Παρασκευή, 28 Απριλίου 2023 17:09

Καλαμάτα: Ξεκινά σήμερα το συνέδριο για τη Μικρασιατική Καταστροφή (βίντεο)

Καλαμάτα: Ξεκινά σήμερα το συνέδριο για τη Μικρασιατική Καταστροφή (βίντεο)

 

Επιστημονικό συνέδριο με θέμα «Το τέλος της Μεγάλης Ιδέας: Η Μικρασιατική Εκστρατεία και Καταστροφή» θα διοργανώσουν από σήμερα ο Δήμος Καλαμάτας, το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Καλαμάτας «Φάρις».

Το συνέδριο θα διεξαχθεί στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας έως την Κυριακή με πλειάδα ακαδημαϊκών, πανεπιστημιακών καθηγητών και ειδικών επιστημόνων, οι οποίοι θα αναλύσουν σημαντικές πτυχές του θέματος. Η έναρξη του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 6.30 μ.μ..

Μετά τους σύντομους χαιρετισμούς, θα ακολουθήσει η εισαγωγική ομιλία του Ακαδημαϊκού Πασχάλη Κιτρομηλίδη και επετειακή μουσική εκδήλωση με τίτλο «Σαν της Σμύρνης το γιαγκίνι» με καταξιωμένους καλλιτέχνες. Η συναυλία με μουσικές και τραγούδια της Μικράς Ασίας θα διοργανωθεί με ελεύθερη είσοδο στις 7.30 μ.μ..

Η Σταυρούλα Δαλιάνη (τραγούδι), ο Γιώργος Μαρινάκης (βιολί), ο Μάνος Κουτσαγγελίδης (κανονάκι & τραγούδι), ο Ηλίας Μαυρίκης (λαούτο) και ο Γιώργος Κλάδης (κρουστά) θα παρουσιάσουν μια μουσική διαδρομή που ακολουθεί τη ζωή των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από την αίγλη στην καταστροφή κι από εκεί στην ατέλειωτη περιπέτεια ώσπου να ξαναγεννηθούν μέσα από τις στάχτες τους και να δημιουργήσουν καινούργιες ρίζες χωρίς ποτέ να ξεχάσουν τη γη των προγόνων τους.

«Ο Μικρασιατικός Ελληνισμός, πλούσιος πολιτισμικά, με ιδιαίτερα, ποικίλα και ετερόκλητα μουσικά ερεθίσματα να συνθέτουν τον πολύχρωμο καμβά της Μικρασιατικής μουσικής παράδοσης, με κουζίνα που χαρακτηρίζεται από χρώματα και μυρωδιές κάθε λογής μπαχαρικών, με σπουδές και μια δυνατή Χριστιανική πίστη που δεν άφηνε την ελπίδα του να σβήσει, ξεριζώθηκε από τον τόπο του αφήνοντας πίσω κάθε περιουσιακό του στοιχείο και χιλιάδες νεκρούς. Τσακισμένος, διασκορπίστηκε στον Ελλαδικό χώρο ώσπου στην καινούργια πατρίδα, ζυμώθηκε με τον ντόπιο πληθυσμό, έδωσε και πήρε στοιχεία, επηρεάζοντας αμετάκλητα το πολιτισμικό, κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον» τονίζουν οι διοργανωτές.