Τετάρτη, 08 Φεβρουαρίου 2023 10:20

Πολιτιστικός Σύλλογος Αμμου: Εκοψε πίτα και γιόρτασε την Αγία Αγάθη (φωτογραφίες)

Γράφτηκε από την
Πολιτιστικός Σύλλογος Αμμου: Εκοψε πίτα και γιόρτασε την Αγία Αγάθη (φωτογραφίες)

 

Την πίτα του έκοψε την περασμένη Κυριακή ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αμμου με ανταλλαγή ευχών στο Εκθετήριο Λαογραφίας και Παράδοσης που βρίσκεται στην πλατεία του χωριού.

Την ίδια μέρα παρουσία πλήθους πιστών γιορτάστηκε και η μνήμη της Αγίας Αγάθης που τιμάται κάθε χρόνο με ιδιαίτερη λαμπρότητα στις 5 Φεβρουαρίου. Ο μοναδικός ναός στην Πελοπόννησο και ένας από τους πέντε γνωστούς στον Ελλαδικό χώρο που είναι αφιερωμένοι στην εκ Σικελίας,  Αγία Αγάθη.

Μετά την ευλογία της βασιλόπιτας η πρόεδρος του συλλόγου Διονυσία Κολλάτου-Ογεφούγκα, καλωσόρισε τους παρευρισκομένους και έδωσε τις ευχές της για τη νέα χρονιά.

Η πρόεδρος ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: «Το 2023 είναι μια ιδιαίτερη χρονιά για το σύλλογό μας καθώς συμπληρώνονται 20 χρόνια λειτουργίας και δημιουργίας. Είκοσι χρόνια με συνεπή δράση και προσφορά στα πολιτιστικά δρώμενα του χωριού μας και με ενεργό ρόλο προς όφελος της μικρής μας κοινωνίας. Σήμερα γιορτάζουμε και τη μνήμη της Αγίας Αγάθης, είμαστε διπλά χαρούμενοι για τη διπλή ανακαίνιση και αγιογράφηση του ιερού ναού.

Είναι το μεγαλύτερο έργο του συλλόγου μας. Επόμενος στόχος μας είναι η ένταξη αυτού του πετρόχτιστου ναού του 1600 στους τουριστικούς χάρτες ώστε να αποτελέσει θρησκευτικό και προσκυνηματικό πόλο έλξης με ότι συνεπάγεται αυτό για το χωριό μας.

Εγώ προσωπικά και οι συνεργάτες μου, του Δ.Σ., θα συνεχίσουμε την προσπάθεια προς πάσα κατεύθυνση για την ανάδειξη και ανάπτυξη του χωριού μας».

 

 

ΝΑΟΙ ΣΤΟΝ ΑΜΜΟ

Το χωριό κοσμούν πολλά ξωκκλήσια.  Ο κεντρικός ναός γιορτάζει στις 18 του Γενάρη, αλλά επίσημα στις 2 του Μάη. Είναι ο λεγόμενος Μαηθανάσης, που γιορτάζεται με τις ανάλογες τιμές και παλιότερα με διήμερο πανηγύρι. Οι Βενετοί στην απογραφή τους το 1700 την αναφέρουν ως "Chiese Buone" (Aξιόλογες Εκκλησίες). Το σπουδαίο τέμπλο της από καρυδιά, είναι ξυλόγλυπτο με "αγγέλους, σταφύλια και αμπέλους" και κατασκευάστηκε στα 1860. Ο ενοριακός ιερός ναός του Αγίου Αθανασίου Αμμου, είναι η - παλαιότερη εκκλησία στο κέντρο του χωριού.

Σημαντικός θεωρείται και ο ναός της Αγίας Αγάθης λόγω παλαιότητας. Είναι ο μοναδικός ναός στην Πελοπόννησο και ένας από τους πέντε (5) γνωστούς στον Ελλαδικό χώρο που είναι αφιερωμένοι στην εκ Σικελίας, νεαρά Παρθένο, Αγία Αγάθη. Τον περασμένο αιώνα, τεχνίτες του χωριού, ανακατασκεύασαν και επεξέτειναν τον παλιό υφιστάμενο ναό. Τέλος το 2007-2008 με προσφορές των πιστών κατοίκων του χωριού και με την επιμέλεια του Πολιτιστικού Συλλόγου Αμμου, ολοκληρώθηκε η ριζική αναπαλαίωση και η πλήρης αγιογράφηση του ναού.

 

 

ΕΚΘΕΤΗΡΙΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ

Αξίζει να αναφερθεί πως ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αμμου, δραστηριοποιείται με σκοπό την ανάδειξη του χωριού μέσα από μια σειρά δράσεων και εκδηλώσεων.

Να θυμίσουμε ότι τον περασμένο Αύγουστο διοργάνωσε στην πλατεία του χωριού εκδήλωση μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή για να τιμήσει τους 19 αξιωματικούς και στρατιώτες με καταγωγή από το χωριό που συμμετείχαν στην εκστρατεία. Η εκδήλωση περιελάμβανε ομιλίες και απονομή τιμητικών επαίνων σε απογόνους στρατιωτών, τελούσε υπό την Αιγίδα του Δήμου Καλαμάτας και της Περιφέρειας Πελοποννήσου και συμμετείχε η Ενωση Μικρασιατών Μεσσηνίας «Η Ιωνία» με παραδοσιακούς Μικρασιατικούς χορούς και εδέσματα.

Σημαντικά επιτεύγματα του συλλόγου είναι η διπλή ανακαίνιση και αγιογράφηση του ιερού ναού της Αγίας Αγάθης, η έκδοσης τριμηνιαίας εφημερίδας, η οποία κυκλοφορεί εδώ και 18 χρόνια, με τα νέα του Αμμου και η δημιουργία και λειτουργία έκθεσης με βιβλία και αντικείμενα παλαιοτέρων εποχών τα οποία έχουν προσφέρει κάτοικοι της περιοχής αλλά και καταγόμενοι από τον Αμμο.

 

ΤΙΜΗΣΑΝ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Η παρευρισκόμενη πρόεδρος της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης, Πιπίνα Κουμάντου, δήλωσε ενθουσιασμένη από την αγάπη των ανθρώπων για τον τόπο και για την παραγωγή Πολιτισμού. Οπως ανέφερε: "Ως πρόεδρος της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης φροντίζω να έρχομαι σε επικοινωνία με όλα τα πολιτιστικά σωματεία. Ο ρόλος μας είναι η διατήρηση και η ανάδειξη της τοπικής ιστορίας. Να φροντίζουμε όλο αυτό τον πλούτο που είναι κρυμμένος στα χωριά μας. Ανάμεσα στα εξαίρετα αντικείμενα περιλαμβάνονται βιβλία του 1890, του 1927. Αυτά είναι θησαυρός για μια βιβλιοθήκη. Θα τα φροντίσουμε όπως πρέπει και θα τα αναδείξουμε".

Την εκδήλωση τίμησαν με τη παρουσία τους μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, ο αντιδήμαρχος Γιώργος Φάβας, ο πρόεδρος της Κεντρικής Αγοράς Καλαμάτας Αναστάσιος Αγγελής, η πρόεδρος της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας Πιπίνα Κουμάντου καθώς και πρόεδροι και μέλη πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής.

Ευχή όλων; Μία χρονιά γεμάτη υγεία και δημιουργία! Κερδισμένοι όλοι όσοι παρευρεθήκαμε!

 

Εκπολιτιστικές δραστηριότητες στο χωριό Αμμος  στα τέλη του 19ου αιώνα.

Νέοι της εποχής που πήραν μέρος στην αναπαράσταση του Β’ Μεσσηνιακού πολέμου κατά τον Οκτώβριον του 1898.


NEWSLETTER