Πέμπτη, 14 Σεπτεμβρίου 2023 19:39

Γιορτή σταφυλιού και μούστου στο Μουζάκι

Γιορτή σταφυλιού και μούστου στο Μουζάκι

 

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μουζακίου διοργανώνει τη 2η γιορτή Σταφυλιού και Μούστου, την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου στις 6 μ.μ. στην πλατεία του χωριού.

Σε ένα χωριό που φημίζεται για τα εξαιρετικής ποιότητας κρασιά που παράγει χάρις στο ιδιαίτερο μικροκλίμα της περιοχής. Ένα χωριό που όμως έχει και δραστήριους κατοίκους, με αγάπη για τον τόπο τους, τον πολιτισμό και την παράδοση τους, αλλά και με εξωστρέφεια.

Να θυμίσουμε πως η 1η γιορτή σταφυλιού και μούστου που διοργάνωσε ο σύλλογος μαζί με τη Brigade Slow Food Πελοποννήσου και την ταβέρνα «Εξοχικό» πέρυσι είχε σημειώσει μεγάλη επιτυχία. Στην πλατεία του χωριού υπήρχε ένας μεγάλος μπουφές, με παραδοσιακά εδέσματα από σταφύλι, σταφίδα και πετιμέζι, προσφορά των γυναικών του χωριού αλλά και άφθονο κρασί, τα οποία είχαν την ευκαιρία να γευτούν και να απολαύσουν όλοι, διαπιστώνοντας παράλληλα πόσες πολλές εφαρμογές μπορούν να βρουν στην ελληνική μεσογειακή κουζίνα.

Πάτημα σταφυλιών και παραγωγή μούστου με τη συμμετοχή των γυναικών του χωριού, οι οποίες έδειξαν πως φτιάχνεται το πετιμέζι και η μουσταλευριά. Ο δραστήριος Πολιτιστικός Σύλλογος Μουζακίου εξέδωσε για το '23 ένα καλαίσθητο ημερολόγιο με φωτογραφίες από τη γιορτή και συνταγές με παράγωγα του μούστου που γευτήκαν οι επισκέπτες με σκοπό να γνωρίσουν όλοι τις "παραμελημένες" νοστιμιές, τα ήθη και έθιμα τα οποία τείνουν να ξεχαστούν. Τις συνταγές από το ημερολόγιο του συλλόγου  θα τις βρείτε δημοσιευμένες στη στήλη "Γεύσεις" του www.eleftheriaonline.gr.

Κ.Δρ.