Δευτέρα, 24 Απριλίου 2023 08:06

Τα Λελώνεια αναβίωσαν και φέτος στα Φιλιατρά

Τα Λελώνεια αναβίωσαν και φέτος στα Φιλιατρά

 

Με παρουσία πλήθους κόσμου αναβίωσαν και φέτος τα Λελώνεια στα Φιλιατρά, που γιορτάζονται ανήμερα του Αγίου Γεωργίου στο φερώνυμο ιστορικό εκκλησάκι της πόλης.

Εκδηλώσεις που είναι αφιερωμένες στον Πανάγο Λελώνη, το νέο Φιλιατρινόπουλο που επί Tουρκοκρατίας δεν δίσταζε να αναμετρηθεί με του Τούρκους στους ιππικούς αγώνες που γίνονταν ανήμερα του Αγίου Γεωργίου τους οποίους και κέρδιζε. Έτσι είχε μετατραπεί σε τοπικός ήρωας, αυτό δεν άρεσε στους Τούρκους και έτσι του διαμήνυσαν να μην πάρει μέρος πάλι στους αγώνες καθώς αυτό θα τον σκότωναν, αυτός όμως δεν δίστασε και αυτό τελικά του στοίχισε τη ζωή.

Χθες το πρωί στο ιστορικό εκκλησάκι τελέστηκε όρθρος και Θεία Λειτουργία, μετά το πέρας της οποίας τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο του αγωνιστή Πανάγου Λελώνη, κατάθεση στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγή και ανάκρουση του εθνικού ύμνου από τη φιλαρμονική του Συλλόγου Φιλοπροόδων.

Ακολούθησε ιππική παρέλαση όπου ιππείς μετέφεραν τη σημαία και την εικόνα του Αγίου Γεωργίου ενώ τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Ιωάννης Σάκκουλας, Διευθυντής του  ΕΕΕΕΚ Φιλιατρών και πρόεδρος του Συλλόγου «Λελώνης».

Στις εκδηλώσεις μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν ο βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς, ο δήμαρχος Τριφυλίας Γιώργος Λεβεντάκης και ο Διευθυντής Διευθυντής Αστυνομίας Μεσσηνίας Δημήτρης Ροΐδης.

 

Κ.Μπ.

 

(Φωτό Παναγιώτης Λάλουσης)