Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου 2022 08:00

Παρουσιάζεται σήμερα το βιβλίο για την οικογένεια Παπατσώνη στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Γράφτηκε από την

 

Το βιβλίο του Γιώργου Αργυροηλιόπουλου με τίτλο "Οικογένεια Παπατσώνη: Δημήτριος Α. Παπατσώνης (1798-1825), Παναγιώτης Α. Παπατσώνης (1800-1888), Ιωάννης Α. Παπατσώνης (1802-1871)" θα παρουσιαστεί σήμερα στις 7.30 μ.μ. στο Αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου “Νικόλαος Πολίτης” (παλαιό στρατόπεδο).

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου Θανάσης Χρήστου, η απόγονος της οικογένειας Μαρίνα Παπατσώνη, ο καθηγητής Bιολογίας, ιστοριοδίφης Γιάννης Λύρας και ο συγγραφέας του βιβλίου. Την εκδήλωση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Ηλίας Μπιτσάνης, ενώ αποσπάσματα θα διαβάσει ο συγγραφέας Παύλος Κλάδης.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Η οικογένεια Παπατσώνη ήταν μία ισχυρή προυχοντική οικογένεια της Μεσσηνίας στα τέλη του 18ου και τον 19ο αιώνα. Ιδρυτής της ο παπα-Δημήτρης Τσώνης (Παπατσώνης), προεστός της επαρχίας Εμπλακίων. Τον διαδέχτηκε ο γιος του Αναγνώστης Ανδρέας Παπατσώνης και αυτόν οι γιοί του Δημήτριος, Παναγιώτης και Ιωάννης που συμμετείχαν στην Επανάσταση του 1821 ως οπλαρχηγοί και πολιτικοί. Ο Δημήτριος σκοτώθηκε πολεμώντας ηρωικά στη μάχη των Τρικόρφων της Τρίπολης  κατά του Ιμπραήμ (Ιούνιος 1825). Οι αδελφοί Παναγιώτης και Ιωάννης μετά την Επανάσταση ανέλαβαν στρατιωτικά και πολιτικά αξιώματα.

Η οικογένεια Παπατσώνη τιμήθηκε από την ελληνική πολιτεία, αλλά κυρίως τιμάται και αναγνωρίζεται από την τοπική κοινωνία της Μεσσηνίας. Ο Γεώργιος Σπ. Αργυροηλιόπουλος γεννήθηκε στην Εύα Μεσσηνίας το 1966. Φοίτησε στο δημοτικό σχολείο της γενέτειράς του και στο Γυμνάσιο - Λύκειο Μεσσήνης. Σπούδασε Παιδαγωγικές Επιστήμες στην Παιδαγωγική Ακαδημία Τρίπολης και στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου Σπουδών στη Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία, του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Είναι δάσκαλος στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Καλαμάτας.