Δευτέρα, 12 Ιουνίου 2023 09:05

Η Καλαμάτα ετοιμάζεται για το Φεστιβάλ Χορού - Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα (βίντεο)

Η Καλαμάτα ετοιμάζεται για το Φεστιβάλ Χορού - Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα (βίντεο)

 

 

Με τίτλο “(Επι)Στροφή στο Σώμα”, το 29ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας θα πραγματοποιηθεί από τις 14 έως τις 23 Ιουλίου, «ξετυλίγοντας» ένα πλούσιο διεθνές πρόγραμμα.

Το καταξιωμένο σε όλο τον κόσμο Φεστιβάλ, θα φιλοξενήσει χορογράφους, χορευτές και δασκάλους από 10 χώρες από τέσσερις ηπείρους, την Ασία, την Ευρώπη, την Αμερική και την Αφρική. Επειτα από την επίσημη παρουσίαση τον περασμένο Απρίλιο στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στην Αθήνα, χθες το απόγευμα παρουσιάστηκε στο κοινό της Καλαμάτας από την Καλλιτεχνική Διευθύντρια του  KDF Λίντα Καπετανέα το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας. Ο σύγχρονος χορός, από όλα τα πλάτη και μήκη της γης, αντιπροσωπεύεται μέσα από 17 συνολικά παραγωγές, 9 ομάδων από την Ελλάδα και 7 από το εξωτερικό.

ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ “11”

O πιο αναγνωρισμένος διεθνώς χορογράφος της Κίνας Tao Che και η ομάδα χορού “Tao Dance Theater” θα παρουσιάσουν σε συνεργασία με την Μπιενάλε Χορού Βενετίας την παράσταση “11”, η οποία θα ανοίξει την αυλαία του Φεστιβάλ στις 14 Ιουλίου στην Κεντρική Σκηνή του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας, κάνοντας μάλιστα Ευρωπαϊκή πρεμιέρα. Ακόμα, το παρών θα δώσουν οι Καναδοί Out Innerspace Dance Theatre & Film Society, οι οποίοι έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και ο πολυβραβευμένος Marco da Silva Ferreira από την Πορτογαλία. Στο Φεστιβάλ περιλαμβάνονται επίσης, 8 παράλληλες εκδηλώσεις και ένα εντατικό πρόγραμμα εκπαίδευσης επαγγελματιών, καθώς και ένα πρόγραμμα εργαστηρίων χορού και κίνησης για διάφορες ηλικίες και ομάδες πληθυσμού. Στο αμιγώς καλλιτεχνικό μέρος του Φεστιβάλ περιλαμβάνονται οι παραστάσεις της Κεντρικής Σκηνής και του Black Box του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας, καθώς και οι παραστάσεις που θα παρουσιαστούν στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας και σε 3 πόλεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Στο πλαίσιο των χαιρετισμών, ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος ανέφερε πως το Φεστιβάλ αποτελεί το πολιτιστικό γεγονός του καλοκαιριού, προβάλλοντας τη Μεσσηνιακή πρωτεύουσα σε όλο τον κόσμο. Παράλληλα, υπενθύμισε πως το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας συμπληρώνει φέτος 29 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας στα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας, έχοντας αντέξει εν μέσω της υγειονομικής και της οικονομικής κρίσης, με βάση της την εξωστρέφεια. Εξέφρασε δε την αισιοδοξία του, πως το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού θα συνεχίσει τη χρηματοδότηση στο θεσμό, βασιζόμενος στη σχετική δέσμευση της υπουργού Λίνας Μενδώνη, ενώ επισήμανε την οικονομική βοήθεια από την Περιφέρεια Πελοποννήσου τα τελευταία τρία χρόνια, συνεισφέροντας στον προϋπολογισμό.

Η σντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού στην Περιφέρεια Πελοποννήσου Άννα Καλογεροπούλου συμπλήρωσε πως το Φεστιβάλ προσδίδει κύρος, ποιότητα και πολλά οφέλη όχι μόνο στην Καλαμάτα αλλά ευρύτερα στην Πελοπόννησο. Ακόμα, έκανε λόγο σχετικά με το θεσμό για ένα φάρο πολιτισμού, κάνοντας τον τόπο πόλο έλξης επισκεπτών.

Τέλος, η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Λίντα Καπετανέα, ανέλυσε τον τίτλο του Φεστιβάλ “(Επι)Στροφή στο Σώμα”. «Θέλουμε να μιλήσουμε για την ολότητα και τη φυσικότητα του σώματος. Θέλουμε να μιλήσουμε για το τι σημαίνει να είσαι ζωντανός και θνητός. Δεν μιλάμε ούτε για το σώμα ως βιολογική οντότητα ούτε ως σύμβολο εννοιών αλλά ως τον αυθεντικό τόπο της ύπαρξης κάθε προσώπου, ως εκδήλωση της ίδιας της ζωής μαζί με το de facto δέος, μυστήριο και σεβασμό που αυτό μάς γεννά. Το φετινό πρόγραμμα λοιπόν, ονομάζεται (Επι)Στροφή στο Σώμα και μας καλεί να δούμε το ανθρώπινο σώμα ως έναν τόπο αποκάλυψης της ίδιας της ζωής, έναν ποιητικό τόπο βιωμένης γνώσης, ατομικής και συλλογικής εμπειρίας» σημείωσε, παρουσιάζοντας στη συνέχεια τους καλλιτέχνες που θα δώσουν το παρών στο Φεστιβάλ ανά ημέρα και τοποθεσία.

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα στο ΕΔΩ