Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου 2022 08:00

Καλαμάτα: Μηνύματα και οδηγίες για οδική ασφάλεια στην εκδήλωση για τον "Ηρωα μου" της Ελένης Καρύδη

Γράφτηκε από την
Καλαμάτα: Μηνύματα και οδηγίες  για οδική ασφάλεια στην εκδήλωση για τον "Ηρωα μου" της Ελένης Καρύδη

 

 

Μια ξεχωριστή βραδιά άρτια οργανωμένη από το “Λύκειον των Ελληνίδων Καλαμάτας” σε συνεργασία με την ΕΥΘΥΤΑ-Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας Ρόδου παρακολουθήσαμε το περασμένο Σάββατο στον γεμάτο με κόσμο συνεδριακό χώρο του ξενοδοχείου “Pharae Palace”, στην Παραλία Καλαμάτας.

Τιμώμενο πρόσωπο της βραδιάς η Μεσσήνια στην καταγωγή Ελένη Καραμπάτου-Καρύδη, Γυναίκα Ηγέτης στην Οδική Ασφάλεια 2021 και συγγραφέας του βιβλίου “Ο Ήρωάς μου”. Το βιβλίο μιας μητέρας που μέσα απ’ το βίωμα του θανάτου τού γιου της Δημήτρη σε τροχαίο δυστύχημα στις αρχές του 2002 μετουσίωσε την απώλεια σε δύναμη ιδρύοντας τον Ιούνιο 2004 την ΕΥΘΥΤΑ Ρόδου, τον πρώτο φορέα για την οδική ασφάλεια, ο οποίος δημιουργείται από μητέρα θύματος στην Ελλάδα.

Στόχος της ΕΥΘΥΤΑ είναι να εκμηδενιστούν οι θάνατοι και οι τραυματισμοί οδικής κυκλοφορίας, ώσπου “κάποια μέρα θα είναι ένας διαφορετικός κόσμος στον οποίον όλα τα παιδιά του κόσμου θα επιστρέφουν με ασφάλεια στο σπίτι τους…”, όπως γράφει στον “Ήρωά της” η Ελένη Καρύδη για το όραμά της. Και μπορεί το βιβλίο να ξεκινά με την αφήγηση εκείνης της νύχτας του Ιανουαρίου 2002 όταν ένας 28χρονος μεθυσμένος τρομοκράτης της ασφάλτου “όπλισε” το αυτοκίνητό του και σκόρπισε το θάνατο μετά από γλέντι σε τρία νέα παιδιά που ήταν πεζοί (ανάμεσά τους και ο Δημήτρης) σε ένα από τα μεγαλύτερα πεζοδρόμια της Αθήνας πίσω από τα κιγκλιδώματα, ωστόσο αυτό που θα κρατήσουμε στα χέρια μας και θα διαβάσουμε είναι ένα εγχειρίδιο οδικής ασφάλειας.

Γιατί η Ελένη Καρύδη δεν γράφει για να μας συγκινήσει, αλλά για να μας αφυπνίσει. Κι αυτό που κατορθώνει μέσα από τις σελίδες του βιβλίου της είναι “να μπούμε στα παπούτσια της” και με οδηγό τον Δημήτρη, που επιστρέφει ως δάσκαλος, να γίνουμε καλύτεροι χρήστες του δρόμου. Να μάθουμε για τα αίτια των τροχαίων συγκρούσεων, τη σπουδαιότητα της τήρησης του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, τις αρχές βιώσιμης ανάπτυξης και κινητικότητας, αλλά και τις συνέπειες των τροχαίων δυστυχημάτων και των δικαιωμάτων των θυμάτων και πώς οι εξαιρετικά χαμηλές ποινές των ποινικών δικαστηρίων για οδικά αδικήματα εντείνουν την οδική αναλγησία και ανευθυνότητα.

Την εκδήλωση, που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων, άνοιξε με χαιρετισμό της η πρόεδρος του “Λυκείου των Ελληνίδων Καλαμάτας” Τζίνα Καρέλια. Σύντομο χαιρετισμό απεύθυναν η θεματική αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Άννα Καλογεροπούλου και ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος. Γραπτό χαιρετισμό έστειλε ο εκδότης του “Ήρωά μου” Νικόλαος Νίκας. Για το βιβλίο και θέματα οδικής ασφάλειας μίλησαν ο επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων Παναγιώτης Παπαντωνίου, ο διοικητής του Τμήματος Τροχαίας Καλαμάτας Κωνσταντίνος Νικολετζέας, η δημοσιογράφος της “Ε” Νικολέττα Κολυβάρη και η πρόεδρος της ΕΥΘΥΤΑ και συγγραφέας του βιβλίου, Ελένη Καραμπάτου-Καρύδη.

Τα έσοδα από τις πωλήσεις του βιβλίου θα διατίθενται για τους σκοπούς-στόχους της ΕΥΘΥΤΑ-Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας Ρόδου.


NEWSLETTER