Τρίτη, 16 Μαϊος 2023 17:07

Τίμησαν την 82η επέτειο από τη Μάχη της Καλαμάτας (βίντεο-φωτογραφίες)

Την 82η επέτειο από τη Μάχη της Καλαμάτας, την τελευταία μάχη στην ηπειρωτική Ελλάδα, που έδωσαν στις 28 και 29 Απριλίου 1941 οι Συμμαχικές δυνάμεις, κατά των Γερμανικών δυνάμεων που προήλαυναν τίμησε φέτος η μεσσηνιακή πρωτεύουσα.

Η τελετή διεξήχθη στο Μνημείο των πεσόντων Συμμάχων (Βρετανών, Αυστραλών, Νεοζηλανδών, Ισραηλινών, Κυπρίων και Ελλήνων) κατά τη Μάχη της Καλαμάτας, το οποίο βρίσκεται στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων (Κρήτης και Ψαρών).

Χαιρετισμό απηύθυναν ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, ο εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης, Πλοίαρχος του Βασιλικού Ναυτικού Άλεξ Μπους και η Γραμματέας των Απομάχων Βετεράνων της Ελληνικής Εκστρατείας Κατοίκων Καλαμάτας Janet Parkin. Ομιλία πραγματοποίησε η καθηγήτρια Αρχαίας Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Ελένη Βολονάκη, η οποία μεταξύ άλλων τόνισε ότι έγιναν σκληρές μάχες στρατευμάτων στη συμβολή των οδών Φαρών και Κανάρη, Μαιζώνος και Σανταρόζα, αλλά και στο λιμάνι της Καλαμάτας.

Μάχη της Καλαμάτας αποτέλεσε σημείο αναφοράς και ήταν μία εξαιρετικά σημαντική στιγμή για την πόλη. Ηταν τοπικής, εθνικής, αλλά και διεθνικής σημασίας, καθώς οι συμμαχικές δυνάμεις αμύνθηκαν για την Ελλάδα και αγωνίστηκαν για την ελευθερία". 

Η κ. Βολονάκη τόνισε ότι περίπου 7.000 από τουε συνολικά 55.000 στρατιώτες των συμμαχικών δυνάμεων παραδόθηκαν στους Γερμανούς και οδηγήθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην υποστήριξη του ντόπιου πληθυσμού στις συμμαχικές δυνάμεις.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος σημείωσε: "Σήμερα, 82 χρόνια μετά, αποτίουμε φόρο τιμής στη θυσία τους και τιμούμε τη μνήμη τους" τονίζοντας ότι "η θυσία των πεσόντων στη Μάχη της Καλαμάτας δεν θα λησμονηθεί ποτέ".

Ακολούθησε σιωπητήριο πεσόντων νεκρών,  κατάθεση στεφάνων, ενός λεπτού σιγή και ανάκρουση Εθνικών Ύμνων.