Τετάρτη, 24 Μαϊος 2023 08:18

Καλαμάτα: Αντίστροφη μέτρηση για το το 1ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Χορωδιών - Χρυσό για το "Μελίφωνο"

Καλαμάτα: Αντίστροφη μέτρηση για το το 1ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Χορωδιών - Χρυσό για το "Μελίφωνο"

Ξεκινά την Παρασκευή στις 8 μ.μ. το 1ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Χορωδιών Καλαμάτας στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, το οποίο θα διαρκέσει έως τις 28 Μαΐου.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία των χορωδιών της Καλαμάτας “Allegri”, "Αρμονία" και “Ορφεύς”, οι οποίες οραματίστηκαν το εν λόγω φεστιβάλ, με στόχο να γίνει θεσμός, μη έχοντας διαγωνιστικό χαρακτήρα. Το Φεστιβάλ θα έχει δωρεάν είσοδο για το κοινό.

Ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος σε χθεσινή συνέντευξη τύπου έκανε λόγο για μια γιορτή της μουσικής, του πνεύματος και του πολιτισμού. «Πρόκειται για ένα φεστιβάλ που έρχεται σε συνέχεια του Διεθνή Διαγωνισμού και Φεστιβάλ Χορωδιών Καλαμάτας» σχολίασε, λέγοντας πως η Καλαμάτα έχει πλούσια παράδοση στη χορωδιακή μουσική.

Ο πρόεδρος της “Φάρις” Παντελής Δρούγας πρόσθεσε πως όλοι μαζί και ο καθένας ξεχωριστά από τους συντελεστές βοήθησαν ώστε να παρουσιαστεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα το ερχόμενο τριήμερο. Η πρόεδρος της Ένωσης Φίλων Μουσικής Καλαμάτας “Αρμονία” Αρετή Κορακοβούνη ενημέρωσε πως οι πολυφωνικές χορωδίες της πόλης ένωσαν τις δυνάμεις τους και την αγάπη τους για τη χορωδιακή μουσική, διοργανώνοντας με την αρωγή του Δήμου και της “Φάρις” το εν λόγω φεστιβάλ. «Θα συμμετάσχουν 17 χορωδίες από την ηπειρωτική και τη νησιωτική Ελλάδα, μέσα από ένα πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει παραδοσιακά τραγούδια σε τετράφωνη απόδοση, μελοποιημένη ποίηση καθώς και έργα Ελλήνων και ξένων συνθετών» πληροφόρησε, λέγοντας πως το τριήμερο θα εμπεριέχει μεγάλη ποικιλία μουσικών ακουσμάτων.

H πρόεδρος της Διεθνούς Χορωδίας “Allegri” Τίνα Κουτσουμπού υπογράμμισε πως μέσα από συνεργασίες σαν αυτή, δημιουργούνται όμορφες ιδέες, νέες δράσεις, ενώ ενδυναμώνονται και οι φιλίες. Κλείνοντας, πρόσφερε ένα αναμνηστικό στο Θανάση Βασιλόπουλο για τη στήριξη που παρείχε ο Δήμος στο Φεστιβάλ.

Εκ μέρους του Μουσικού Ομίλου Καλαμάτας “Ορφεύς” ο αντιπρόεδρος του Αλέξανδρος Μπουφέας μίλησε για το πως προέκυψε η σύλληψη της ιδέας για το Φεστιβάλ, τονίζοντας πως δεν πρόκειται για μια πολυδάπανη διοργάνωση, δεδομένου πως οι συμμετέχοντες θα καλύψουν τα έξοδα μόνοι τους. «Θα είναι μια μουσική γιορτή, με ερασιτεχνικές χορωδίες που αγαπούν αυτό που κάνουν, μέσα από ένα ευχάριστο πρόγραμμα» είπε.

Τέλος, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας Στάθης Γυφτάκης από την πλευρά του υπενθύμισε πως η Καλαμάτα έχει αποδείξει ότι μπορεί να διοργανώσει επιτυχημένα φεστιβάλ και δράσεις πάνω στον πολιτισμό, γεγονός που αποτελεί εγγύηση όπως είπε για το 1ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Χορωδιών Καλαμάτας, ώστε οι συμμετέχοντες να περάσουν ένα όμορφο τριήμερο στην πόλη.

ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΙΦΩΝΟ

 

Ακόμα, ενημέρωσε πως η γυναικεία χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας "Μελίφωνο" έλαβε μέρος στο διεθνή διαγωνισμό χορωδιών “Vox Lucensis” που πραγματοποιήθηκε στη Λούκα της Ιταλίας, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία του, ενώ συμμετείχε και στον συναυλιακό τελικό του Φεστιβάλ, με τη συμμετοχή πολλών χωρών της Ευρώπης. Στο πλαίσιο αυτό ο Στάθης Γυφτάκης εξήρε την μαέστρο Αθανασία Κυριακίδου, την βοηθό μαέστρου Κατερίνα Παλαιολόγου, την Υπαπαντή Αλεξανδροπούλου που συνόδευσε μουσικά τη χορωδία καθώς και τις κυρίες που πρόσφεραν τον καλύτερο τους εαυτό.

Τα μέλη του Μελιφώνου που ταξίδεψαν στην Ιταλία ήταν τα παρακάτω: Κατερίνα Παλαιολόγου, Βίκη Βασιλειάδη, Γεωργία Κοτσιμπού, Ελένη Γκίνη, Ελένη Λούρα, Μάρτζυ Μιχαήλ, Σοφία Κατσουλέα, Φωτεινή Αράπη, Βασιλική Αλεξανδράτου, Μαρία Λεχαρέα, Βούλα Μαυρέα, Νίκη Γρηγοροπούλου, Ζωή Κλείδωνα, Γεωργία Τσόμπου, Φωτεινή Κατσαμπάνη, Βασιλική Μουλουχάκου, Σταυρούλα Δαμήλου, Κατεριλένα Σταματελοπούλου, Λένα Αγγελέτου, Τώνια Δικαίου.

ΟΙ ΧΟΡΩΔΙΕΣ

Στο Φεστιβάλ θα λάβουν μέρος η Διεθνής Χορωδία “Allegri”, ο Μουσικός Όμιλος Καλαμάτας “Ορφεύς”, η Ένωση Φίλων Μουσικής Καλαμάτας “Αρμονία”, το Φωνητικό Σύνολο "Τέττιγες", η Χορωδία Πολιτιστικού Συλλόγου Αργυράδων Κέρκυρας, η Χορωδία Δήμου Νεμέας, η Μικτή Χορωδία "Cantores Solis", η Χορωδία του Χορευτικού και Λαογραφικού Συλλόγου Άσσου "Η Ρέα", η Χορωδία του Πολιτιστικού Κέντρου ΟΤΕ Κέρκυρας, η Μικτή Χορωδία του Μουσικού Πολιτιστικού Συλλόγου “Χορωδία Αταλάντης”, η Χορωδία Κηφισιάς 1937, η Νέα Χορωδία Λευκάδας, η Πολυφωνική Χορωδία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών “Harmonia Juris”, ο Μουσικός Όμιλος Γυθείου, η Χορωδία Ανατολικής Αιγιάλειας, το Φωνητικό Σύνολο Καλαμάτας και το Χορωδιακό Εργαστήρι “Ίαμβος”.

Τ.Αν.