Πέμπτη, 08 Ιουνίου 2023 07:52

Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας: Κλείνουν οι θέσεις για τα επαγγελματικά εργαστήρια

Γράφτηκε από την

 

Δέκα τελευταίες θέσεις έχουν απομείνει για τα επαγγελματικά εργαστήρια του 29ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.

Το Puzzle Work (Lachky Anton), το Sparkling Imagination (Horacio Macuacua), το Fighting Monkey Practice (Fighting Monkey / RootlessRoot) το Complex Simplicity (Sita Ostheimer), καθώς και το φετινό Battle και το Danceathon συνδυάζουν αναγνωρισμένες τεχνικές με τον αυτοσχεδιασμό, την έντονη σωματικότητα και το παιγνιώδες και προκαλούν τους συμμετέχοντες να υπερβούν τα όριά τους και να ανακαλύψουν νέες, ανέλπιστες δυνατότητες. Τα εργαστήρια θα λάβουν χώρα στο Δημοτικό Στάδιο και στην Κεντρική Πλατεία Καλαμάτας. Κρατήστε θέση στο kalamatadancefestival.gr/workshops.

PUZZLE WORK

Η μέθοδος Puzzle Work σάς επιτρέπει να διατηρείτε τη ζωντάνια σας όσο χορεύετε. Πρόκειται για μια διαδικασία χωρίς τέλος, ένα αδιάκοπο παιχνίδι, αν το δούμε ως τέτοιο. Ο καθένας από εμάς έχει δική του λογική, δικά του όρια και δική του ανάγκη να κινηθεί, να προσπαθήσει και να αναπτυχθεί. Το κλειδί είναι να βρούμε την ισορροπία μας έτσι ώστε το σώμα μας να λειτουργεί όπως θέλουμε αλλά και όπως του επιτρέπουμε να λειτουργήσει. Το Puzzle Work είναι ένα παιχνίδι του σώματος που ανοίγει την πόρτα σε έναν κόσμο απέραντης ποικιλίας κινητικών συνδυασμών και χορευτικών δυνατοτήτων. Ξεκλειδώστε τη δυναμική σας μαθαίνοντας τα πάντα γύρω από τον τρόπο που χορεύετε και δοκιμάζοντας τις δυνατότητες του σώματος και του νου με σύνθετους συνδυασμούς και ταχύτητες.

SPARKLING IMAGINATION

Οι κατεστημένες αντιλήψεις και πρακτικές δεν διαθέτουν ευελιξία, παραλύουν την κίνηση, θαμπώνουν την εφευρετικότητα και επισκιάζουν την έκπληξη. Το αυθόρμητο μπορεί εύκολα να εξαφανιστεί, το προβλέψιμο να γίνει προσιτό ενώ η αυτόματη αντίδραση μάς είναι οικεία. Η ορμή της ζωής, ωστόσο, μάς κάνει προσαρμοστικούς, μάς δίνει τη δυνατότητα να μεταμορφώσουμε το χώρο και να δημιουργήσουμε ύλη από την ενέργεια, ύλη προς εξέλιξη. Το σώμα μάς επιτρέπει να κάνουμε την υπέρβαση. Ο Horacio προτείνει έναν εντατικό τρόπο εργασίας έντονης σωματικότητας, ο οποίος απαιτεί σε μεγαλύτερο βαθμό προσοχή, ενδιαφέρον και πάθος παρά ένα ορισμένο τεχνικό επίπεδο, με στόχο τη διάρρηξη των ορίων της φαντασίας και της έκφρασης του σώματος κάθε χορευτή/τριας και της ανακάλυψης νέων ανέλπιστων δυνατοτήτων. Το σεμινάριο επικεντρώνεται στις δυνατότητες της ομάδας καθώς η ικανότητα δημιουργίας και σύνθεσης απαιτεί εξάσκηση και προσοχή εξίσου με την τεχνική και το στυλ. Κατά την ομαδική εργασία οι συμμετέχοντες/ουσες μαθαίνουν ο ένας από τον άλλο μέσα από την αποδοχή και τη μεταμόρφωση, τη συνεργασία και την παρατήρηση του δικού τους χορού αλλά και του συνόλου.

FIGHTING MONKEY PRACTICE

Βασικές αρχές χορογραφίας για ντουέτα. Αρχές αυτοσχεδιασμού και αρχές δομημένης παράστασης. Ένα εξειδικευμένο σεμινάριο της πρακτικής Fighting Monkey από τους RootlessRoot (Λίντα Καπετανέα και Γιόζεφ Φρούτσεκ). Η Λίντα και ο Γιόζεφ είναι ευρέως γνωστοί για τα ανορθόδοξα παιχνίδια που χρησιμοποιούν για να ξυπνήσουν το σώμα και να το εκθέσουν σε αληθινές συνθήκες της ανθρώπινης ζωής. Με τον τρόπο αυτό ενεργοποιούν το νευρομυϊκό σύστημα, τη μνήμη και την οπτικοχωρική ικανότητα όπως επίσης τον συντονισμό και την ελαστικότητα των αρθρώσεων. Στόχος του σεμιναρίου είναι η αύξηση στην ικανότητα της επικοινωνίας τόσο μεταξύ διαφορετικών συστημάτων του σώματος όσο και μεταξύ του σώματος με το περιβάλλον του αλλά και ειδικότερα μεταξύ δύο σωμάτων. Οι συμμετέχοντες στο σεμινάριο θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τα απαραίτητα στοιχεία που διέπουν την αθέατη επικοινωνία και τον συντονισμό ενός ζευγαριού και τα οποία οδηγούν σε απεριόριστες εκδοχές κινητικών συνδυασμών καθώς και σε δημιουργίες με δυναμική ροή και κίνηση που προκύπτει από την ανάγκη.

COMPLEX SIMPLICITY

Στη διάρκεια αυτού του 4ήμερου σεμιναρίου οι συμμετέχοντες θα έρθουν σε επαφή με την τεχνική αυτοσχεδιασμού της Sita Ostheimer. H προσέγγισή της τούς δίνει την ευκαιρία να ανακαλύψουν και να παίξουν με τη σύνδεση σώματος και πνεύματος. Το σεμινάριο βοηθά τους συμμετέχοντες να αποκτήσουν μεγαλύτερο έλεγχο του σώματός τους καθώς και να συνεχίσουν να αναπτύσσονται δημιουργικά, τεχνικά και συναισθηματικά αφού αναγνωρίσουν και απαλλαγούν από την πίεση ασυνείδητων κινητικών συνηθειών. Η Sita δουλεύει με ένα παιχνίδι εικόνων, καταστάσεων, συναισθημάτων και ρυθμού με στόχο να υποστηρίξει την ατομική έρευνα κάθε σπουδαστή ως προς την προσωπική ολότητά του σε διαρκώς μεταβαλλόμενες συνθήκες. Η σωματικότητα στην οποία στοχεύει βασίζεται σε ολοκληρωμένες, κινητικές, ταχείες και ρυθμικές εναλλαγές συναισθημάτων και εικόνων. Μετά από μια τέτοια προετοιμασία, οι χορευτές προχωρούν στην εκμάθηση συγκεκριμένης χορογραφίας, διερευνώντας ταυτόχρονα τρόπους εκμάθησης και απορρόφησης του υλικού. Η κινητική γλώσσα της Sita είναι εκφραστική, ακριβής, αισθησιακή και γήινη. Ταυτόχρονα, η ιδιαίτερη υπογραφή της στο χορό έγκειται στη μοναδική και ζωώδη κίνηση που επιτρέπει να αναδυθεί από τα ανθρώπινα ένστικτα.