Σάββατο, 26 Νοεμβρίου 2022 08:13

Με Γιώργο Νούση ξεκινά το Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας

Γράφτηκε από την
Με Γιώργο Νούση ξεκινά το Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας

 

Τον σημαντικό Ελληνα συνθέτη και κιθαριστή Γιώργο Νούση θα τιμήσει αύριο Κυριακή στις 8 μ.μ., το 11ο Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας το οποίο κάνει πρεμιέρα για τη φετινή σεζόν στο Αμφιθέατρο "Θ. Αγγελόπουλος".

Η εναρκτήρια συναυλία του Φεστιβάλ, θα περιλαμβάνει έργα για σόλο κιθάρα και έργα μουσικής δωματίου του συνθέτη και σολίστ κιθάρας Γιώργου Νούση. Οι βραβευμένοι διαγωνιζόμενοι των τελευταίων επτά ετών στην κατηγορία «Καλύτερη Ερμηνεία Υποχρεωτικού Έργου» θα παρουσιάσουν έργα του συνθέτη.

Η παράσταση “Yorgos Nousis & Friends” απαρτίζεται από δεκαεπτά συντελεστές, τους μαθητές του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας (με σειρά εμφάνισης) Σταυρούλα Κοτσομύτη, Ιάσονα Γεωργιόπουλο,  Χαράλαμπο Κουσούλη, Ανδρέα Σολδάτο, Γιώργο Σταματελόπουλο, Έλενα Στεφανέα, Ηλία Μπελιά, Μαρία Μάρκοβα, Αμβροσία Ματσούκα, Ηλιάνα Ρούσσου και Ιωάννα Αγγελή, τους απόφοιτους του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας Κωνσταντίνα Μαλαπάνη, Θάνο Πέτρουλα, την καθηγήτρια φλάουτου του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας Βίκυ Βασιλειάδη, το συνθέτη και σολίστ στο ούτι Νικόλα Παλαιολόγο, το συνθέτη και σολίστ κιθάρας Γιώργο Νούση και το καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας Αντώνη Κουφουδάκη. Σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε την Παρασκευή, ο πρόεδρος της “Φάρις” Παντελής Δρούγας ανέφερε πως το εν λόγω Φεστιβάλ έχει ανεβάσει τον πήχη των πολιτιστικών δρώμενων της πόλης, ευελπιστώντας πως ο κόσμος θα απολαύσει τις εκδηλώσεις που θα ξεκινήσουν.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας Στάθης Γυφτάκης, σχολίασε πως το Φεστιβάλ από πέρυσι έχει αποκτήσει διεθνή χαρακτήρα, συμπληρώνοντας πως ως στόχος έχει οριστεί να εμπλουτίζεται με καλλιτέχνες από το διεθνές στερέωμα της κιθάρας που βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο, όπως έγινε πέρυσι με το Marco Díaz Tamayo. «Ετσι και φέτος έχουμε δύο διεθνή project, στις 23 Απριλίου με το Σωκράτη Μαστροδήμο και τη “Φλόγα του Flamenco στην Καλαμάτα”, καθώς και τη 1 Ιουλίου με το διάσημο Aniello Desiderio και το “Guitar Recital”» ενημέρωσε, κάνοντας κάλεσμα στον κόσμο να απολαύσει από κοντά την αυριανή συναυλία. Τέλος, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας Αντώνης Κουφουδάκης δήλωσε αισιόδοξος πως το τελικό αποτέλεσμα θα αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις, παρασέρνοντας ακόμα και τους ακροατές που δεν είναι μυημένοι στο είδος αυτό.

Παράλληλα, πληροφόρησε πως τα έργα που θα ακουστούν θα είναι μικρής διάρκειας, τα οποία, όπως είπε, θα μπορούσαν να αποτελούν soundtruck σε ταινίες και θεατρικά έργα, όντας μια περιγραφική μουσική. «Ο Γιώργος Νούσης συνδυάζει τα ερεθίσματα λαϊκής, παραδοσιακής μουσικής των Βαλκανικών χωρών με στοιχεία του φλαμένγκο και της τζαζ μουσικής» υπογράμμισε. Η είσοδος έχει οριστεί στα 5 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων γίνεται στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας. Τέλος, τη Δευτέρα στο Αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου Θ. Αγγελόπουλος ο Γιώργος Νούσης θα παραδώσει masterclass Κιθάρας σε μαθητές του Ωδείου, ενώ στις 8 μ.μ., στο πλαίσιο των απολυτηρίων εξετάσεων Μουσικής Δωματίου, οι σπουδαστές του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας Ιάσονας Γεωργιόπουλος και Μαρία Μάρκοβα θα παρουσιάσουν μία συναυλία με έργα των G.P. Telemann, F.Schubert,  M.D.Falla,H.V.Lobos,A.Piazzolla, E.Gismonti, F.G.Lorca, Στ. Γυφτάκη, Θ. Παναγόπουλου και Γ. Νούση. Θα παίζουν μαζί τους οι μαθητές και απόφοιτοι του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας: Αμβροσία Ματσούκα (κιθάρα), Κωνσταντίνα Μαλαπάνη (κιθάρα), Χαράλαμπος Κουσούλης (κιθάρα), οι καθηγητές του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας Γιώργος Παυλάκος (φλάουτο με ράμφος), Κατερίνα Παλαιολόγου (σοπράνο), Αντώνης Μαζιώτης (βιολί), Βίκυ Βασιλειάδη (φλάουτο) και οι σολίστ Νικόλας Παλαιολόγος (ούτι), Γιώργος Νούσης (κιθάρα).

 


NEWSLETTER