Δευτέρα, 21 Αυγούστου 2023 07:56

Εκδήλωση στο Λαογραφικό Μουσείο Κυπαρισσίας: Στόχος η ανάδειξη της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς

Εκδήλωση στο Λαογραφικό Μουσείο Κυπαρισσίας: Στόχος η ανάδειξη της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς

 

Εκδήλωση με την ευκαιρία συμπλήρωσης 20 ετών από την υπογραφή της σύμβασης για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής  στο προαύλιο χώρο του Λαογραφικού Μουσείου Κυπαρισσίας.

Μια εκδήλωση που συνδιοργανώθηκε από τη Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Τριφυλίας, το Μορφωτικό Εκπολιτιστικό Σύλλογο Κυπαρισσίας (ΜΕΣΚ)  και το Σύλλογο Φιλοπροόδων Φιλιατρών.

Όπως τονίζεται σε σχετική ενημέρωση από την Κοινωφελή: «Στον υπέροχο και φιλόξενο χώρο  της αυλής, με θέα το Κάστρο των Γιγάντων συναντηθήκαμε  το βράδυ της Παρασκευής και μιλήσαμε για  τις ζωντανές εκφράσεις και παραδόσεις  που έχουμε κληρονομήσει από τους προγόνους  μας, για τη λειτουργία του Λαογραφικού Μουσείου, τον τρόπο που μπορεί να αναδειχτεί σε φορέα ανάδειξης της τοπικής άυλης πολιτιστικής μας κληρονομιάς και εν τέλει να συμβάλει στην βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής μας.

Και τι όμορφη συγκυρία η λειτουργία της έκθεσης «Το Κυπαρίσσι» στο εσωτερικό του κτιρίου, σχεδιασμένη για την πόλη της Κυπαρισσία, το κυπαρίσσι της θλίψης, της παρηγοριάς, το λυγερό, το εμβληματικό, το δέντρο που στήριξε τον Παρθενώνα και τα Ανάκτορα της Κνωσσού, το πολύτιμο δέντρο με την μακραίωνη παράδοση που έδωσε το όνομα του στην Κυπαρισσία. Μια έκθεση επιμέλειας  της Ιστορικού Τέχνης κ. Ιριδος Κρητικού, που έχει εντυπωσιάσει τους επισκέπτες της τόσο ως έμπνευση όσο για τα μοναδικά εικαστικά έργα της.

Το πάνελ των ομιλητών δίπλα στο εντυπωσιακό έργο του Εικαστικού Μπάμπη Πυλαρινού.

Στην εκδήλωση προλόγισαν εκ μέρους της Κοιν. Επιχείρησης η κ. Φωτ. Στυλιανού και εκ μέρους του ΜΕΣΚ  κ. Κατερίνα Δρούλια, μέλος του Ελληνικού Εθνικού Τμήματος του CIOFF®.

Κεντρική ομιλήτρια  με θέμα «Λαογραφικά Μουσεία και Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά: μια σχέση δυναμική»  η κ. Παναγιώτα Ανδριανοπούλου, Προϊσταμένη Τμήματος Συλλογών, Έρευνας και Τεκμηρίωσης Λαϊκής Τέχνης  του Μουσείου Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού. Οι γνώσεις της, η εμπειρία της και οι συμβουλές της μας είναι πολύτιμες.

Ευτυχείς και τυχεροί που μαζί  μας ήταν κ. Δήμητρα Κουκίου, Α. Δντρια του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, η οποία μας δήλωσε  την αμέριστη συμπαράσταση της για την καλύτερη οργάνωση και λειτουργία του Μουσείου, όπως άλλωστε και η ομιλήτρια.

Η έκθεση «Το Κυπαρίσσι» θα παραμείνει ανοικτή έως τις 11 Σεπτεμβρίου  το πρωί 11.00 -13.00 και το απόγευμα  19 – 21.00.».