Τετάρτη, 02 Οκτωβρίου 2013 14:02

"Μάνα κουράγιο" ανεβάζει το "Συν 1 - Μιχάλης Τούμπουρος"

"Μάνα κουράγιο" ανεβάζει το "Συν 1 - Μιχάλης Τούμπουρος"

Ισως το πιο δύσκολο και το πιο απαιτητικό έργο του Μπέρτολτ Μπρεχτ ανεβάζει στις αρχές του Φεβρουαρίου το θεατρικό σχήμα "Συν 1 - Μιχάλης Τούμπουρος", τη "Μάνα κουράγιο", σε σκηνοθεσία Κώστα Κατσουλάκη.

 Πρόκειται για ένα πολύ γνωστό και αντιπολεμικό έργο, αλλά ταυτόχρονα συμβολικό, αφού ο πόλεμος μπορεί να έχει πολλές διαφορετικές μορφές. "Μας ταλάνιζε πολύ καιρό, το σκεφτόμασταν πολύ, όμως σε κάθε περίπτωση θέλαμε να το βγάλουμε από πάνω μας αυτό που νιώθαμε, να το φωνάξουμε. Τι να φωνάξουμε; Πως δεν πρέπει να τεμαχιζόμαστε σαν άνθρωποι, να χάνουμε την ταυτότητά μας για το οικονομικό κέρδος. Ο Μπρεχτ βάζει στο έργο τη μάνα, ένα πρόσωπο ιερό, ένα σύμβολο, όμως το καταβαραθρώνει, τη δείχνει εντελώς διαφορετικά" εξηγεί η πρόεδρος του σχήματος Ολγα Θεοδώρου στην "Ε".

 

Η σχετική ανακοίνωση των ηθοποιών αναφέρει: "Παγκόσμια σκηνή. Σε όποιο σημείο και να κοιτάξεις στον χάρτη, ο πόλεμος με χίλια πρόσωπα με διάφορους σκοπούς. Στρατιωτικός, οικονομικός, θρησκευτικός. Μία κοινωνία μες στην οποία ο άνθρωπος έχει χάσει τον εαυτό του και έχει παραδώσει την ταυτότητα του στις δομές μαζικής ισχύος στις οποίες ανήκει, και στα διάφορα οικονομικά συμφέροντα. Ο Μπρεχτ με το "Μάνα κουράγιο" σείει τα θεμέλια της κοινωνίας μας αναδεικνύοντας και καταγράφοντας τα ταπεινά ένστικτα του ανθρώπου στο πρόσωπο μιας μάνας με δύο γιους και μια κόρη. Αυτή η μάνα ακολουθώντας πολεμικές συρράξεις κυνηγάει το εμπορικό κέρδος και μόνο. Οποιο κέρδος είναι αυτό, που μπορεί κάποιος να αποκομίσει από έναν πόλεμο. Ο πόλεμος γι’ αυτήν είναι μία ευκαιρία να αγοράσει φθηνά και να πουλήσει ακριβά. Οπως όμως όλες οι επιλογές στη ζωή μας, θα έχει και αυτή το τίμημα της. Πόσο όμως είμαστε ικανοί να καταλάβουμε το τίμημα αυτό";