Τρίτη, 19 Σεπτεμβρίου 2023 07:51

Πλήθος κόσμου στη γιορτή σταφυλιού και μούστου στο Μουζάκι (βίντεο-φωτογραφίες)

Με μεγάλη επιτυχία και πολύ κόσμο πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το απόγευμα στην πλατεία του Μουζακίου η γιορτή σταφυλιού και μούστου, που διοργάνωσε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ο δραστήριος Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού.

Συνδιοργανωτής της εκδήλωσης ήταν η Κοινωφελής επιχείρηση του δήμου Τριφυλίας και η Chefs’ Brigade Πελοποννήσου.

Η φετινή εκδήλωση ήταν σαφώς αναβαθμισμένη, μιας και στη γιορτή συμμετείχαν και άλλοι σύλλογοι από την περιοχή, ενώ πλαισιώθηκε από χορευτικό με παραδοσιακά τραγούδια.

Συγκεκριμένα συμμετείχαν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαργαλιάνων,  ο Μορφωτικός Σύλλογος Γαργαλιάνων, ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Μαραθόπολης, ο Ομιλος Δράσεων και Πολιτισμού Φιλιατρών και ο Σύλλογος Φιλοπροόδων Φιλιατρών.

Στην πλατεία του χωριού, που φημίζεται για τα αμπέλια του και για το καλό κρασί που παράγει, είχαν στηθεί αρκετοί μπουφέδες με παραδοσιακά εδέσματα που είχαν φτιάξει με μεράκι οι γυναίκες του χωριού. Εδέσματα από σταφύλι, σταφίδα και πετιμέζι, ενώ πάνω σε βαρέλια υπήρχαν σταφύλια και πολλές ποικιλίες κρασιών, που μπορούσε να γευτεί ο κόσμος.

Οι γυναίκες του χωριού έδειξαν τον τρόπο που φτιάχνεται το πετιμέζι και η μουσταλευριά, σε μια προσπάθεια να διατηρηθούν τα ήθη και τα έθιμα του τόπου και αυτό να περάσει και στη νέα γενιά.

Επίσης τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Μουζακίου είχαν στήσει ένα μικρό πατητήρι στην πλατεία και παρουσιάστηκε η διαδικασία πατήματος των σταφυλιών, ώστε να γίνει μούστος και έπειτα κρασί.

Το “παρών” στην όμορφη αυτή εκδήλωση που στόχος είναι να γίνει θεσμός, έδωσαν μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Τριφυλίας Γιώργος Λεβεντάκης, ο υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, ο αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Στάθης Αναστασόπουλος, η αντιπεριφερειάρχης Αννα Καλογεροπούλου, η υποψήφια δήμαρχος Τριφυλίας Χάιδω Παναγιωτοπούλου, ο υποψήφιος δήμαρχος Τριφυλίας Ακης Κατρίτσης, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Γαργαλιάνων Βασίλης Αγγελόπουλος και άλλοι αυτοδιοικητικοί παράγοντες.

Κ.Ηλ.