Παρασκευή, 02 Δεκεμβρίου 2022 13:44

“Θεατρική Διαδρομή”: Πρεμιέρα απόψε για την παράσταση “Στο Σύρμα” (Βίντεο)

Γράφτηκε από τον

Πρεμιέρα κάνει σήμερα στις 9 μ.μ. η παραγωγή της “Θεατρικής Διαδρομής” με τίτλο “Στο Σύρμα”, στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας. Πρόκειται για το θεατρικό έργο του Αντώνη Κατσά, στο οποίο συμμετέχουν πάνω από 25 ηθοποιοί, έχοντας ως επίκεντρο την Μακρόνησο.

Το έργο μάλιστα έχει μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη σε σκηνοθεσία του Λεωνίδα Παπαδόπουλου, βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Μεσσήνιου νομικού Αντώνη Κατσά, έχοντας κάνει πρόσφατα πρεμιέρα στην Αθήνα. To θεατρικό έργο “Στο Σύρμα” είναι βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα και καταστάσεις. Κάποιες σκηνές είναι αποτέλεσμα έμπνευσης ή διασκευής περιγραφών που συνάντησε ο συγγραφέας, μελετώντας βιβλία ανθρώπων από την περίοδο 1947- 1950 .

Σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε χθες, η πρόεδρος της “Θεατρικής Διαδρομής” Μαρία Τούμπουρου ανέφερε πως μετά από σχεδόν 2.5 χρόνια η θεατρική ομάδα άνοιξε εκ νέου την αυλαία της με το έργο “Στο Σύρμα”, όπου είχε διακοπεί το 2020 λόγω της πανδημίας. «Στη νέα μας παραγωγή έχουν ενσωματωθεί πολλά μέλη και οι πρόβες έχουν γίνει εκ νέου, με το αποτέλεσμα να μας κάνει υπερήφανους για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι γιατί το κείμενο είναι γραμμένο από τον επίτιμο πρόεδρο της Θ.Δ. Αντώνη Κατσά, και ο δεύτερος γιατί το εικαστικό αποτέλεσμα είναι ανώτερο από τις προβλέψεις μας» σημείωσε, τονίζοντας πως είναι ένας ύμνος στη ζωή, στην ελευθερία και στη δύναμη της πίστης.

Ο σκηνοθέτης της παράστασης Κώστας Χαλκιάς είπε πως εδώ και 72 χρόνια κανείς δεν ανέβασε στη σκηνή ένα θεατρικό έργο με το περιεχόμενο του “Σύρματος”, πέρα από μια απόπειρα τη δεκαετία του 80’ με τους “Δυνατούς Ανέμους” του Φανή Καμπάνη, κάνοντας λόγο σχετικά με το “Σύρμα” για μια υπερπαραγωγή, αγγίζοντας τα όρια μιας παράστασης ενός κρατικού θεάτρου. «Η παράσταση κωδικοποιεί μια σημαντική στιγμή της σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδας, μέσα από ένα σκηνικό που στηρίχθηκε στο εικαστικό έργο του Γιώργου Φαρσακίδη» εξήγησε, λέγοντας πως ήταν υποχρέωση του να αντιμετωπίσει σκηνικά το εν λόγω έργο και πως σε αυτό δεν υπάρχει καμία απολύτως υπερβολή και καμία πολιτική σκοπιμότητα. «Η άποψη της παράστασης είναι καθαρά μπρεχτική και αφηγηματική» συμπλήρωσε, κάνοντας γνωστό πως η έρευνα σχετικά με την παράσταση έφτασε μέχρι και στα αρχεία του Υπουργείου Αμυνας, ώστε να παρουσιαστούν συγκλονιστικά όπως είπε στοιχεία.

Ο συγγραφέας του έργου Αντώνης Κατσάς γνωστοποίησε αρχικά πως ύστερα από 30 χρόνια παρουσίας στη “Θεατρική Διαδρομή” ολοκλήρωσε τον κύκλο προφοράς του σε αυτό το επίπεδο, δίχως να απέχει ωστόσο από την θεατρική ομάδα. Επιπλέον, ενημέρωσε πως στις εννιά παραστάσεις που πρόλαβαν να δοθούν πριν το ξέσπασμα της πανδημίας το Φεβρουάριο του 2020, την είδαν 1.400 θεατές, σχολιάζοντας πως σε αναλογία με άλλες παραστάσεις φαινόταν πως είχε τη μεγαλύτερη δυναμική σε ξεκίνημα. «Καλώ αυτούς τους ανθρώπους να δουν και πάλι την παράσταση όχι μόνο γιατί πλαισιώνεται από καινούργια παιδιά, αλλά γιατί έχει εξασφαλιστεί τέτοιο υλικό με αυθεντικά ηχητικά ντοκουμέντα από την Μακρόνησο που θα εκπλήξει» γνωστοποίησε, ενημερώνοντας πως ακολούθησαν άλλοι τρεις μήνες προβών από τότε που πρωτοπαρουσιάστηκε, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. «Η μεταφορά του βιβλίου στο θέατρο στοχεύει, ο κόσμος στη τέλος της παράστασης να μην φύγει με μια εμπάθεια αλλά με μια γλύκα, κάτι στο οποίο βοηθάει το τέλος του έργου» ενημέρωσε, εξηγώντας πως η ιστορία τροφοδοτεί την μυθοπλασία και το αντίστροφο. Ακόμα, αναφέρθηκε στην δωρεάν παραχώρηση του χώρου για την παράσταση, δείγμα όπως παρατήρησε πως η Καλαμάτα δεν είναι τόσο συντηρητική όσο λένε ορισμένοι, αντιλαμβανόμενοι όλοι την συγγραφική αξία του έργου.

Τέλος, το μέλος της Θ.Δ. και ηθοποιός Ανδρέας Μανέτας μίλησε για τους λόγους που τον έκαναν να συμμετάσχει σε αυτό το εγχείρημα, ευχαριστώντας όσους του έδωσαν τη δυνατότητα να αποτελέσει μέρος αυτού.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Κώστας Χαλκιάς, Σκηνικά: Κώστας Χαλκιάς, Μουσική Επιμέλεια: Κώστας Χαλκιάς, Φωτισμοί: Κώστας Χαλκιάς, Επιλογή εικόνων – βίντεο: Κώστας Χαλκιάς, Βοηθός σκηνοθέτη: Βίλμα Ταγαρούλια, Κοστούμια: Τζένη Μανιατέα – Κώστας Χαλκιάς, Επεξεργασία βίντεο – εικόνων: Νικήτας Κώτσιαρης, Φωτογραφίες: Νικήτας Κώτσιαρης, Αφίσα: Κώστας Χαλκιάς – Ηλίας Παρθένιος, Επιμέλεια προγράμματος: Κ. Χαλκιάς – Α. Ασημακόπουλος, Ήχος: Γιάννης Γιάνναρος, Φωτιστής – Ηλεκτρολόγος: Γιώργος Λαππέας, Τεχνικοί σκηνικών: Ν. Κολόζης, Γ. Κυριακόπουλος, Α. Κουρπέτης, Γιώργος Τσόπελας. Συμμετέχουν με αλφαβητική σειρά οι ερασιτέχνες ηθοποιοί: Αποστόλης Ασημακόπουλος, Βασιλική Γκόγκα, Σοφία Δαμήλου, Βαγγέλης Ζεμπίλας, Γιώργος Ιατρόπουλος, Στράτης Καΐκης, Αγγελική Κανδυλιώτη, Γιώργος Καπελούζος, Χρήστος Καράμπελας, Νίκος Κολόζης, Ιωάννης Κυριαζής, Γιάννης Κυριακόπουλος, Γεωργία Λαμπροπούλου, Ανδρέας Μανέτας, Μάριος Μέτσιος, Γιάννης Μιχαλόπουλος, Κώστας Μιχαλόπουλος, Ματίνα Νιάρχου, Γιώργος Παναγόπουλος, Κώστας Παναγόπουλος, Ζιζέλ Παπά, Ηλίας Παρθένιος, Χριστιάνα Ρούπα, Σωτήρης Σπύρης, Σοφία Σταθούρου, Βίλμα Ταγαρούλια, Μαρία Τούμπουρου, Γιάννης Φωτεινόπουλος, Άντζελα Χρονοπούλου.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη κάθε Τετάρτη και Πέμπτη για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου. Το έργο θα ανέβει έως τις 18 Δεκεμβρίου, εκτός Δευτέρας και Τρίτης. Η ώρα έναρξης τα Σαββατοκύριακα έχει οριστεί στις 8 μ.μ. και τις υπόλοιπες μέρες στις 9 μ.μ. Για κρατήσεις θέσεων καλέστε στα τηλέφωνα 2721087902, 6945984608. Τα εισιτήρια κοστίζουν 10 ευρώ, και 7 ευρώ και φοιτητές και συλλόγους.