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων» κατέληξε. Η παράσταση θα ανέβει από σήμερα έως τις 3 Οκτωβρίου και από τις 5 έως τις 11 του ίδιου μηνός στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, στις 9.15 μ.μ. τις καθημερινές και στις 8 μ.μ. τα Σαββατοκύριακα. Η τιμή εισιτηρίου έχει οριστεί στα 12 ευρώ (κανονικό) και 10 ευρώ (μειωμένο). Προπώληση γίνεται στο ticketservices.gr.

ΔΙΑΝΟΜΗ

(Αλφαβητικά): Λούλα Αναγνωστοπούλου (Δέσπω), Ολυμπία Βενιζελέα (Κόνα-Γγέλα), Τρύφωνας Βίγκος (Περικλής), Ρέα Γιαννακοπούλου (Κατινίστα), Λίνος Δουλάμης (Γιορδάνης), Χρήστος Λαγός (Ατάκας), Μαρία Λυκούση (Κακούλη), Βίνα Μάλαμα (Ερασμία), Αναστασία Μητσέα (Μίτσα), Ειρήνη Μωριαγιάννη (Λουκία), Ηλίας Παναγιωτόπουλος (Παπα-Φώτης), Μύλη Παπαβασιλείου (Θωμαή), Θανάσης Παπουτσής (Μεταφορέας), Γιώργος Σπυρακόπουλος (Κωστάκης), Νίκος Τσαλακουβέρτας (Μεταφορέας), Εύα Τσίγκου (Επισκέπτρια), Κωνσταντίνα Φούκα (Λέλου).

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Βενετσάνος Μπαλόπουλος (Σκηνοθεσία), Αργυρώ Μαργαρίτη (Κείμενο), Γεωργία Ψαραδέλλη - Τάσος Μπουκουβάλας (Μουσική Επιμέλεια), Ανδρέας Μεταξάς (Διδασκαλία Χορών), Μαρία Λυκούση (Κουστούμια), Λούλα Αναγνωστοπούλου (Φροντιστήριο), Ανδρέας Παπαθεοδωρίδης (Υπεύθυνος Παραγωγής), Κώστας Αλεξίου (Βοηθός Σκηνοθέτη), Νίκος Κουμουνδούρος (Επεξεργασία ήχου), Γιώργος Αγγελόπουλος (Κατασκευή Σκηνικών), Χρήστος Νικολόπουλος - Γιώργος Νικολόπουλος (Ηχητικά- Φωτισμοί), Όλγα Λάκκα (Τροποποιήσεις Ρούχων), Ηλίας Κουντάνης (Φωτογράφιση), Αφροδίτη Μάλαμα (Επιμέλεια διαδικτυακού υλικού), Αγγελική Πασσαρά (Υπεύθυνη διαδικτύου).