Παρασκευή, 09 Ιουνίου 2023 20:32

Μεσσηνία: Εκδήλωση μνήμης στο Κεφαληνού

Γράφτηκε από την

 

Τη μνήμη του αντιστράτηγου Ηλία Κορμά και των παλικαριών του (Κεφαλιναίους και Ιθωμίτες), που θυσιάστηκαν στη μάχη του Μανιακίου στις 20 Μαΐου 1825, τίμησε ο Δήμος Μεσσήνης την περασμένη Κυριακή.

Συγκεκριμένα, τελέστηκε τρισάγιο στη θέση όπου βρίσκεται η προτομή του αντιστράτηγου Ηλία Κορμά, στην Κοινότητα Κεφαλινού, γενέτειρα του ήρωα.

Το τρισάγιο τέλεσε ο πρωτοσύγκελλος της Μητρόπολης Μεσσηνίας, αρχιμανδρίτης Φίλιππος Χαμαργιάς. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Δήμο Μεσσήνης και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Απανταχού Κεφαλιναίων “Η Πρόοδος”.

Στεφάνια κατέθεσαν ο δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος, η αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Άννα Καλογεροπούλου ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ο επισμηναγός ιπτάμενος της 120 Πτέρυγας Εκπαίδευσης Αέρος Φώτης Φωτακίδης ως εκπρόσωπος των Ενόπλων Δυνάμεων, ο αστυνομικός υποδιευθυντής Θανάσης Χριστόπουλος ως εκπρόσωπος των Σωμάτων Ασφαλείας, ο αρχιπυροσβέστης Νεκτάριος Παπαδόπουλος ως εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος, οι πρόεδροι των Κοινοτήτων Κεφαλινού Γιάννης Δαβίλλας, Ζερμπισίων Δημήτρης Κλεφτόγιαννης και Ρευματιάς Αναστάσιος Ζαμπάρας, η εκπρόσωπος της Παμμεσσηνιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά Αλεξάνδρα Κατσαρού και ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Απανταχού Κεφαλιναίων “Η Πρόοδος” Παναγιώτης Κορμάς.

Ακολούθησε το προσκλητήριο νεκρών και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή.

Στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος τόνισε ότι με την εν λόγω εκδήλωση αποδίδεται τιμή στους ήρωες που θυσιάστηκαν με στόχο την απελευθέρωση της πατρίδας μας, προσθέτοντας ότι η μέρα αποτελεί αφορμή για σκέψη και προβληματισμό και μας ενώνει με το ιστορικό παρελθόν του τόπου μας. Ανακοίνωσε επίσης ότι η δημοτική αρχή μελετά την αναβάθμιση των εκδηλώσεων που αφορούν τις σπουδαίες προσωπικότητες της ελληνικής επανάστασης του τόπου μας, τον Ηλία Κορμά, τον οπλαρχηγό Δημήτρη Παπατσώνη και τον επίσκοπο Μεσσήνης Ιωσήφ Ανδρούσης.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Θανάσης Χρήστου με τίτλο “Ο Ηλίας Κορμάς, πρωταγωνιστής στη μάχη του Μανιακίου (20 Μαΐου 1825)”. Στην ομιλία του ο κ. Χρήστου αναφέρθηκε στον αγώνα του Ηλία Κορμά και επεσήμανε την προσφορά όλων των Κοντοβουνίων συναγωνιστών του.

Στην έναρξη της εκδήλωσης, για πρώτη φορά φέτος και μετά από πρόταση του Γεωργίου Αν. Κορμά, έγινε ηχητική παρουσίαση της ιστορίας του Ηλία Κορμά με την πορεία του από το Κεφαλινού στο Μανιάκι, σε κείμενο και αφήγηση του συγγραφέα Γεωργίου Κουρκούτα και τεχνική επιμέλεια του Γιάννη Μουτσούλα.

Το ιστορικό δημοτικό τραγούδι “Του Φλέσσα η μάνα…” ερμήνευσε η καθηγήτρια και μουσικός Βασιλική Βουτέλη, μέλος του συλλόγου “Αινούντες”. Ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν η Δημοτική Φιλαρμονική Μεσσήνης, ο Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος Μεσσήνης, οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι “Αγία Τριάδα” και “Παράδεισος” Καλαμάτας “Παναγιώτης Κεφάλας”.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν μεταξύ άλλων οι βουλευτές Μεσσηνίας Μίλτος Χρυσομάλλης και Παναγιώτης Αδαμόπουλος.

Τις προσφωνήσεις έκανε η αρχισμηνίας Σοφία Κορμά, απόγονος του τιμώμενου ήρωα. Τελετάρχης ήταν ο πρόεδρος της Κοινότητας Μεσσήνης Νίκος Ρούτσης.