Πέμπτη, 22 Ιουνίου 2023 16:25

Τίμησαν την 197η επέτειο της Μάχης της Βέργας (Φωτογραφίες)

Η επέτειος της μάχης στη Βέργα Αλμυρού, στις 22 Ιουνίου 1826, τιμήθηκε σήμερα με κάθε επισημότητα.

Στις 10.30 το πρωί, τελέστηκε δοξολογία στο ναό Αγίου Νικολάου Αλμυρού.

Ακολούθησε λιτανεία της εικόνας της Παναγίας της Ελπιδοφόρου έως τη θέση Μάνδρα Αλμυρού κι επιμνημόσυνη δέηση στο ηρώο των πεσόντων.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, ο οποίος εξαίροντας τη συμβολή των Μανιατών, παρατήρησε ότι “χωρίς Μάνη δεν θα είχαμε επανάσταση και νίκες. Οι Μανιάτες ήταν παντού, έδωσαν το αίμα τους για την ελευθερία της πατρίδας μας. Από εδώ δεν πέρασε ο Ιμπραήμ ούτε από το Δυρό”. Και καταλήγοντας, επεσήμανε πως “από τη Μεσσηνία ξεκίνησε η επανάσταση του 1821 και στη Μεσσηνία υπογράφηκε η ελευθερία, με τη ναυμαχία του Ναβαρίνου”.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η Παναγιώτα Δραγώνα, προϊσταμένη του Τμήματος Δια Βίου Μάθησης. Εξιστόρησε τα γεγονότα της εποχής με την προσπάθεια του Ιμπραήμ να περάσει στη Μάνη και τη σθεναρή αντίσταση των Μανιατών και σημείωσε ότι ο θρίαμβος στη Βέργα, στο Δυρό και τον Πολυάραβο αναπτέρωσε το ηθικό των Ελλήνων και κράτησε τη φλόγα της επανάστασης ζωντανή. Στάθηκε στην ενότητα, την ομοψυχία και την πίστη των Ελλήνων σε κρίσιμες στιγμές της επανάστασης κι εξέφρασε “αμέτρητη ευγνωμοσύνη σε όσα μας κληροδότησαν οι γενναίοι”.

Στεφάνια κατέθεσαν ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, οι δήμαρχοι Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος και Δυτικής Μάνης Δημήτρης Γιαννημάρας, ο δημοτικός σύμβουλος Ανατολικής Μάνης Δημήτρης Ριφουνάς, ο σμήμαρχος (Ι) - υποδιοικητής της 120 ΠΕΑ Δημήτριος Κοκκώνης, ο πρόεδρος της Βέργας Βαγγέλης Πανταζής και άλλοι εκπρόσωποι τοπικών συλλόγων της Μάνης και της Βέργας.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με απαγγελίες ποιημάτων από παιδιά. Τιμές απέδωσε η Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας.