Σάββατο, 04 Φεβρουαρίου 2023 08:08

Κλείνει ο κύκλος της παράστασης «Ο Γορίλας και η Ορτανσία»

Γράφτηκε από την
Κλείνει ο κύκλος της παράστασης «Ο Γορίλας και η Ορτανσία»

 

Κλείνει το Σαββατοκύριακο ο κύκλος της παράστασης «Ο Γορίλας και η Ορτανσία» του Ιάκωβου Καμπανέλλη, στο Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Καλαμάτας, σε σκηνοθεσία Τάσου Πυργιέρη.

Το ΔΗΠΕΘΕΚ ανεβάζει από τον περασμένο Δεκέμβριο την παράσταση τιμώντας τον πατριάρχη του νεοελληνικού θεάτρου Ιάκωβου Καμπανέλλη, στο πλαίσιο του αφιερώματος για τα 100 χρόνια από την γέννηση του. Μια τρελή κωμωδία ή φάρσα ή παραμύθι ή παραβολή ή ένα παιχνίδι για τέσσερις ηθοποιούς και όσους θεατές θέλουν να παίξουν μαζί τους, σε τρεις εικόνες και τρεις εκδοχές, σημειώνει στον πρόλογο του έργου ο ίδιος ο συγγραφέας, προτείνοντας να τελειώνει το έργο τρεις φορές κι όχι μία – όπως όλα τα θεατρικά έργα. Τρεις απόπειρες για να γλιτώσουν τα πρόσωπα του έργου από την παρανοϊκή σχέση στην οποία έχουν παγιδευτεί. Μια κωμωδία καταστάσεων με αλλεπάλληλες ανατροπές που ευελπιστεί να χαρίσει τελικά στους θεατές μια απολαυστική ώρα ψυχικής ανάτασης και ευφορίας. Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης έγραψε τον «Γορίλα και την Ορτανσία» στην πρώτη του μορφή ως μονόπρακτο το 1952. Σε αυτή του τη μορφή παρουσιάστηκε από τον θίασο της Ελσας Βεργή, το 1959 σε σκηνοθεσία Μήτσου Λυγίζου. Ο συγγραφέας όμως ένιωθε πως δεν είχε ολοκληρώσει τον μύθο και την ιδέα αυτού του έργου, και ασχολήθηκε ξανά μαζί του το 1988, παραδίδοντας το στη σημερινή του μορφή, στις αρχές του 1989. Διάρκεια παράστασης: 80 λεπτά.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Συγγραφέας: Ιάκωβος Καμπανέλλης, Σκηνοθεσία: Τάσος Πυργιέρης, Σκηνικά/Κοστούμια:Ελίνα Δράκου, Βοηθός σκηνοθέτη: Σοφία Καστρησίου, Βοηθός Σκηνογράφου/ενδυματολόγου: Στέφανος Σιμιτσής. Ηθοποιοί: Καθηγητής: Λευτέρης Βασιλάκης, Μαίρη: Ρένα Κυπριώτη, Φίλιππος: Γιώργος Φλωράτος, Γορίλας: Δημήτρης Οικονομίδης.

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

Παραστάσεις: 4/2 στις 9 μ.μ., 5/2 στις 8 μ.μ.. Η γενική είσοδος έχει οριστεί στα 12 ευρώ και το μειωμένο εισιτήριο κοστίζει 8 ευρώ. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 27210-82616.


NEWSLETTER