Δευτέρα, 20 Μαρτίου 2023 08:02

“Η Σονάτα του Σεληνόφωτος” στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καλαμάτας

Γράφτηκε από την
“Η Σονάτα του Σεληνόφωτος” στο  ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καλαμάτας

Την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης με την μουσική και θεατρική παράσταση πάνω στο εμβληματικό έργο του Γιάννη Ρίτσου “Η Σονάτα του Σεληνόφωτος” θα γιορτάσουν σήμερα Δευτέρα 20 Μαρτίου στις 7 μ.μ. ο Δήμος Καλαμάτας και ο Τομέας Λόγου και Γραμμάτων της Κ.Ε. «Φάρις» στην Κεντρική Σκηνή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καλαμάτας, σε συνεργασία με το Δημοτικό περιφερειακό θέατρο Καλαμάτας.

Η Σονάτα του Σεληνόφωτος (1956), είναι ένας σταθμός αλλά και το ξεκίνημα μιας νέας εποχής για το έργο του Γιάννη Ρίτσου, όπως και για την ελληνική ποίηση γενικότερα. Σε περίοδο «εγκλεισμού», οι “Encardia”, με την υπογραφή του εξαίρετου και πολυβραβευμένου κιθαριστή τους Μιχάλη Κονταξάκη, καταπιάνονται μουσικά με το ποίημα, και εκπλήσσουν με μια τελείως καινούργια και διαφορετική πρόταση, αυτή τη φορά με άκρως θεατρικό ένδυμα.

Το αποτέλεσμα είναι ένα ολοκληρωμένο έργο (κείμενο ζυμωμένο μέσα σε δεκαπέντε μουσικές ενότητες με πρωτότυπα τραγούδια και ιντερμέδια) σε πολλές και ποικίλες διαστάσεις, που έχει οδηγό την αισθητική τους ταυτότητα και ηχητικό περιβάλλον τον σμιλευμένο ήχο του συγκροτήματος.

Η μελοποίηση των στίχων του Ρίτσου, άλλοτε ανασύρει μελωδίες και ρυθμούς από τον Ιταλικό Νότο και το ποικίλο ρεπερτόριο των “Encardia”, κι άλλοτε τις χαρακτηριστικές μελωδικές γραμμές της Σονάτας του Σεληνόφωτος του Μπετόβεν.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μουσική σύνθεση: Μιχάλης Κονταξάκης, Σκηνοθετική επιμέλεια: Άννα Θεοδωρίδου, Επιμέλεια κίνησης-χορογραφία: Παναγιώτης Λαγανάς - Μαρία Παπαχριστοδούλου, Σχεδιασμός ήχου: Πασχάλης Κολέντσης, Σχεδιασμός φωτισμού: Αλέξανδρος Πολιτάκης, Μουσικοί επί σκηνής (Encardia), Βαγγέλης Παπαγεωργίου: Ακορντεόν, φυσαρμόνικα, τραγούδι, Μιχάλης Κονταξάκης: Κιθάρα, τραγούδι, Ναταλία Κωτσάνη: Τραγούδι, κρουστά. Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

 


NEWSLETTER