Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου 2013 13:55

Ψήσιμο κεραμικών με την ιαπωνική μέθοδο ρακού στην Κυπαρισσία

Γράφτηκε από τον

Εφαρμόζοντας την ιαπωνική τεχνική του ρακού έψησαν κεραμικά έργα το Σαββατοκύριακο στο "Τρενοτεχνείο" στην Κυπαρισσία. Τα έργα δημιούργησαν στο Εικαστικό Εργαστήρι του Δήμου Τριφυλίας κατά την διάρκεια του καλοκαιρινού σεμιναρίου . Σε ένα ειδικό καμίνι που κατασκεύασαν επιτόπου τα κεραμικά ψήθηκαν σε θερμοκρασίες που έφταναν τους 950 βαθμούς Κελσίου, ενώ στην συνέχεια μετά από μια ειδική επεξεργασία και χρησιμοποιώντας παραδοσιακές τεχνικές έπαιρναν εξαιρετικούς χρωματισμούς σε μεταλλικές αποχρώσεις. 

 

Οσοι βρέθηκαν τις δύο μέρες στο "Τρενοτεχνείο" εντυπωσιάστηκαν από την συγκεκριμένη τεχνική αφού όλες αυτές οι «μεταλλάξεις» του κεραμικού γίνονταν μπροστά στα μάτια τους, με συνδυασμό της φωτιάς, του οξυγόνου και του νερού. 

Χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Τριφυλίας Παρασκευή Παντελάκη σημείωσε για την συγκεκριμένη εκδήλωση ότι είναι μια άκρως ενδιαφέρουσα διαδικασία και είναι κάτι που γίνεται πολύ σπάνια. Συμπλήρωσε ότι γίνεται αυτή την περίοδο ώστε να προκαλέσουν και το ενδιαφέρον του κόσμου, προκειμένου να πλαισιώσουν το νέο τμήμα κεραμικών του Εικαστικού Εργαστηρίου, οι εγγραφές για το οποίο θα ξεκινήσουν στις αρχές Οκτωβρίου. Συνεχάρη δε τον εικαστικό Νίκο Ζαχαρίου που ανέλαβε όλη αυτή την δουλειά, όπως και την κεραμίστρια Αγγελική Πολίτη που βοήθησε πολύ.

Από την πλευρά του ο κ. Ζαχαρίου ευχαρίστησε τον δήμο και την Κοινωφελή Επιχείρηση, όπως και τους μαθητές αλλά και το Νίκο Καλογερόπουλο που τους φιλοξένησε όπως και την Αγγελική Πολίτη που βοήθησε σημαντικά. Το ρακού -σημείωσε- είναι μια παραδοσιακή ιαπωνική τεχνική κατασκευής κεραμικών. Σχετίζεται με την απλότητα και την αμεσότητα της ζωής. Τα κεραμικά είναι χειροποίητα, διακοσμούνται και ψήνονται μπροστά στα μάτια μας. Ενώ σημείωσε πως δεν υπάρχει άλλη μέθοδος για να δούμε την μαγεία που συμβαίνει μέσα σε ένα καμίνι κεραμικής. Λιώνουν και γυαλίζουν οι σκόνες των ορυκτών και μεταμορφώνονται σε πυρακτωμένα γυαλώματα. Το ρακού είναι το ιδεώδες για να μάθει κανείς τις βασικές αρχές της κεραμικής, αλχημεία και μέτρο.

Η κεραμίστρια Αγγελική Πολίτη εξέφρασε την χαρά της που βρέθηκε πάλι με παλιούς συνεργάτες και ειδικά δίπλα στον κ. Ζαχαρίου, εφαρμόζοντας ειδικά την ιαπωνική τεχνική του ρακού, τα αποτελέσματα του οποίου είναι εκπληκτικά και εντυπωσιάζουν συνήθως τους μαθητές.

Να σημειώσουμε ότι όλες αυτές οι δημιουργίες μαζί και με άλλα έργα θα εκτεθούν στην έκθεση που θα λειτουργήσει στο Εικαστικό Εργαστήρι στην Κυπαρισσία από το Σάββατο 28 του μηνός μέχρι και την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου.

 

Κ.Μπ.