Τετάρτη, 10 Μαϊος 2023 08:48

Με ελεύθερη είσοδο και ποικίλες εκδηλώσεις ο εορτασμός των μουσείων 

Γράφτηκε από την

 

Επιμέλεια: Νικολέττα Κολυβάρη

Με ελεύθερη είσοδο και ποικίλες εκδηλώσεις τα μουσεία όλης της χώρας, δημόσια και ιδιωτικά, γιορτάζουν την ερχόμενη εβδομάδα τη διεθνή ημέρα τους.

Ξεναγήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, προβολές, εργαστήρια, ψηφιακές παρουσιάσεις, μουσικές παραστάσεις και εκθέσεις είναι μερικές από τις δράσεις που θα προσφέρουν τα μουσεία στους επισκέπτες τους με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, που έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) κάθε χρόνο στις 18 Μαΐου.

Φέτος το θέμα του εορτασμού είναι “Μουσεία, Αειφορία και Ποιότητα Ζωής” και τιμώμενος φορέας από το Ελληνικό Τμήμα του ICOM το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή.

Στη Μεσσηνία συμμετέχουν στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων με μια σειρά δράσεων, το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας, η Συλλογή Ελληνικών Ενδυμασιών “Βικτωρία Γ. Καρέλια” και ο Σύλλογος προς Διάδοσιν των Γραμμάτων.

Οι δράσεις που έχουν ετοιμάσει την Πέμπτη 18 και την Παρασκευή 19 του μήνα είναι οι εξής:

 

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, Μπενάκη και Αγίου Ιωάννου, Καλαμάτα, τηλ. 27210 83485.

Πέμπτη 18 και Παρασκευή 19 Μαΐου. Δίωρη εκπαιδευτική δράση (10 π.μ. -12 μ.).

• Η Νέδα κι ο Πάμισος - Παραποτάμιες διαδρομές στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας.

Προβάλλεται η σημασία των ποτάμιων συστημάτων για τη βιώσιμη ανάπτυξη των τοπικών κοινοτήτων, την καλή υγεία, την ποιότητα της ζωής, την προστασία της βιοποικιλότητας και την αειφορία. Αναδεικνύεται επίσης η πολιτισμική αξία των ποταμών και των παραποτάμιων περιοχών.

Απαιτείται τηλεφωνική κράτηση στο τηλ. 27210 63100.

 

ΣΥΛΛΟΓΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΝΔΥΜΑΣΙΩΝ «ΒΙΚΤΩΡΙΑ Γ. ΚΑΡΕΛΙΑ»

Σταδίου 64, Καλαμάτα, τηλ. 27210 86923.

Πέμπτη 18 Μαΐου και ώρα 6 μ.μ.

• Βιώσιμο στιλ: Αναπτύσσοντας την εταιρική υπευθυνότητα και την καταναλωτική συνείδηση στον κόσμο της γρήγορης μόδας.

Ομιλία - προβολή - συζήτηση σχετικά με τις περιβαλλοντολογικές επιπτώσεις της γρήγορης μόδας και την ανάγκη υιοθέτησης υπεύθυνων εταιρικών και καταναλωτικών πρακτικών για την προώθηση της βιωσιμότητας στη βιομηχανία του ενδύματος. Παρουσίαση: Δρ. Φιόρη Ζαφειροπούλου, επικεφαλής του Ερευνητικού Κέντρου Βιώσιμης Μόδας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ιδρύτρια του κινήματος Fashion Revolution Greece, και Έλις Κις, δημοσιογράφος, Fashion Features Director, Vogue Greece.

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣ ΔΙΑΔΟΣΙΝ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

Αγίου Ιωάννου 12 και Κυριακού, Καλαμάτα, τηλ. 27210 28449.

Πέμπτη 18 Μαΐου.

• Εκπαιδευτικό πρόγραμμα στις 10 π.μ. με θέμα την κλιματική αλλαγή.

Παρουσίαση προγράμματος από τη Μαρία Γερανέα- Παπούλια, εκπαιδευτικό, καθηγήτρια Αγγλικής Φιλολογίας.

Απαιτείται τηλεφωνική κράτηση.

• Παγκόσμια υγεία και ποιότητα ζωής.

Ομιλία στις 7 μ.μ. στο αμφιθέατρο του κτηρίου της Φιλαρμονικής Καλαμάτας, με ομιλητή τον Λάμπρο Μητρόπουλο, παιδίατρο. Ακολουθεί στον ίδιο χώρο η ομιλία:

• Ζωή στη Γη: Προστασία της βιοποικιλότητας, με ομιλητή τον Γιάννη Λιοντήρη, γεωπόνο.

 

Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ

Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), στην προσπάθειά του να αναδείξει τον ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, καθιέρωσε από το 1977 τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων (International Museum Day). Το μήνυμα αυτής της επετείου είναι να γίνουν τα μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών “με σκοπό την ενίσχυση της μόρφωσης, την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης, την ειρήνη και τη συνεργασία μεταξύ των λαών”.

Κάθε χρόνο, παράλληλα με το γενικότερο μήνυμα του εορτασμού, διερευνάται σ’ όλες τις χώρες-μέλη του ICOM, με ομιλίες, εκθέσεις, συναντήσεις και άλλες εκδηλώσεις, ένα ειδικό θέμα που συνδέεται με τα μουσεία και το ρόλο τους στη σύγχρονη κοινωνία.

Με την ευκαιρία του εορτασμού, το Ελληνικό Τμήμα του ICOM διοργανώνει κατά τον μήνα Μάιο ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις σ’ ολόκληρη την Ελλάδα. Επίσης τιμά κάθε χρόνο ένα ή περισσότερα ελληνικά μουσεία, όπου πραγματοποιείται η κεντρική εκδήλωση του εορτασμού.

 

* Η κεντρική εκδήλωση του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων θα γίνει την επόμενη Τρίτη 16 Μαΐου και ώρα 7 μ.μ. στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, οδός Ερατοσθένους 13 στην Αθήνα. Απαραίτητη είναι η δήλωση συμμετοχής στο https://goulandris.gr/el/events/icom-2023