Πέμπτη, 26 Οκτωβρίου 2023 17:00

Δήμος Καλαμάτας: Οι εορταστικές εκδηλώσεις για την 28η Οκτωβρίου

Εορταστικές εκδηλώσεις για την 83η επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 θα πραγματοποιηθούν σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Καλαμάτας, με επίκεντρο την πόλη και κορύφωση την καθιερωμένη παρέλαση στην Αριστομένους που θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί.

Την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις θα εκπροσωπήσει ο γ.γ. του Υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλης Σταυριανουδάκης.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον δήμο:

Αύριο Παρασκευή 27 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθούν ομιλίες και εορταστικές εκδηλώσεις σε ειδικές συγκεντρώσεις των σχολείων όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης. Στις 11 το πρωί θα γίνει κατάθεση στεφάνων από μαθητές και μαθήτριες, στην κεντρική πλατεία, στους ανδριάντες των ηρώων και στην Παραλία, στο μνημείο του Αφανούς Ναύτη. Στις 11.30 θα γίνει κατάθεση στεφάνων από φοιτητές Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, μαθητές και μαθήτριες, προσκόπους και οδηγούς, στο ηρώο των πεσόντων στην πλατεία 23ης Μαρτίου, με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής του δήμου.

Το Σάββατο 28 Οκτωβρίου, στην Καλαμάτα: Στις 10.15 το πρωί, θα τελεστεί δοξολογία στον μητροπολιτικό ναό της Υπαπαντής του Χριστού, κατά την οποία θα προστή ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος. Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο Βασίλης Χαντζής, περιφερειακός συντονιστής Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Πελοποννήσου. Στη συνέχεια, στην πλατεία 23ης Μαρτίου, θα ψαλεί επιμνημόσυνη δέηση στο ηρώο των πεσόντων και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των πεσόντων και ανάκρουση Εθνικού Ύμνου.

Η καθιερωμένη παρέλαση θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί και θα μετάσχουν σ' αυτήν η Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας, μαθητές και μαθήτριες, Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, Σώμα Ελληνίδων Οδηγών, πρόσκοποι, σύλλογοι και τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλης Σταυριανουδάκης.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΡΙΟΣ

Το πρωί της 28ης Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί δοξολογία στον ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στον Αρι και στη συνέχεια επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο ηρώο των πεσόντων.

Θα ακολουθήσει στην πλατεία παρέλαση των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Άριος και θα εκφωνηθεί ο πανηγυρικός της ημέρας από εκπαιδευτικό του σχολείου. Επίσης, θα ακολουθήσουν ποιήματα από τους μαθητές του σχολείου και η γιορτή θα κλείσει με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΡΦΑΡΩΝ

Την 28η Οκτωβρίου στις 9.45, θα τελεσθεί δοξολογία στον ναό Αγίων Θεοδώρων στ’ Αρφαρά. Στην εκκλησία θα εκφωνηθεί ο πανηγυρικός της ημέρας από εκπαιδευτικό του Δημοτικού Σχολείου Αρφαρών. Ακολούθως, θα γίνει παρέλαση των μαθητών των σχολείων στο χώρο των επισήμων (μπροστά από το κατάστημα Κατσαμπάνη). Στη νέα πλατεία, μετά από την προσφώνηση του υπεύθυνου της Δημοτικής Ενότητας, θα τελεσθεί επιμνημόσυνη δέηση, θα γίνει κατάθεση στεφάνων και απαγγελία ποιημάτων από μαθητές. Στο τέλος, θα ανακρουσθεί ο Εθνικός Ύμνος.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΘΟΥΡΙΑΣ

Το Σάββατο 28 Οκτωβρίου στις 10.30 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί δοξολογία στο ναό των Αγίων Αποστόλων. Θα ακολουθήσει παρέλαση μαθητών των σχολείων της Θουρίας και κατόπιν θα τελεσθεί τρισάγιο στο μνημείο των πεσόντων και θα γίνει κατάθεση στεφάνων. Ο πανηγυρικός της ημέρας θα εκφωνηθεί από εκπαιδευτικό του Δημοτικού Σχολείου Θουρίας. Θα ακολουθήσουν απαγγελίες ποιημάτων από τους μαθητές. Η γιορτή θα κλείσει με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.