Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου 2023 07:54

1ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Τέχνης Καρδαμύλης: Ξεκινά αύριο με πλούσιο πρόγραμμα

1ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Τέχνης Καρδαμύλης: Ξεκινά αύριο με πλούσιο πρόγραμμα

Πρεμιέρα κάνει αύριο το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Τέχνης Καρδαμύλης, το οποίο θα διαρκέσει έως τη Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου.

Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από τον Δήμο Δυτικής Μάνης σε συνεργασία με το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας. Το σύνολο των προβολών και των δράσεων θα πραγματοποιηθούν με ελεύθερη είσοδο.

Σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε χθες, ο δήμαρχος Δυτικής Μάνης Δημήτρης Γιαννημάρας ανέφερε πως προσωπική του επιθυμία στη δεύτερη θητεία του ήταν να δημιουργήσει ένα θεσμό πολιτισμού, αντάξιο της περιοχής, πιστεύοντας πως θα δώσει την ανάλογη αίγλη με στόχο να αποτελέσει στο μέλλον οικονομικό παράγοντα. «Προσπάθησα να κάνω ένα θεσμό μουσικής και θεάτρου αλλά δεν τα κατάφερα, ωστόσο μια συνάντηση μου με την Κλεώνη Φλέσσα ήταν η αφορμή για τη δημιουργία του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Τέχνης Καρδαμύλης» πρόσθεσε, κάνοντας κάλεσμα σε ντόπιους και επισκέπτες να δώσουν το παρών στις εκδηλώσεις, έτσι ώστε το Φεστιβάλ να έχει μελλοντικά την ανάλογη συνέχεια και να κατανεμηθεί και σε άλλα σημεία του Δήμου. Η καλλιτεχνική σύμβουλος του Κέντρου Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας Κλεώνη Φλέσσα, εξέφρασε την ικανοποίηση της για το γεγονός πως ο Δήμος Δυτικής Μάνης ενδιαφέρθηκε να εντάξει στο πολιτιστικό του πρόγραμμα το σκέλος του ντοκιμαντέρ. Η ίδια εξήγησε πως αποφασίστηκε το Φεστιβάλ να έχει τη μορφή τέχνης, γιατί η Καρδαμύλη έχει αρχίσει να υιοθετεί σημαντικές εκδηλώσεις, όπως το  Kardamili International Jazz Festival. «Η πρωτοβουλία αυτή θα φέρει στην περιοχή και τους ξένους δημιουργούς των ντοκιμαντέρ και φίλους της τέχνης» πρόσθεσε, ενημερώνοντας πως οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις που έγιναν το περασμένο διάστημα στη Δυτική Μάνη “αγκαλιάστηκαν” με ενθουσιασμό από τους κατοίκους, δίνοντας ενέργεια στους διοργανωτές του Φεστιβάλ για τη συνέχεια. «Μας ενδιαφέρει να κάνουμε επίσης μια συζήτηση την Κυριακή το πρωί οι κάτοικοι της περιοχής με τους καλλιτέχνες, για το τι σημαίνει τέχνη σήμερα» συμπλήρωσε. H καλλιτεχνική διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, Τζίνα Πετροπούλου, ανέλυσε το πρόγραμμα του Φεστιβάλ, τονίζοντας πως είναι πάντα στο σκεπτικό του Κέντρου Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ η προώθηση και η προβολή του είδους αυτού σε πιο απομακρυσμένες περιοχές, φέρνοντας ως παράδειγμα τις πρόσφατες προβολές με τον Ηλιακό Κινηματογράφο όπου οι πλατείες οικισμών της Δυτικής Μάνης γέμιζαν κάθε φορά. Παράλληλα, διευκρίνισε πως καλεσμένοι του Φεστιβάλ θα είναι σκηνοθέτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, υπενθυμίζοντας πως θα διοργανωθούν εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους. 

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Η έναρξη του Φεστιβάλ θα γίνει την Παρασκευή με την προβολή του πολυβραβευμένου ντοκιμαντέρ του Wim Wenders “Buena Vista Social Club”, ενώ στη λήξη του Φεστιβάλ, το σύνολο Moving Band του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας, θα συνοδεύσει με ζωντανή μουσική, τρεις βωβές ταινίες του Buster Keaton. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, oι φίλες και οι φίλοι των τεχνών καλούνται να απολαύσουν ένα πλούσιο πρόγραμμα αποτελούμενο από εξαιρετικά ντοκιμαντέρ για τη μουσική, τη φωτογραφία, τον χορό, και όλες τις τέχνες, εκπαιδευτικά ντοκιμαντέρ για μαθητές και εκπαιδευτικούς, σεμινάρια κινηματογράφησης και φωτογραφίας, εργαστήρια κατασκευής θεατρικής κούκλας και κεραμικής, μουσικά διαδραστικά δρώμενα για παιδιά και νέους, αφήγηση παραμυθιών, μια μουσική παράσταση, και να χορέψουν μέχρι πρωίας με τις μουσικές προτάσεις του DJ της ομάδας Τζιν-τζίν. Παράλληλα, όλες τις ημέρες, θα είναι ανοιχτή έκθεση αφισών, με τις συμμετοχές που διακρίθηκαν στον Διαγωνισμό για την αφίσα του Φεστιβάλ, ενώ θα “τρέχει” και ένα τετραήμερο εργαστήριο για την δημιουργία ολιγόλεπτων ντοκιμαντέρ.

Αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ.